Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Очаквани срещи с писателя Тошо Дончев в Смолян и Пловдив


images

Очаквани срещи с писателя Тошо Дончев в Смолян и Пловдив

Представяне на писателя Тошо Дончев: „ВЪЛЧИ ВОЙ – КУЧИ ЛАЙ” (сборник разкази) и „ПРОКЪЛНАТОТО ЩАСТИЕ НА ЛЕЛЯ ИЦА” (роман)

26 септември, сряда, 17.30 часа

Пловдив – Културен център ТРАКАРТ, Подлез Археологически

19 септември, сряда, 18 часа

Смолян – Клуб на дейците на културата, бул. България 43

„Прокълнатото щастие на леля Ица” e семейна хроника, изградена по автобиографични данни. Действието се развива в рамките на година и половина след унгарската революция от 1956, ала в спомените на героите оживяват четирийсет години обществена история чрез живота на едно семейство и на една жена. Авторът наблюдава епохата през погледа на юношата, пресъздавайки успоредно събитията и противоречивите гледни точки на участниците в тях. Достоверният разказ е наситен с внезапни обрати. С голямо откровение писателят описва разтърсващите страсти, обагряйки с хумор сериозната тема.

През 2008 година на унгарски език излиза сборникът с разкази на Тошо Дончев „Куманската княгиня”. „Вълчи вой – кучи лай” съдържа част от разказите от унгарското издание, както и по-нови творби. Преводите са дело на Адриана Петкова, Светла Кьосева и Юлия Крумова. Сборникът съдържа кратки разкази, обединени от темата за драматизма на XX в., разказан през биографиите на героите, чиято лична история се оказва жертва на историческите обрати. Разказите владеят най-важното за този жанр – лаконично и стегнато повествование и усет за изграждане на поанта, а въздействието им се постига най-вече от способността без излишна обстоятелственост да постигат трагическа нагнетеност на смисъла.