Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития »


images

Жанет 45 на про/летен базар на открито!

Всеки ден от 23 юни до 28 юни ще ни откриете пред НДК на шатра 13.

Красимир Лозанов успя да събере последните пет месеца от издателската работа на Жанет 45 в само една публикация. Ценно и полезно четиво с мъничко информация за новите заглавия на Жанет 45 на проЛетен базар на книгата на открито в парка пред НДК
"(традиционно „пролетен“, но май по-скоро летен.)"

Тук ви предлагам акценти за книгите, които издадохме от началото на февруари насам. Защото докато пазехме ъглите на домовете си, гледахме все пак и работата да не спира. ♡

Започвам с главната новост на Жанет 45, случила се в края на м. април, в самия разгар на корона изолацията – новият роман на Георги Господинов/ Georgi Gospodinov „Времеубежище“. Един дългоочакван роман, доколкото 9 години го делят от предишния му и емблематичен не само за автора, но и за цялата съвременна българска литература, особено когато говорим за нейна международна експозиция – „Физика на тъгата“. „Времеубежище“ е роман, в който Жоро разсъждава върху изключително важни въпроси за съвременото българско и европейско битие: защо миналото е така свръхекспонирано? защо то е способно да замени и унищожи настоящето и да обезмисли перспективите на бъдещето? „Времеубежище“, както и досегашните книги на Г. Господинов, е свръхобговарян в социалното пространство текст, но същинският разговор за романа май все още не е започнал. А той ще започне тогава, когато освен да коментираме повествователната формула или съотношението между белетристичност и публицистичност в романа, правилно и етично разчетем поканата на автора за един друг, много по-смислен и важен разговор, който е и разговорът по същество:
♡ Защо все назад гледаме, а не напред?
♡ Защо позволяваме миналото да детерминира в такава плашеща степен живота ни?
♡ Можем ли да позволим на миналото да ни отнеме и бъдещето, и настоящето?
♡ Има ли измъкване от този темпорален капан?

Важен и нужен роман е „Времеубежище“, сигурен съм в това!

Още два изключително стойностни романа от български автори: „Опитът“ от Русана Бърдарска и „Кукувича прежда“ от Христо Карастоянов.

☆ Русана Бърдарска/ Rusana Bardarska живее от дълги години в Брюксел. „Опитът“ й е мащабен и епичен по дух и съдържание текст, предлагащ различни подходи за прочит, стига читателят да не се стресне от обема (720 страници). Книгата може да бъде четена като екзистенциален философски роман, но също така може да се чете и като остър феминистичен манифест, или като роман за нашето българско минало и капиталистическо настояще, като „опит“ за проблематизиране на живеенето в емиграция, в търсене не само на по-богат, но и на по-смислен живот. Щедър на теми, много игрови, тънко ироничен, хитро мистификационен, безкомпромисно смел и провокативен постмодерен литературен текст, който стряска, интригува, вълнува.

☆ „Кукувича прежда“ от Христо Карастоянов/ Христо Карастоянов е с нова редакция и обединява три романа, свързани с обща атмосфера, общи герои и теми. В „Кукувича прежда“ Христо Карастоянов пресъздава живота в един малък провинциален български градец, през годините 1923, 1924 и 1925, разказан откъм неговата забавна битова страна, но забавна само до момента, в който от порите на този провинциален животец започват да се промъкват тежките и зловонни миазми на ужаса. Ужаса на „измите“ – анархизъм, комунизъм, фашизъм… Писана преди тридесет години, „Кукувича прежда“ и сега е удивително актуална книга. Разказване, виртуозно както в регистъра на комичното, така и в този на трагичното. Уморително смешен роман и заедно с това – ужасяващо трагичен. Усмивки – смях – усмивки, които в един момент замръзват, за да се изкривят в гримасите на болката и ужаса.

Други нови книги от български автори, с които се представяме на Панаира:

☆ „Бабини Ягини“ – пет новели на вълшебната като мислене и език Любов Кронева/ Lubov Kroneva, гравитиращи в тематичен план към приказното. Остросоциална, затрогваща проза, с фокус върху трудни въпроси на трудното ни тук и сега живеене.

