Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Инициативата „Време за четене” ще събира млади автори всеки месец


images

Инициативата „Време за четене” ще събира млади автори всеки месец


„Време за четене” се нарича новата литературна инициатива, която стартира следващия петък (14 март). Зад нея стоят Издателска къща „Жанет 45” и столичната галерия „Дебют”, а идеята й е да събира млади български автори и почитатели на литературата. „Време за четене” ще се превърне в ежемесечна среща на таланти, като регламентът е съвсем ясен – всеки първи петък на месеца, по двама автори ще представят своето творчество. Участниците ще бъдат дебютанти и имена, познати от поредиците „Гамбити” и „Поетики” на издателството. Публиката ще може да пита, обсъжда, коментира и „измъква тайни” от писането им.
Първото издание на „Време за четене” ще се състои на 14 март от 18.00 ч., в галерия „Дебют” към Националната художествена гимназия, в сърцето на София – бул. „Васил Левски” 62. Млади художници, възпитаници на гимназията, също ще се включват в литературните четения, давайки визуален формат на чутия текст. Всичко това пък ще бъде съпроводено от музикален фон, специално селектиран от авторите. По този начин срещите ще се превърнат в уникален „триизмерен” арт микс, включващ текст, рисунка и звук. Първата двойка, с която ще стартира инициативата ще бъдат Иванка Могилска и Стоил Рошкев. Ето и тяхното кратко представяне, което е издържано съвсем в новаторския дух на „Време за четене”:

Иванка Могилска: „Понякога Иванка Могилска е твърде рошава. Тогава си забравя думите някъде и не може да каже нищо за себе си. Когато това се случи, прибягва до вече написани.

Искам да бъда анимационен герой.
Искам някой да ме рисува.
Да мисли с моята глава.
Да говори с моята уста.
Да стана участник в комикс.
Когато сгреша,
художникът да ме изтрива.
С гума.
И да ме рисува отново.
Чист и праведен.
Искам да бъда част от матрицата
и когато стане опасно
да се скривам в редицата
от еднакви бурмички, колелца и бутончета.
Искам да бъда
финалните надписи
и музиката в началото
и ако може
да си избирам
художника.”

Стоил Рошкев: Дето викаше един – като е гарга да е Рошкева;-)И макар Стоил Рошкев напоследък да е понатежал, мигар не може да си помечтае на глас, тоест на текст, на заклинание... пък току виж взела, че се превърнала в реалност и извън киберпространството тази му мечта:

Кибермодернизъм

Да се
построиш разкошен
с фитнес гръб
и парфюмирано поло
свеж и със
спортно излъчване
трябва
да забавляваш наивните
с вицове
от мрежата
тогава едва ли
ще имаш проблем
с рейтинга
тъй като всеки умеещ да
блъфира чаровник е
перманентно пръв
във”
„Време за четене” стартира в петък 14 март, от 18 ч. в столичната галерия „Дебют” към Националната Художествена Гимназия.picStoil_Ro6kev-jeni_po_kitaiskata_stena.jpgpicIvanka-Mogilska-Mesta-za-zagubvane.jpg