Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Новини » Георги Господинов получи швейцарската литературна награда „Ян Михалски“


images

Георги Господинов получи швейцарската литературна награда „Ян Михалски“

„Физика на тъгата” със световно признание     

Един български роман се пребори с романите на утвърдени автори като британския писател Джулиан Барнс и босненския Джевад Карахасан и спечели една от най-щедрите литературни награди - Ян Михалски. Българинът Георги Господинов е коронован с наградата Ян Михалски, пишат френски и немски медии днес.

В мотивацията на журито се казва:

“В меандрите на индивидуалната и колективната памет Георги Господинов поема в търсене на своята идентичност, но също и тази на Европа и света, защото тъгата се разпространява, тъгата мигрира... Роман, който звучи като брилянтно оркестрирана енциклопедия...”

Наградата се връчва от 2010 г. за изключителни постижения в световната литература, отворена е за книги в категорията фикшън и нонфикшън. Нейни финалисти и победители са писатели като Александър Хемон, Петер Естерхази, Дьорд Драгоман, Тимоти Снайдър, Серхий Жадан и др.

По същото време дойде новината, че Френската телевизия Арте застава зад канадския проект на Теодор Ушев за анимация по романа „Физика на тъгата”.

А в последните часове се разбра, че „Сляпата Вайша” – филмът на Ушев по разказа от „И други истории” е финалист за най-престижната награда в света на киното – Оскар.

Нашето издателство се радва, че български автор прави този пробив, което е добър знак за цялата българска литература днес.

Жанет 45 

 

Париж, 23 ноември /БТА/
БТА съобщи: 
Писателят Георги Господинов спечели швейцарската литературна награда "Ян Михалски" с романа "Физика на тъгата", съобщи "Ливр ебдо".


www.AzCheta.com - Аз чета, сайтът за твоята книга
Аз чета: 
Пореден успех с романа „Физика на тъгата“ отбеляза писателят Георги Господинов. Той спечели швейцарската литературна награда „Ян Михалски“ с парична равностойност 50 000 швейцарски франка (46 000 евро), съобщава френското издание Livres Hebdo, цитирано от БТА...
Журито определя творбата като „роман-лабиринт, роман-вселена, който изследва завоите на индивидуалната и колективната памет в търсене на човечността; фантастична кутия с истории, изобретателни и задълбочени, поетични и философски“. Изданието описва Господинов като „един от най-четените и най-превеждани съвременни български писатели“.

в.Дневник: "Физика на тъгата" се е състезавала с още 14 заглавия, включително и с мемоара на носителя на "Букър" Джулиан Барнс Levels of Life. 

Повече за наградата на страницата на Фондация Ян Михалски
THE 2016 JAN MICHALSKI PRIZE FOR LITERATURE