Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Новини » Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2014


images

Национална награда за поезия „Иван Николов“ 2014

Национална награда за поезия „Иван Николов“
2014

XX юбилейно издание

За 20-а поредна година Издателство „Жанет 45” – Пловдив ще връчи годишната Национална награда за поезия „Иван Николов”

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“ и се връчва ежегодно. Пръв носител на наградата е поетът Христо Фотев.  Това е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“.  Нейната цел е да бъде израз на подкрепата, която издателството оказва на съвремената българска поезия и литература.

На 17 декември 2014 жури в състав Дарин Тенев (СУ), Здравко Дечев (ПУ), Надежда Радулова (носител на наградата „Иван Николов”, 2000 г.) ще определи кой ще получи наградата от 10 000 лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев
На 1 декември ще бъдат обявени номинираните, които ще участват в  рецитали в Пловдив (5 декември, 18.00 ч., Културен център на Радио Пловдив) и София (11 декември, 17.00 ч., НДК, Панаир на книгата).

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство "Христо Г. Данов" в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилятните си преводи на руска поезия и проза – в преводаческата му биография са преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, но и превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава. 

Регламентът на юбилейното издание допуска за участие всички книги с поезия (първо издание, неантологични), издадени през периода 30 септември 2013 – 30 септември 2014. Крайният срок за участие е 10 ноември 2014.

Книгите се изпращат в 3 (три) екземпляра, с кратка био-библиографска справка за автора и телефон за контакти на адрес: 

4004 Пловдив
бул. „Александър Стамболийски” 9
Издателство „Жанет 45”
ЗА КОНКУРСА

Медийни партньори на конкурса са  www.AzCheta.com - Аз чета, сайтът за твоята книга, вестник „Култура” и вестник „Сега”