Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Ивайла Александрова с наградата "Канети" за "Горещо червено"


images

Ивайла Александрова с наградата "Канети" за "Горещо червено"

ИК "Жанет 45" с гордост съобщава, че Ивайла Александрова е новият носител на Националната литературна награда “Елиас Канети” за документалния роман “Горещо червено”.

Наградата беше връчена на церемония в Русе след напрегнато състезание между 53 кандидатстващи книги.
Ивайла Александрова е третият носител на наградата след Константин Илиев („Поражението”) и Алек Попов („Черната кутия”).

"Конструкцията на книгата е историята на Весела Алексиева и текстове, които изграждам на основата на архивите на МВР, на съдебните протоколи, които отворих, документите са свързани с повечето хора, с които тя общува. И личните спомени на хората, които са ги познавали, които докато пишех книгата лека-полека изчезваха, защото бяха възрастни, аз ги записвах накрая на живота им. Разговарях и със синовете на героите ми, независимо от коя страна на барикадата са били техните бащи - жертви, свидетели или палачи. Исках от тях да разказват за живота на родителите си погледнат откъм смъртта им. И се оказа, че смъртта намества много точно всичко - живота на бащите, на това, което се е случило през тези години в България, историята. Погледът през смъртта й даде друга дълбочина."

Струва си да прочетете и словото на авторката, произнесено при връчването на наградата: http://www.kultura.bg/bg/article/view/16206,
публикувано във в. "Култура"