Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Наградата “Иван Николов” бе присъдена на книгата “София Берлин” на Пламен Дойнов


images

Наградата “Иван Николов” бе присъдена на книгата “София Берлин” на Пламен Дойнов

Жури в състав Мирела Иванова, Иван Цанев и Ани Илков присъди Националната награда за поезия “Иван Николов” да бъде присъдена на книгата “София Берлин” на Пламен Дойнов.

Ето и мотивацията им:

"Поетичното мълчание на Пламен Дойнов продължи десет години, и ето че сега – без да е пресилено – избухва в “София Берлин”, книга, която несъмнено припознаваме като явление, поради виртуозната взаимовграденост на политическо и лично, литературна и обществена памет, всекидневни случвания, превърнати в духовен летеж. Пламен Дойнов си играе ту иронично, ту почтително със смислите, като думите му ги обхождат, обглеждат и назовават “насън и наяве” едновременно, съсредоточават ги в градове и събития, разсейват ги митологии, извисяват ги в памет. Невероятна книга." 

Останалите номинирани книги бяха следните: 

Йорданка БЕЛЕВА, „Ѝ“, изд. “Ерго”
Калоян ИГНАТОВСКИ, “БРИК ЛЕЙН: НЕДЕЛЯ”, изд. “ЖАНЕТ 45”
Марица КОЛЧЕВА, “.Ластици”, изд. “ЖАНЕТ 45”
Едвин СУГАРЕВ, “Сезонът на плашилото”, изд. "Сиела” 
Владислав ХРИСТОВ, “Енсо”, изд. “Ерго” 

Мнението на журито за всяка от тях: 

"Книгата „Ѝ“ на Йорданка Белева с изключителна вещина показва любовта като телесна и езикова граматика, като социално събитие и накрая като космическа или природна катастрофа. Така естествената безнадеждност на любовта преминава в тъга и безвластие, и настава същностната тишина.

Зряла книга, със странна и много фино геометризирана чувственост.

Книгата на Калоян Игнатовски впечатлява с прецизната цялост, с която е събран и деликатно преподреден света от Хардангер фиорд до страстното битие на “циганско семейство от морско село”. Поетът сякаш пътува на стоп не през Швеция, а през драматичните и одухотворени подробности на живота и ги запомня в думи, подобно на фотографа, прострял се в краката на влюбените, за да съхрани паметта на лятото, любовта и всичко, което е отвъд снимката.

„Ластици“ на Марица Колчева е книга, която се опитва интелектуално да изкаже оная тактилна връзка между окото и погледа и по-точно как погледът се образува вътре в самото око, в самия език, в отвъдната меланхолност на вещите. Това е поезия, която сякаш е писана нощем, когато предметите оживяват и се вижда какво се таи зад тях – зловещото.

“Сезонът на плашилото” е една от двете запомнящи се поетични книги на Едвин Сугарев, появили се през последната година. Ако “Палеонтология на любовта” разгръща възможните и невъзможни сюжетите на взаимността, нейната утопична постигнатост, то “Сезонът на плашилото” е порив да се преназове преизпълнената и песъчлива пустош на личния и общ емпиричен опит. И това се случва в озаряващата сянка на Елиът, звучи като своеобразно духовно поклонничество. Много силна и драматична книга.

“Енсо” на Владислав Христов е книга, впечатляваща с вътрешните обеми на лаконичността, кратки стихотворения, които се разгръщат в многоказване, в “отключване на тъмното”. По особен начин “Енсо” ни връща в територията на собственото ни въображение и много деликатно и мъдро ни разхожда там, предизвиква потребността да препрочитаме пак и пак сгъстеността на смисъла."