Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Аксиния Михайлова чете в Благоевград


images

Аксиния Михайлова чете в Благоевград

Радио Благоевград и Регионалната библиотека "Димитър Талев" - Благоевград със съвместно събитие.
На 2 февруари, вторник, от 18 ч. в залата на четвъртия етаж в Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград, първата българка носителка на престижната награда за поезия „Гийом Аполинер“ – Аксиния Михайлова, ще представи последата си стихосбирка "Смяна на огледалата". 

Аксиния Михайлова ще бъде специален гост на Bulgarian Poets & Writers Series към Американския Университет в България/AUBG-Благоевград за среща със студенти от AUBG от 19.30 ч в Библиотека Паница/Scaptocara Campus.

През 2014 г. Аксиния Михайлова беше удостоена с най-високото отличие за поезия във Франция - наградата „Гийом Аполинер” за сборника „Небе за изгубване”, изцяло създаден на френски. Така в 73-годишната история на наградата „Аполинер“, с нея е удостоен български поет. Поетичните творби в „Смяна на огледалата“ са създадени след това, специално за българската аудитория.

Аксиния Михайлова притежава и най-високото отличие на Република Латвия - „Рицар на Ордена на Трите звезди“. Носител е и на националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ у нас. 

Има две публикувани книги с избрани стихотворения на словашки и арабски език: Опитомяване /Krotenie,LIC, Братислава (2006)/, „В очакване на вятъра“, Нова култура, Кайро (2013). Нейни стихове са публикувани в Канада, САЩ, Франция, Белгия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватска, Македония, Гърция, Литва, Латвия, Египет, Япония и Китай.

Аксиния Михайлова е сред основателите на литературното списание „Ах, Мария” и сред учрелителите на поетическото движение Cap à l’Est (Предмостие на Изток) в Будмерице, Словакия, обединяващо френскоговорящи поети от Средна и Източна Европа под егидата на „Театър Молиер – Дом на поезията“, Париж.

На нея дължим майсторските преводи на Жан Жьоне, Ги Гофет, Силви Жермен, книгата на Жорж Батай „Избрано”, „Годениците от нос Тене” на Венюс Кури-Гата.

Стихосбирки на български език: „Тревите на съня”, „Най-ниската част на небето”, „Луна в празен вагон”, „Разкопчаване на тялото”. 

Събитието е част от поредицата литературни срещи с автори, избрани от водещия на предаването на Радио Благоевград за литетарутара "Страници" Валентин Дишев. Срещата с Аксиния Михайлова се организира от Радио Благоевград съвместно Регионалната библиотека "Димитър Талев" - Благоевград.

Срещата е с вход свободен!

Текст на Валентин Дишев, Радио Благоевград piclect_Mihaylova.pngpic12651273_1291087774250902_1680328080373497008_n.jpg