Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Иван Димитров чете в Код червено: Литература


images

Иван Димитров чете в Код червено: Литература

КОД ЧЕРВЕНО:ЛИТЕРАТУРА представя ИВАН ДИМИТРОВ и сборника с разкази "СИЛАТА НА ДУМИТЕ"

14 декември 2017, четвъртък, 19.00 ч.
U PARK Gallery, ул. Отец Паисий 24

ИВАН ДИМИТРОВ е роден през 1983 г. и е завършил Българска филология. Автор е на сборника с разкази „Местни чужденци” и на романа „Животът като липсваща лъжица”. С пиесата си взема първа награда в „Направление авторски прочит” на двадесетото юбилейно издание на „Друмевите празници” през 2011г. През 2012г. английският превод на пиесата на Анжела Родел е избран сред над 400 пиеси за участие в нюйоркският фестивал „HotInk at the LARK”, където през месец март тя е прочетена от американски актьори на маса в компанията на девет пиеси от цял свят. През месец септември пиесата е поставена на нюйоркска сцена в театър „Ню Охайо”. Тя ще дебютира пред българска публика на 28-ми февруари на „Сцена на четвъртия етаж” в Народния театър. През месец май 2012 пиесата му „Извънземно” е една от двете отличени пиеси на конкурса на Благоевградския театър за пиеса на абсурда. През месец септември пиесата му „Времева болест” печели конкурса за младежка пиеса и ще бъде поставена в Белград през 2013. През 2013 г. пиесата „Очите на другите” е поставена в Народен театър „Иван Вазов” от Марий Росен. Представлението е номинирано за Аскеер за сценографията и костюмите на Петя Боюкова. През 2014 година е един от петимата артисти номинирани за наградата „Стоян Камбарев”, а пиесата му „Ничии бабички” се класира във финалната петица на конкурса за камерна пиеса на Театър 199. През същата година като драматург той представя България на фестивала Interplay Europe 2014. През есента на 2014 в Камерен Театър Възраждане се състоя премиерата на пиесата „Извънземното” с режисьор Васил Дуев. Същата година пиесата му „Времева болест” (все още непоставена) е едната от трите български пиеси, избрани след конкурс за участие в проекта „Страница на сцена”. През април тя е представена в Червената къща под формата на сценично четене под режисурата на американеца Нейтън Купър. Печели първо място на конкурса за кратък разказ „Яна Язова”. В началото на 2016г. издателство „Жанет 45” публикува втория му роман „Софийски дует”. През септември 2017 излиза сборник с къси разкази „Силата на думите”.

ЗА „СИЛАТА НА ДУМИТЕ“:
Четивна, остроумна, написана с въображение, с познаване на най-добрите образци в жанра, абсурдна, смешна, тъжна. Такава е новата книга с кратки разкази на Иван Димитров. Сбито писане, крайна пестеливост към думите. Иронично-саркастично и меланхолно-тъжното надделяват над историите в нея - ту измествани към есеистичния фрагмент или драматургията, ту към сюреалистичното или автентиката на преживяното. Иван Димитров успява да събере отделните части, на които се е разпаднал животът ни и от тези парчета се е получила малко мрачна картина, но читателят в крайна сметка остава обнадежден. Защото, докато четеш, се усмихваш, даже се разсмиваш. Думите имат сила.
Силвия Чолева

С езика на кратката проза - това отражение на времето ни - Иван Димитров преговаря своите опорни точки: абсурда на живеещия, вълнението на влюбения, триумфа на твореца... Разказите му носят различен заряд и тематика, но в случая е по-важно какво ги свързва - силата на думите.

Мартин Колев