☆ „Пинк Фройд“ – сборник с кратки разкази на „пловдивчанина“ (тук кавичките са под въпрос) Жоро Пеев/ Joro Peev, онзи същият Н`Гого от „Замунда Банана Бенд“, умеещ да весели не само близки приятели, но и широки кръгове читатели. Жив език и забавни истории, поднесени с лекота и филибелийско намигване.

☆ „Поздрави от Хадес“ от Яница Радева/ Yanitsa Radeva. Митологичен роман, с който Яница се спуска дълбоко надолу в историята, за да навлезе в света на архетипите, заложени в основата на нашата природа. И да изследва опасности, случващи се когато счупим ключалките на забраните. Незчерпаема като теми и сюжети, антична Гърция продължава да вълнува. „Поздрави от Хадес“ е тематично и стилово свързан с предишния роман на Яница Радева, „Пътят към Тива“, с който тя беше финалист в националните литературни конкурси „13 века България“ (2018) и „Елиас Канети“ (2019).

☆ „Тежки елементи“ е дебютният роман на Алеко Желязков/ Aleko Zhelyazkov – фрирайд скиор, парапланерист, сърфист, ветроходец и даже режисьор на документални филми. Романът му е научно (или ненаучно) фантастичен, в духа на „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс. Героите на Алеко минават през сражения с костюмирани динозаври, шантажиране на средновековен цар и основаване на извънземна цивилизация. На фона на космологични парадокси, решавани в комични ситуации, избуява любов, ала тя няма как да разцъфти, без да приключат успешно едни междугалактически битки. Удивително смешно, главозамайващо динамично, интелигентно иронично, ерудирано и … без правописни грешки – такава комбинация рядко се среща, особено по нашите географски ширини, особено пък и с дебютант.

☆ „Ако можеха да ни чуят“ – сборник разкази на Боян Биолчев. Тези, които познават (а „познават“ в случая означава „обичат“) прозата на умелия и обаятелен разказвач професор Биолчев, няма да останат разочаровани и от новата му книга.

Трите последни книги излязоха буквално вчера, в началото на панаирната седмица, така че са нашите най-горещи нови предложения.

На любителите на добрата българска поезия предлагаме три дългоочаквани поетични книги:

♡„Сърдечен арест“ на София Несторова/ Sofia Nestorova

София Несторова е събрала слънчевото лице на душата си и среднощната ù разновидност в мълчалив монолог, който може да бъде чут от всеки, който разбира от истинска поезия. Познавам по-голяма част от тези стихотворни и житейски състояния на Соня – витални, иронични, любовни, трагични, самоиронични, песимистични, самоубийствени, убийствени, изящно изведени от подсъзнанието и надсъзнанието ù. Това са дишащи, живи късове от прераждаща се пред очите ни душа, чиито земни, човешки превъплъщения буквално ни вдишват с огнените си дихания. И ни издишват като цигарен дим, като димяща въздишка.

– Румен Леонидов

♡„Машини“ на Златозар Петров/ Zlatozar Petrov

„Машини“ на Златозар Петров не е поредната книжка с поезия сред поредните книжки с поезия. Зад провокативно баналното заглавие стои поезия от най-високо качество. Теренът на книгата е неравен, което прави още по-видими естествени образци като „Човекът-кукла“, „Наброски върху любовта и времето“, „Каприз“... Играта с езика, но игра на майстор, позволява през думите свободно да се сливат емоция и разум, стихийно да преливат едно в друго в една интелектуална страст, и – „Погледни: изкуство и природа са едно.“

– Илко Димитров

♡„Братовчедката на Зорбас“ от Irena Ivanova (Рене Карабаш).

Все ми се струва, че поезията не е за разбирачите, а за повярвалите в нея. Може би, защото читателят и поетът свързват сърцата си с копринен конец, по който вървят изранените ходила на Господ. В това последно проявление на божественото, от гърдите чудодейно прорастват кактуси, научаваш се да спиш с отворени очи докато другите бълнуват, чуваш смеха на баща си, вееш се като памучно бельо на простора Му и все повече не разбираш, но вярваш, че поетът жив лежи вкопан на хиляди метри в небето.

