Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ ИДВА


images

ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ ИДВА

Италианските литературни сайтове избраха неговата „Физика на тъгата” за една от трите най-важни книги, излезли през годината на полуострова. Романът е в номинациите на наградата Фон Резори. Немските вестници Франкфуртер алгемайне цайтунг, Зюддойче цайтунг, Тагесшпигел определят „Физика на тъгата” като образец за голяма европейска литература, лабиринт, от който не искаш да излезеш. Австрийското радио и телевизия избра романа сред 10-те най-добри книги за март 2014.

След няколкомесечно отсъствие и премиери в различни европейски градове, като Рейкявик, Рим, Венеция, Виена, Залцбург, Лайпциг, авторът на едни от най-четените български книги ще се срещне с читателите си в няколко български града в дните след Великден. Четене, разговор за литературата и емпатията, за писането, за тъгите ни, за книгите, които ни променят... Срещи, които се превръщат в събития.

Георги Господинов идва с „Физика на тъгата”, „Невидимите кризи”, „И всичко стана луна” във:

Велико Търново, 22 април, 18.00 ч.
Четене и разговор в читалнята на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, ул. Иванка Ботева 2. http://www.libraryvt.com/.
В книжарница Хеликон-Велико Търново от 16.00 до 17.00 часа, Георги Господинов ще влезе в ролята на VIP книжар.

Варна, 23 април, 18.00 ч. „Разговор за литературата, книгите и четящите хора в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, ул. Сливница 34.

Варна чете Георги Господинов.
В международния ден на книгата и авторското право писателят Георги Господинов ще бъде специален гост на 12-то издание на „Маратон на четящите хора“, традиционно организиран от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Повече за събитията през целия ден: http://www.libvar.bg/culture/current_events.html

По обедно време в 12.30 часа, Георги Господинов ще посети известната варненска книжарница „Параграф 22“ (бул. „Княз Борис I“ 82) за да пусне своя любим цитат в кутията за събиране на цитати, кампанията на книжарници „Театъра“ и „Параграф 22“-Варна и издание Градското списание.


Русе, 24 април
Среща с автограф от 17.00 часа в книжарница Хеликон-Русе.
Четене и разговор от 18.30 часа в зала „Култура“ на Община Русе, ул. Цариброд 3. Срещите се случват със специалното съдействие на Община Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, която празнува 125 години от създаването си и книжарница Хеликон-Русе.

След четенията в североизточната дъга, Георги Господинов ще завърши маратона в Карлово по покана на Общинска библиотека-Карлово на 29 април. Четенето започва в 18.00 часа в камерната зала на НЧ „Васил Левски-1861г.”.

Станете част от събитието.

Георги Господинов (1968) е един от най-превежданите български автори след 1989 г. Автор на стихосбирките: Лапидариум (1992), Черешата на един народ (1996, 1998, 2003), Писма до Гаустин (2003) и „Балади и разпади“ (2007). Романът му „Естествен роман“ (девет издания на български) е публикуван на 23 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, датски, чешки и последно на исландски.. Англоезичното издание получава отзиви в "New Yorker", "New York Times", "Guardian", "The Times". Според „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” романът е „малък изискан шедьовър”, а “Le Courrier” (Женева) го нарича машина за истории. Сборникът с разкази „И други истории" (2001) излиза във Франция, САЩ, Чехия, Македония, Австрия, Италия, Полша. Американското издание на книгата е номинирано за най-престижната световна награда в жанра „Франк О’Конър”. Разказ на Господинов е включен в американската антология “Best European Fiction 2010”.

Автор е на изследването Поезия и медия. Кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на 20 век" (2005). Съставител е на сборника „Аз живях социализма. 171 лични истории“ (2006) и съавтор на Инвентарна книга на социализма (2006).
Георги Господинов е автор на пиесата „D.J.“, която печели Годишната награда Икар за най-добър български драматургичен текст (2004). Най-новата му пиеса „Апокалипсисът идва в 6 вечерта” (2010) печели Аскеер за най-добър драматургичен текст. Пиесата е избрана за международния театрален фестивал в Манхатън, Ню Йорк – “hotINK at the Lark” и ще има американска реализация през февруари 2014 г. В Балтимор, САЩ.

Пише сценарии за късометражни филми, последният от коитоОмлет“ (реж. Н. Косева) е отличен от журито на кинофестивала Sundance 2009.
Сред другите проекти на Георги Господинов са издадените от ИК Жанет 45 графичен роман „Вечната муха“ (трагикомикс, 2010) в съавторство с Никола Тороманов.

Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата“ (2012) се превърна в литературно събитие. Носител е на: Националната литературна награда „Христо Г. Данов, Наградата на читателите за най-продавана книга „Цветето на Хеликон, на Литературната награда на София и на Наградата „Български роман на годината връчвана от фонд „13 века България. Романът вече е публикуван на италиански (Fisica della Malinconia, Voland, 2013) и с множество положителни рецензии и номиниран за две от най-престижните награди в Италия. Немското издание предизвика фурор в немскоезичната преса. Италианските литературни сайтове избраха неговата „Физика на тъгата” за една от трите най-важни книги, излезли през годината на полуострова. Романът е в номинациите на наградата Фон Резори. Немските вестници Франкфуртер алгемайне цайтунг, Зюддойче цайтунг, Тагесшпигел определят „Физика на тъгата като образец за голяма европейска литература, лабиринт, от който не искаш да излезеш. Австрийското радио и телевизия избра романа сред 10-те най-добри книги за март 2014.

Георги Господинов пише световен роман, който е и български“, според критика Митко Новков. „Роман, който се обръща и те поглежда в лицето. И разбираш, че те е прочел», пише Юлия Роне.

Невидимите кризи“ (2013) – новата книга на Георги Господинов с есета и истории - една от най-търсените книги през годината, съвпадна с българските вече видими кризи.

През август 2013 от печат излезе новата му книга с разкази „И всичко стана луна“, заедно с новото издание на книгата „И други истории“.