Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Премиера на "Прекрасните творения небесни" в Онда


images

Премиера на "Прекрасните творения небесни" в Онда

ИК "Жанет 45" и "Онда" са домакините на премиерата на

"Прекрасните творения небесни"

от Динау Менгесту

Представят:
Митко Новков (литературен критик),
Василена Мирчева (преводач),
Жени Божилова (редактор),
Манол Пейков (издател)

16 април 2009 (четвъртък), 19:00
Onda Coffee Break
бул. Цар Освободител 8, София
(срещу Руската църква) 

 

“Прекрасните творения небесни” е роман за одушевеното присъствие на загубата. Почти всяка страница от този великолепно написан роман ни напомня, че “отпътуване” и “завръщане” са подвеждащи, заблуждаващи думи. Терминалите на летищата, чакалните и митническите постове само циментират илюзията, че знаем кога тръгваме и кога се завръщаме. Сефа Стефанос, героят на Менгесту, е по-наясно от нас. След седемнайсет години, прекарани в Америка, той намира сили да признае пред себе си, че никога не е напускал родната си Етиопия.
Рядко се случва романист, който с лекота разгръща сложни теми като изгнаничеството, класовите конфликти, паметта и забравата, да има такава чувствителност към фините сърдечни трептения. С тънка проницателност той предава силовите линии на привличането и отблъскването между бедния емигрант Стефанос и бялата, образована и заможна Джудит. Още по-необичаен и запомнящ се е портрета на приятелството между Стефанос и 11-годишната Наоми, скрепено от четенето на “Братя Карамазови” (избрана само заради внушителния си обем, осигуряващ им възможност да са заедно за по-дълго). Ехо от Сол Белоу се долавя от страниците на романа, в образите на обърканите мъже, градските скитници, в чичото, който пише настойчиви писма на американския президент. Менгесту притежава същия ярък и точен щрих във физическите портрети, умението на Белоу говорейки за “гънката на темето на плешив мъж да отвори прозорец към душата му.” С тази разлика, че Менгесту отваря по-широк и сложен процеп към емпатията. Той е рядко наблюдателен писател. А от онова, което наблюдава, изважда цели светове, които сякаш са го чакали да им даде очертания.
“Прекрасните творения небесни” е страхотен африкански роман, страхотен вашингтонски роман, страхотен американски роман.”
New York Times
 

“Прекрасните творения небесни” не прилича на никоя друга книга – улавя ви от първата сцена с образа на ироничното, меланхолично и много забавно трио емигранти, които се опитват да намерят собственото си място в съвременен Вашингтон. Героите въвеждат темата за надеждата, паметта и оцеляването, Менгесту откроява гласовете им с много нежност и хумор. Бляскава поява в литературния свят.”
— Сюзан Страйт, автор на A Million Nightingales и Highwire Moon

“Добре разгърнатите образи и майсторски синкопирния ритъм превръщат “Прекрасните творения небесни” в уверен дебют на автор, когото си струва да наблюдаваме внимателно.”
— Кристофър Бърд, Washington Post