Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » 100 години Йосиф Цанков


images

100 години Йосиф Цанков

Издателство Жанет 45 представя книгата за Йосиф Цанков
НЕПОЗНАТИЯТ ЙОЖИ ИЛИ ПРИНЦЪТ НА ЛЮБОВТА” от ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА

20 октомври, четвъртък от 19.00 часа

Първо студио на БНР, бул. "Драган Цанков" 4.

„Интригуващ с емоционални детайли, изпъстрен с документирани свидетелства на времето разказ за живота на легендарния композитор и бохем Йосиф Цанков - това е книгата, написана с публицистичния темперамент на топ-журналистката Валерия Велева. Авторката не крие симпатията си към отсъстващия събеседник на поредния си интимен диалог. Но именно това необичайно предизвикателство се оказва и печелившият ход за Велева, а безпогрешно улученият баладичен тон на нейния разказ възкресява сагата за един невероятен музикантски живот.

И 100 години след рождението си, Йосиф Цанков или Йожи, както свойски го наричат приживе, не може да бъде сравняван с никого – той самият е мярка за талант, за отношение към живота, за отказ от политически вмешателства, за сила, с която отстоява професионалните си принципи. Йожи е голям във всичко. И в атлетичната си физика и аристократичното си обаяние, и в творческите си откровения и в житейските си грешки.

Творческата му визитка респектира с над 500 творби в сродни жанрове – популярна, театрална и филмова музика. През 30-40-те години на отминалото столетие с ярко мелодичните си песенни и танцови шлагери и с популярните си оперети заслужено спечелва артистичните корони „цар на тангото” и „рицар на любовта”. А елегичният му слоуфокс „Керванът”, записан на винилова плоча в Холивуд през 1941, се превръща в сигнална шапка на военните емисии за Сахара на Лондоската радиостанция BBC и още тогава печели световна популярност. В началото на 60-те с първите си лирични хитове „Когато луната изплува”, „Целуни ме”, „Твоята китара” и „Приказка” Йосиф Цанков дава успешен творчески старт и на българската популярна музика. В края на десетилетието с експресивните си балади „Море на младостта”, „Песен моя, обич моя” и „Облаци” вече е всепризнатият й Майстор и почитан от младите композитори Патриарх. Но едва в началото на 70-те е удостоен и със заветната Голяма награда „Златният Орфей” – за емблематичната си, новаторска по форма балада „Повей, ветре”. Година след това прави последната си гигантска крачка в жанра с „Пролет моя” по стиховете на Вапцаров, която въпреки тенденциозната полемика, изпреварващо преориентира популярната ни песен към гражданска тематика. Щедростта на таланта и на човешката природа на Йосиф Цанков намират огледалното си отражение във вечните му песни и в бурния му бохемски живот.

Живот като балада, отекваща във вълнуващите спомени на съвременниците, в днешния критичен патос на Валерия Велева и емоционалното й пристрастие към самата тема – това е книгата, която предстои да разгърнете...“

Валерия Велева

 picFB_pic.jpgpicplakat_yoji.jpg