Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Среща разговор с Весела Ляхова в Книжарница Хеликон - Център, Пловдив


images

Среща разговор с Весела Ляхова в Книжарница Хеликон - Център, Пловдив

Писателката Весела Ляхова ще гостува в Пловдив. На 26.02.2014 г. от 18 часа тя ще се срещне с почитатели на романа й „Бежанци” в книжарница „Хеликон” на ул. „Княз Александър Батенберг” № 29. Ще се проведе разговор, писателката ще отговаря на въпроси и ще даде автографи.

Романът „Бежанци” е първият роман на авторката, но предизвика читателския интерес с непознатата тема от недалечната ни история, белязана с много страдания и неудобни истини. Творбата бе номинирана за наградата „Хеликон” за 2013 г., предстои да бъде представена и на Международния фестивал на първите романисти в Будапеща.

Весела Ляхова е родена през 1961 г. в град Пазарджик. Други книги от нея: „До слънцето“ (1993), „Живот мисия. Книга за проф. д-р Цеко Topбов“(2001). Публикува в централния печат и в интернет разкази и театрална критика.

Романът на Весела Ляхова впечатлява първо със смелостта на автора да избере тема, която не е от „романтичната част“ на българската история. Защото е от болезнената й част, която след толкова години все още не спира да напомня за белезите по образа на идентичността ни. След това впечатлява умелото водене на повествованието из дебрите на един „обективен корелатив“, който женският почерк в романистиката по-скоро отбягва. „Бежанци“ иска да се чете като сага — сага за времето, когато оцеляването е жизнена философия, но и нищо неструващ сигнал на подсъзнанието, заглушен от повика на кръвта.

Проф. д.ф.н. Цв. Ракьовски

Въпреки уж очевидната си „(при)познатост“, този текст няма пряк аналог в българската литература, но се вписва много мощно в добрите традиции на българския исторически роман. Той не се задоволява да изрича полуистини и да играе с познатата и възприета през тоталитаризма езоповска техника на сюжетиране и разказване, а неприкрито и особено смело заявява всичко така, както авторката смята, че трябва да бъде казано днес. Едно от големите достойнства на писателския стил и подход на Ляхова е нейното пристрастие към документалния факт (достоверността) и интерпретацията му посредством педан­тична реконструкция на автентичния исторически контекст в художествена перспектива.

Доц. д-р Л. Димитров