Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития


Виктор Самуилов чете стихове пред свои пловдивски читатели. "Младият Пловдив чете" продължава през май


За срещи със свои малки почитатели в Пловдив гостува големия Виктор Самулов. На 16-17 април ученици от училища постоянни партньори на "Младият Пловдив чете" имаха щастието да се запознаят лично с Виктор Самуилов, който е автор на стихотворения, които децата четат в своите читанки. Виктор Самуилов бе специален гост в две пловдивски училища: ОУ "Алеко Константинов"и ЧПУ "Класик", от които той получи покани отново да гостува, когато излезе новата книга на автора, която се казва "Не е честно". В лицето на добрия партньор на "Младият Пловдив чете"- НБ "Иван Вазов" и Детски отдел посрещнаха Виктор Самуилов в библиотеката, където за срещи дойдоха деца от ОУ "Душо Хаджидеков"и ОУ "Патриарх Евтимий", много от които бяха запленени от закачливите стихотворения и шеговитите отговори на спокойния, търпелив Виктор Самуилов, който на въпросите какъв сте искали да станете като малък отговаряше със стихотворението "ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ", а на въпроса, който непрекъснато се повтаряше как и кога решихте да станете писател, обясни кротко, че това решение е било извън неговите правомощия т.е. той нищо не е решавал, а просто един ден имал достатъчно стихотворения за да ги събере в първа книга.  И така се започнало. Стана ясно, че най-много си харесва книгата "Ей така", посветена на неговия син Ясен. Вероятно точно затова. Истински фурор Виктор Самуилов предизвика сред учителите, които в някой случаи се забавляваха повече от децата. Пожелаха на Виктор Самуилов здраве, "Не е честно" да бъде отпечатана за наближаващия негов рожден ден през май и скорошна среща. С огромна радост ще поканим автора с новата книга през май! 

Прочети повечеБожана Апостолова гостува в с. Труд по покана на НЧ "Светлина"


НЧ "Светлина" и комплекс ДИЯНА Ви канят на среща с Божана Апостолова. Разговор за поезията и книгите. 

17 април 2015, петък, 17.00 ч.
Място: с. Труд, комплекс "Дияна"
Вход свободен
Прочети повече

Галерия "Орловска10" отваря врати за представянето на "Момичешка стая" от Диана Маркова


Галерия "Орловска10" има удоволствието да отвори врати за едно дългоочаквано събитие, а именно представяне на книгата "Момичешка стая" на Диана Маркова чрез рисунките на живо и музиката на двама интересни родни артисти Росен Марковски и Николай Димчевски.

16 април 2015, четвъртък, 17.00 ч.
Галерия "Орловска10" , Габрово, ул. Орловска 10

Прочети повече

10-то юбилейно издание на Маратона на четенето в Общинска библиотека Карлово


Общинска библиотека Карлово:

"Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам да ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове." Тези редове са от сборника „Невидимите кризи”, чийто автор Георги Господинов бе гост в програмата на Маратона на четенето в нашия град през миналата година. И през настоящата година, вече за десети пореден път, Общинска библиотека – Карлово се включва в традиционния национален маратон на четенето, посветен на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Екипът на библиотеката отново се постара да предложи на ценителите на хубавата книга интересна програма, възможност да се срещнат и общуват с талантливи и популярни български автори.

Маратонът стартира на 16 април. Първият гост в програмата е един от най-талантливите български кинорежисьори Людмил Тодоров. Неговите филми „Любовното лято на един льохман”, „Емигранти”, „Шивачки” и др. са между най-гледаните и награждавани творби в новото български кино. 

Прочети повече

Дни на книгата с гост Весела Ляхова и романа "Бежанци" в Градска библиотека "Паисий Хилендарски"


Дните на книгата в Асеновград започнаха на 2 април /четвъртък/ по повод Световния ден на детската книга и ще приключат на 23 април, когато отбелязваме Деня на книгата и авторското право. В продължение на три седмици Община Асеновград и Градска библиотека „Паисий Хилендарски” организират събития, свързани с четенето и литературата. 

В рамките на инициативата ще гостува автора Весела Ляхова с романа "Бежанци", носител на националната награда за литература  „Хр.Г.Данов”  за 2014г. и наградата на портал "КУЛТУРА".

15 април 2015, сряда, 17.30 часа
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" - Асеновград

Представя Петър Ненков, военен историк  

Организират:
Община Асеновград 
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" 

Пълната програма ще намерите тук!

Прочети повече

Премиера! "Кучки вероломни" от Роберто Боланьо.


