Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития »


images

Представяне на книгата

Презапис или Другият куфар в Берлин

от Борис Минков

21 ноември, четвъртък, 18.00 ч.
Гьоте-институт България, ул. Будапеща 1

Книгата на Презапис или Другият куфар в Берлин свързва различните области на интереси, проблеми и теми, с които Борис Минков се занимава: големият град, новелата, литературната история и критика. В същото време Презапис представлява напълно фикционален разказ с недействителни персонажи и ясно изразени сюжетни линии и може да се определи като роман. Изобщо тук е втъкана съществена част от индивидуалната чувствителност и светогледа на автора, без да става дума за автобиографична книга.

Действието се развива в Берлин през есента на 2007 г.. Постепенно в отделните части на книгата се наслагват множество други времена: Западен Берлин от 80-те години, Германия от времето на анархистичната организация РАФ, Берлин от 30-те години. Тези пластове съществуват едновременно в историята на една жилищна общност на петима млади хора, случайно събрали се в средата на 80-те години в Западен Берлин. Тази общност продължава да съществува и след своето разпадане – ако не в продължението на прекъснатите разговори, то върху лентата на една видеокасета.

Това е книга за Берлин, мислен като машина за ускорение, която произвежда подобия и засича случайности. Разказването за Берлин начертава множество възможни карти на големия град. В същото време това е книга за универсалния проблем на обитаването и общностното живеене.
Презапис или Другият куфар в Берлин съчетава фикционален разказ, пътеписни и есеистични фрагменти. Книгата изглежда неизчерпаема във възможностите си да открива и инсценира възможни подобия и сходства, да ситуира повторения в почти бароково изобилно разказване и в същото време да затяга възлите на повествованието.