Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2013


images

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2013

11 – 16 юни 2013 г.          

Под патронажа на кмета на град Пловдив

От 11 до 16 юни 2013 г. ще се проведе единадесетият традиционен литературен фестивал „Пловдив чете“, включващ богата културна програма. Съорганизатори на събитието са Министерство на културата, Община Пловдив, Асоциация „Българска книга“, НБ „Иван Вазов“ и Издателска къща „Хермес“. Фестивалът се осъществява с партньорството на Общинска фондация „Пловдив 2019“, издателство „Летера“, ИК „Жанет 45“, Културен център „Тракарт“, „Роза Импекс“, хотел „Лайпциг“, хотел „Одеон“ и е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 г.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ е на 11 юни от 18,30 ч. на Римския стадион. На големия български писател Иван Теофилов тържествено ще бъде връчен Орфеевият венец за поезия. Актьори ще изнесат рецитал по негови стихове.

В рамките на литературен фестивал  Пловдив чете 2013

11 - 16 юни

ИК Жанет 45 представя


• Здравко Попов с книгата „КОН НА ВТОРИЯ ЕТАЖ”. 30 години по-късно ново облагородено и допълнено издание. Представя: Младен Влашки
11 юни, вторник
16.00 ч. – НБ „Иван Вазов”

• Режисьорът Людмил Тодоров с романа си „ШЛЕП В ПУСТИНЯТА“
Представя: Здравко Дечев
12 юни, сряда
19:00 ч. – Културен център „Тракарт”, подлез Археологически

• Ася Кулева с дебютния си роман „МАРЦИПАНЕНИЯТ ЧЕХЪЛ”
13 юни, четвъртък
19:00 ч. – Културен център „Тракарт”, подлез Археологически

• Божана Апостолова и деца от частна занималня „Мечта“ четат „Малката Божана в магазин за смехорийки”, четвърта книжка от поредицата „Малката Божана“
14 юни, петък
14:00 ч. – НБ „Иван Вазов“

• Бригита Йосифова и книгата „ОБЕЩАХ ДА ЗАПОМНЯ - РАЗГОВОРИ С ПЕТЪР УВАЛИЕВ”
С участието на Божана Апостолова и Здравко Дечев
15 юни, събота
11:30 ч. - Студио 1 на Радио Пловдив, ул. Дондуков 2

Вход свободен за всички фестивални събития.

В рамките на фестивала не пропускайте да посетите книжния базар „Алея на книгата“ (на площада пред Централна поща), организиран от Асоциация „Българска книга“. В базара ще участват тридесет водещи български издателства.
Търсете шатра с лого Жанет 45. Очакват Ви изненади.
Специалното събитие на книжния базар е срещата със Събка Дякова-Чехович, психолог и автор на книгата „ФИТНЕС ЗА ЖЕНСКАТА ДУША” ( Двадесет и една жени разказват неразказвани никому досега истории за себе си.).

15 юни, събота, 17:30 ч. – Книжен базар „Алея на книгата”. Шатра 3 - Жанет 45

Ето и пълната програма:

http://books.janet45.com/comingCovers/bg524/Plovdiv%20chete%202013-programata.pdf
 

В културната програма са предвидени 36 събития и срещи с автори в неповторимата атмосфера на Стария град, в Културен център „Тракарт“, НБ „Иван Вазов“, Студио 1 на Радио Пловдив и книжарница „Хермес“ – Централ. Пловдивчани ще имат възможност да се срещнат с известни български писатели: Владимир Зарев, Людмила Филипова, проф. Николай Овчаров, Калин Терзийски, Михаил Вешим, Людмил Тодоров, Тодор Коруев и др. В рамките на „Младият Пловдив чете“ са предвидени срещи на автори с младите почитатели на книгата в Английската и Френската гимназия.

По традиция по време на фестивала Министерството на културата ще връчи националните литературни награди на името на Христо Г. Данов. Предвидени са средства за раздаване на ваучери за книги на ученици от града ни.

В рамките на фестивала за първи път в Пловдив Асоциация „Българска книга“ организира книжен базар „Алея на книгата“ (на площада пред Централна поща). В базара ще участват тридесет водещи български издателства, които ще предлагат продукцията си с 20% отстъпка.

На 15 юни от 10,30 ч. в Цар-Симеоновата градина ще се състои общоградски празник под наслов: „Да четем ЗАЕДНО за Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. НБ „Иван Вазов“ ще награди „Читателите на годината“, пловдивски поети, чиито книги са издадени по програмата на Община Пловдив, ще изнесат рецитал. Всеки пловдивчанин може да донесе своя книга и да я смени с друга. Не са забравени и децата – очаква ги весел празник на книгата с много изненади: състезание по бързо четене с хронометър, да четем с мама и татко, приказна пътека, парад на приказните герои.

Надяваме се на вашата подкрепа за популяризирането на този празник на българската книга и духовност.

Организатор