ИК Жанет 45
представя

Язвителен и нежен, изтънчен и достъпен, отворен и свенлив – Боланьо беше един противоречив великан.
~ El Mercurio

КУЧКИ ВЕРОЛОМНИ
от Роберто Боланьо

Превод от испански Нева Мичева
Оформление Люба Халева

9 април 2015, 18:30
Кафе Бариста, София, ул. Бачо Киро 26-30

Кучки вероломни съдържа дяволска дузина разкази на Роберто Боланьо (1953–2003), един от най-впечатляващите писатели от началото на новото хилядолетие: “скитникът чилиец, превърнал се в мексикански поет бохем, който прекосява океана, за да стане в Каталония един от най-оригиналните следвоенни европейски прозаици” (по The Independent). 
Прочети повече

Второ издание на Код червено: литература. Представя Благовеста Пугьова и "Утре в 10 на Луната"


Код червено: литература и ИК Жанет 45 ви канят на представянето на дебютната стихосбирка на Благовеста Пугьова - "Утре в 10 на Луната" на 9 април от 19 часа в арт клуб "Библиотеката". 

Благовеста Пугьова (1987) завършва финанси в "УНСС" и данъчно право в "London school of economics and political science". Основател е на инициативата "Подарете книга" - мрежа от доброволци, които подаряват книги и приятелство на деца, лишени от родителска грижа. Пише поезия, публикувала е в различни Интернет и печатни издания. Първата ѝ книга е подготвена за издаване още през 2010 г. и оттогава тя все умишлено я отлага: "Не е... Не е още готова". 
Прочети повече

Представяне на стихосбирката "Кучета" от Александър Байтошев в София


Издателство Жанет 45
Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”

ви канят на представянето на
стихосбирката

КУЧЕТА
от Александър Байтошев

с думи за книгата -- Владимир Сабоурин, Ани Бурова и Екатерина Йосифова 

8 април (сряда), 19:00 часа
Театрална зала на СУ, Ректорат
бул. Цар Освободител 15
София
/вход свободен/
Прочети повече

Представяне на Людмил Станев и "Рязко" в София


Издателство "Жанет 45"
Greenwich Book Center
Людмил Станев

представят сборника с разкази 

Р Я З К О от Людмил Станев

6 април 2015 (понеделник), 18:30 часа
бул. Витоша 37
София 1000
Прочети повече

Д-р Станчо Станев в Пловдив


Йога
баланс между интелект, емоция, воля и интуиция 
лектор д-р Станчо Станев

4 април 2015 (събота), 10:00 ч.
Студио 1, Радио Пловдив

Как енергията на мускулите се превръща в енергия на мозъка? Как структурата на вътрешния свят предопределя структурата на външното битие? Как се постига балансът между организъм – психика – личност? Как се развива интуицията? Отговори на тези въпроси ще бъдат търсени заедно с лектора д-р Станчо Станев – един от първите популяризатори на йога делото в България.
Прочети повече

Втори ЛИТЕРАТУРЕН РЕЗОНАНС - гост Николай Кучков


ЛИТЕРАТУРЕН РЕЗОНАНС

представя Николай Кучков и поетичната му книга ТРИ

3 април, петък от 18.00 ч.
галерия Резонанс, Пловдив

Със специалното участие на Владимир Янев и София Несторова.

Николай Кучков е роден на 21.05.1948 г. в гр. Мездра. Завършва Художествената гимназия в София през 1962-1964 г., завършва Национална художествена академия за изящни изкуства в авана при проф. Сервани Кабрера Морено. 

Прочети повече

ГРУЗУЛАК влиза в приказната детска градина "Малкият принц"


След четенето на "Грузулак" в Детски отдел на Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив , по специална покана на ЦДГ "Малкият принц" в рамките на "Младият Пловдив чете" и Националната кампания "Походът на книгите" лично Manol Peykov чете "Грузулак"/The Gruffalo на живо. Той ще разкаже на малчуганите как The Gruffalo се превърна в Грузулак. И що е то Bologna Childrens Book Fair, от където се връща.
Кога: 3 април, 10.00 ч.
Къде: в приказната детска градина "Малкият принц"  

Гласувайте за Грузулак в Бисерче вълшебно в категория "Откриватели".