След Хълбоци и пеперуди бях убеден, че поезията на Рене Карабаш вече е достигнала своя връх. Рядко съм бил толкова щастлив когато греша.
– Димитър Стоянович

Три различни поколения поети, три различни почерци, но и трите, вярвам в това, ще бъдат оценени по достойнство. А достойнства в тези книги има, предостатъчно.

Публицистика:

♡ „Говори с Нева“ от Нева Мичева/ Neva Mï. Хора питат, Нева им отговаря, като разсъждава върху уж лесни наглед въпроси и теми. Резултатът е есеистика от най-висока класа, богата на мъдрост, ум и непридвидими ъгли за подход и атака. Книгата е съвместен проект на издателство Жанет 45 и седмичника за независима журналистика „Тоест/ Toest“ (toest.bg)

☆ „През това време“ от проф. д-р Инна Пелева. Сборник литературнокритически текстове по теми, хронологически разположени от епохата на Възраждането до наши дни. Родина и чужбина, умората от паметта, елитарно и популярно, българската литература преди и след 1989. Инна Пелева е сред най-ерудираните и задълбочени български изследователи на литературния процес, същевременно с това обаятелна, харизматична, провокираща.

☆ „Зазоряване преди полунощ“ от Стефан Велев. Авторът е със шейсетгодишен стаж в областта на културата и информацията, емблематична фигура за Българската телевизия и екипа на Иван Славков (70-те години на предишия век), дългогодишен програмен директор и телевизионна легенда. Книгата бе издадена и като своеобразен реверанс от страна на издателство Жанет 45 към шейсетгодишния юбилей на БНТ.

Преводни нови книги:

☆ „Американа“ от Чимаманда Нгози Адичи – главният преводен хит на издателството не само за настоящия Книжен пазар, но може би и за годината. Мащабен (620 страници) роман на младата нигерийка писателка, която много бързо се превърна в световна литературна знаменитост. Ч.Н.Адичи е навярно най-ярката сред младите, критически настроени („неполиткоректни“) англоезични писатели, успели да привлекат вниманието на милиони хора в Америка и Европа към африканската литература. „Американа“ е роман, който може да бъде четен не само в контекста на случващите се в момента мащабни антирасистки протести в САЩ, но даже и като препратка към българската емигрантска практика. Много вълнуваща, увлекателно написана и мощна книга. Съдейки по реакциите в социалните мрежи и медиите, тя вече предизвиква широк и енергичен отклик сред българските читатели.

☆ „Нощ в Каракас“ от Карина Сайс Борго, младата и силно нашумяла в Европа венесуелска журналистка. Краткият й като обем роман е разтърсващ разказ за кошмара да живееш във Венесуела по време на безумния тоталитарен режим.

☆ Комиксът „Плодът на познанието“ от шведската художничка Лив Стрьомквист. Изключително важна и нужна в аспекта на сексуалното възпитание на младите хора книга. Която е препоръчително да бъде прочетена и премислена и от родителите на тези млади хора. Книга-покана за домашни разговори по теми, придобили особена острота през последните години у нас. Книга за женското тяло и нашите сложни отношения с него. „Плодът на познанието“ е международен бестселър, преведен на повече от двадесет езика.

Детски:

☆ „Летецът и Малкият принц: Животът на Антоан дьо Сент-Екзюпери“ от Петер Сис. Книжката е адресирана към млади любознателни читатели (10+), които не само обичат Екзепюри и неговия вечен шедьовър, но развиват мечтания и любопитство и към приключения, въздухоплавателни средства, екскурзии в историята.

☆ „Божанчето и любовта на лебедите“ от Божана Апостолова. Поредна нова книжка от серията „Малката Божана“. Този път тя е за “любовта, за онази красивата, истинската моногамна любов, която кара сърцето да диша, да тупти и внушава, че любовта е едно красиво тайнство между двама, без значение дали между хора, или животни“. Така накратко Божана Апостолова разказва за книгата си.

Ще ни намерите на щанда на Жанет 45 -- шатра N13, в парка пред НДК