Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Срещи с авторите Оля Стоянова и Живко Джаков в Габрово и Стара Загора


images

Срещи с авторите Оля Стоянова и Живко Джаков в Габрово и Стара Загора

Оля Стоянова и Живко Джаков представят "Пътеводител на дивите места" 
 
Габрово: 5.10.2012 в Галерия ОРЛОВСКА 10, ул."Орловска" 10
начало: 18:00

Стара Загора: 6.10.2012 в Регионална библиотека "Захарий Княжески",
бул. "Руски" 46
начало: 11:30

За книгата си "Пътеводител на дивите места"


Тези места не са популярни, няма ги в официалните туристически справочници и на практика „не съществуват“.
Ние от години колекционираме диви места. Веднъж сме ги откривали чрез подушване (тази река няма начин да не крие нещо по-нагоре по течението), друг път сме разчитали на картата или късмета, трети път – на приятели, които ни разказват за незабравими спирки край пътя.
Част от тези места междувременно престанаха да са диви – днес всеки знае къде е Иракли, няма смисъл да разказваме за Самоводене, за Татул или за Перперикон. Дори Добърско стана толкова популярно, че беше включено в списъка на Стоте национални туристически обекта.
И не – идеята ни далеч не е да се изсипят тълпи от народ пред „Проходна“ на Карлуково или в Чекотинския манастир, в долината на каньона Шегава или в с. Гърло. Хората, способни да заживеят с очарованието на подобни места, обикновено не образуват тълпи.
Подборът ни – нужно ли е да уточняваме? – е личен, субективен, разбъркан или нарочно неподреден нито по географски признак, нито по райони, нито по азбучен ред. Всички места обаче са обходени – пътували сме на стоп (страшно ни върви!), качвали сме стопаджии (в тези неща трябва да има приемственост), спали сме на палатка къде ли не (понякога и без палатка, край пътя), живели сме на връх Мургаш три години (по-точно един от нас работеше там), носили сме децата на гръб (плюс проходилки, тежки раници, пълни с памперси и детски пюрета), лаптоп (преди сто години носехме на гръб даже и пишеща машина), фотоапарат, въже и задължително мръсни дрехи за пещерите.
Но и днес се взираме в картата, готови сме с още по-дълъг списък от места и, повярвайте, непременно ще ги обходим... Защото дивите места се колекционират цял живот. А самият живот създава подобни книги.

Оля Стоянова, Живко Джаков

***
Симеон Идакиев разговаря с Оля Стоянова и Живко Джаков за дивите места, публикувано, 28 януари 2012, БНР Христо Ботев.
http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Knowledge/Edin-myj-edin-mikrifon/Pages/120129_divite_mesta.aspx

***
“Пътеводител на дивите места” на Оля Стоянова и Живко Джаков е книга, която аналогично на “пътуващото семейство” има силата да промени възприятията ти за България, за пътуването и за мястото, на което живеем. Написана е с голяма любов към всички открити от авторите диви места и пътя като начин за предаване на скрити, забравени или неразказвани истории. Нежна като скъп спомен, любопитна като загадка, увличаща с прекрасен език и стил, тази книга те предизвиква да мечтаеш, да пътуваш и да обичаш много земята, хората и див(н)ите места тук, в България.

Откъс от "Див(н)и пътувания по черните пътища", автор Павлина Радославова, АЗ ЧЕТА
http://www.azcheta.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2228&catid=3&Itemid=27