Прочети повече

Мария Донева и Чисти стихотворения във Варна, Добрич, Сливен и Русе


Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна, книжарница ПАРАГРАФ 22, Издателство Жанет 45 и Мария Донева представят "Чисти стихотворения" във Варна на 2 април 2015, четвъртък, 18.00 часа в Отдел Изкуство на РБ "Пенчо Славейков", ул. Ген. Паренсов 3

Община град Добрич, галерия „ГЕОРГИ ПЕТРОВ“, Сдружение на писателите Добрич и Издателство Жанет 45 Ви канят на среща с Мария Донева и "Чисти стихотворения" в Добрич на 3 април 2015, петък, 18.00ч.

Мария Донева с моноспектакъла "Чисти стихотворения" гостува на Библиотека Зора-Сливен на 22 април 2015, сряда от 17.30ч. 

Мария Донева ще бъде специален гост в книжарница Хеликон-Русе в Световния ден на книгата и автоското право.  На 23 април от 17.00 часа, Мария Донева ще води курс по творческо писане с ученици от русенските училища. На 24 април от 18.00 часа представя "Чисти стихотворения".

Място: книжарница Хеликон-Русе.

Прочети повече

ГРУЗУЛАК влиза в приказната детска градина "Малкият принц"


„Белгия – страната на неограничените невъзможности" е темата на публичната лекция на известния белгийския писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал, който е на посещение в България по покана на Белгийското посолство в София. Събитието ще се състои на 2 април 2015 г. (четвъртък) в Аулата на Софийския университет от 18:30 часа. Входът е свободен, а самата лекция ще бъде на английски език.

На събитието ще бъде представен и българският превод на най-известната му книга – „Белгийският лабиринт”, издаден в България от ИК „Жанет 45”. В нея Херт ван Истендал се опитва да обясни на чужденците тънкостите и деликатността на своята родина. Книгата увлекателно разказва най-новата история на Белгия и изяснява как различните общности в Белгия живеят заедно, въпреки често разминаващите се гледни точки и мнения, и успяват да постигнат разбирателство без въоръжени конфликти и насилие. Местната политическа максима гласи: Добрият компромис е този, в който никоя от страните не е напълно удовлетворена.

Посещението на писателя в София е част от неговото турне в страни от региона, сред които още Албания, Косово и Македония, в периода 25 март – 3 април 2015 г. Събитието се осъществя с подкрепата на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и на г-н Филип Ромбаут, спонсор на изданието на „Белгийският лабиринт”, осъществено от ИК „Жанет-45“.
Къде: в приказната детска градина "Малкият принц"  

Гласувайте за Грузулак в Бисерче вълшебно в категория "Откриватели". 

Прочети повече

Регионална библиотека "Захарий Княжески" започва Цикъл "Срещи с успели българи"


В рамките на инициативата Цикъл "Срещи с успели българи" на Регионална библиотека "Захарий Княжески" и Община Стара Загора в Стара Загора гостуват Людмил Станев и Младен Влашки.

Людмил Станев представя новата книга с разкази "Рязко". За книгата и автора ще говори Младен Влашки, преподавател в Пловдивския университет.

1 април 2015 г. (сряда), 18:30 часа
РБ "Захарий Княжески" - зала първи етаж


Людмил Станев (1959) е български писател, публицист, сценарист, медик по образование. Автор на книгите „Няма такава книга“, „Неприятният татарин“, „Ненакърнимо“, „Малка нощна приказка“ (награда „Христо Г. Данов“ за детска литература, съвместно с илюстратора Красимир Добрев), „По-малко“. Последната му публикувана книга е от 2008 г. – „Приятели мои“.

Прочети повече

„Литературни дни в Радио Благоевград” с Нева Мичева и Галин Никифоров


Пет срещи в програмата на „Литературни дни в Радио Благоевград”

31 март 2015, вторник

Ако прочетете програмата, със сигурност ще започнете да разбирате защо още в самото начало нарекохме инициативата си „дни”, макар първите срещи да бяха само вечер. Ще разберете и посоката, в която вървим: Благоевград да има отново своя литературен фестивал. При това всеки месец и не само в един ден от месеца. Всъщност вече го има - просто ще става още по-пъстър, многолик и смислен.

Програма на „Литературни дни в Радио Благоевград” за 31.03.2015 г.

12:15 - среща с приятелите на поредицата „Кратки разкази завинаги” („Жанет 45”) с нейния редактор (и преводач на някои от книгите) Нева Мичева в книжарница „Приятели”;

13:30 - Нева Мичева ще гостува на „Хеликон”, като ще очаква деца да я питат как е възможно Баба Меца да се превърне и в „медун”, и в „мецан”, и в толкова още неща и вдъхновения (докато разглеждат „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” от Дино Будзати, издадена от „Точица” в превод на Нева Мичева и Виктор Самуилов), а възрастните да се чудят колко са реалностите, ако се опитаме да ги разчетем през погледа на Роберто Боланьо в „Кучки вероломни” („Жанет 45”, превод - Нева Мичева);

15:00 - Нева Мичева ще гостува в НХГ „Св. Кирил и Методий”, за да се опита да подкрепи опитите на младите хора да пътуват през езици и култури, да се срещат с книги и автори...

17:00 - Галин Никифоров ще бъде VIP-книжар в „Хеликон”;

18:00 - В Голямото концертно студио на Радио Благоевград ще запчне срещата с Галин Никифоров и романа му „Лисицата” („Сиела”, 2014), със съучастието на проф. Цветан Ракьовски...

А през април?

В края му - на 27-и - в „Литературни дни в Радио Благоевград” ще гостува Весела Ляхова... Но преди това (казах го - в други дни, много дни smile emoticon ) - премиера на „Спирала на мълчанието” от Милен Миланов, „Камуфлаж” от Петър Чухов, „Знаменити, забравени, забранени” от Катя Зографова, ще ни гостува и великолепен художник, който ще представи мъничка част от работата си по оформлението на корици на книги... и още - през април. А през май - и това вече е обещано - на 20-ти, ще ни гостува Деян Енев с новата си, още неиздадена книга... това е само началото...

С благодарност към партньорите и приятелите от „Жанет 45”, Хеликон”, „Приятели”, НХГ „Св. Кирил и Методий”, „Точица” и „Сиела”, както и към тези, които още отсега са заявили подкрепата си за април и май: „Изток - Запад”...

Прочети повече

Какво води Божана Апостолова в Народно читалище Светлина - с.Труд


Божана Апостолова на гости на Народно Читалище Светлина с.Труд

Месец март завършва с гостуването на Божана Апостолова в Труд по покана на Народно Читалище Светлина с.Труд. На 31 март Божана Апостолова чете в ЦДГ "Бисер" (10,30 ч.) и разговаря с ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Труд (11.45).

Фоторепортаж от срещата търсете на страницата на Народно Читалище Светлина с.Труд:

 

Прочети повече

Стойчо Младенов представя стихосбирката "МЕЖДУ ДВА ГРАДА" в София


Издателство "Жанет 45"
 +това 

представят стихосбирката "МЕЖДУ ДВА ГРАДА" от Стойчо Младенов

с думи за книгата Силвия Чолева

31 март (вторник), 19:00 часа
+ Това, София, ул. "Марин Дринов" 30

"Прибран в себе си, открит към тишината на своята уязвимост, Стойчо Младенов вече живее единствено с опората на думите. Една висока и силна самота, с чиито стихотворения тайно се сприятеляваш, доверяваш им истинските си загуби."
Марин Бодаков

Прочети повече

Код червено: литература - Откриване


За поезията, литературата и живота. Среща – разговор с една емблематична за Пловдив и за България поетеса и жена. БОЖАНА АПОСТОЛОВА. Открита, дръзка, лирична и безкомпромисна, тя ще бъде ваш пряк събеседник в един диалог без редакция и редактори. В култовото пространство на пловдивската творческа енергия – клуб «Библиотеката» или бившия легендарен клуб на пловдивската бохема «Кристал».

Прочети повече

БЛАГОВЕЩЕНИЕ в къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан


Национален литературен музей, Община Чирпан, Община Елена, Къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан, НЧ “Просвета 1888 г.” - гр. Поморие, Исторически музей – Добрич, Къща музей “Димчо Дебелянов” - гр. Копривщица, и Фондация „Яворов” ви канят на 

ЛИТЕРАТУРЕН ПРАЗНИК БЛАГОВЕЩЕНИЕ 

Официална церемония по връчване на наградите на VII Национален конкурс за поезия „...и мисля аз, че ти си Тя!”, 2015г. (“Обичам те” – Пейо К. Яворов)

Наградите връчва Ина Иванова, която ще представи последната си книга Летящ акордеон на 25 март 2015, сряда, 16.00 ч.  в къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан 

На 26 март от 19 ч., Ина Иванова чете текстове в бар КоШиПрайм, Асеновград. Ще разговаряме за последната книга с разкази "Летящ акордеон" на Ина Иванова.  С това второ издание, идеята всеки месец хора от литературата да променят атмосферата на бар КоШиПрайм се реализира и получи името ЛИТЕРАТУРЕН ШЕЙКЪР, който ще забърка специални литературни коктейли за приятелите на това специално за града място.  

Прочети повече
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78