Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » 43-ти СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА 2015-ПРОГРАМА НА ИК ЖАНЕТ 45


images

43-ти СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА 2015-ПРОГРАМА НА ИК ЖАНЕТ 45

Тази година ще се проведе 43-тото издание на панаира, което ще предложи огромно разнообразие от книги, разположени на четири етажа в НДК, две сцени и повече от 80 съпътстващи събития. Посетителите на панаира ще могат да се срещнат с още повече чуждестранна литература на етажа за чуждестранни изложители. Мраморно фоайе на етаж 2 ще бъде посветено на Иберийския полуостров - писатели, книги, филми, театър, визуални изкуства, кухня - в 3-тото издание на Софийския международен литературен фестивал.

Очакваме Ви всеки ден от 8 до 13 декември
от 10:00 до 20:00 часа в НДК.


Официално откриване:
8 декември от 11 часа в Централното фоайе на НДК

КУЛТУРНА ПРОГРАМА НА ИЗДАТЕЛСТВО ЖАНЕТ 45, ЩАНД 325, НДК

43-то издание на Софийски международен панаир на книгата 2015

8-13 декември

 

8 декември /вторник/

18:00 часа
Вечер, посветена на акад. Вера Мутафчиева
Представя доц. д.ф.н. Албена Хранова
„Българската критика е огромен длъжник на Вера Мутафчиева!”
Сцена АБК, ет. 3 – запад, НДК

18:30 часа
Среща с автограф
Мария Донева с избрани стихотворения
Ако още не сте видели „Тя се наслаждава на дъжда”, заповядайте за автограф, дъжд, рози, дъжд от рози и ей така, да побърборим предпразнично, защото какво е Коледа без нова книга на Мария Донева?
Щанд на издателство Жанет 45

19:00 часа
Представяне на поетичната книга „Когато заспят“ от Надежда Радулова
С думи за книгата Биляна Курташева и Димитър Кенаров
„От градските легенди на една въобразена ретро София („Площад Гарибалди“) през новите тийнейдж бездни („Луиза излиза“) до капаните на собственото тяло, от които упойките не спасяват („Безкрайно мое нещо ти“), Надежда Радулова създава поезия, едновременно танцуваща и трагическа, припяваща и задавена, висока и напрегната, която може да се окаже еднакво притегателна и за фенове на „Игра на тронове“, и за страстни читатели на Емили Дикинсън и Дилън Томас.“ (Биляна Курташева).
Сцена АБК, ет. 3 – запад

 

9 декември /сряда/

18:00 часа
Представяне на романа „Кротките“ от Ангел Игов
С думи за книгата – Йордан Ефтимов
„Кротките” e роман за последиците от преврата на 9 септември. Времена на смут и на страх, в които героите на романа са въвлечени и са принудени да правят своите избори. Романът предлага нов, смел прочит на събитията по времето на Народния съд.
„Внимавайте какво правите. Внимавайте, когато ходите по улиците, когато отивате до магазина, на театър или в кафенето. Внимавайте с кого говорите, внимавайте какво казвате. Внимавайте дори, когато мислите. Имайте едно наум за тях. Те са незабележими, тихи и мълчаливи. Никога не вдигат шум, никога не те занимават със себе си. Никога няма да ги видиш, просто се стараят много. Те познават улиците много по-добре от теб. Те са винаги около теб... Хилядите невидими очи. Те са Кротките.” (Илия Димитров)
Сцена АБК, ет. 3 – запад

18:30 часа
Среща с автограф
Рене Карабаш, Боряна Нейкова, Благовеста Пугьова, Илиян Любомиров
Рене Карабаш – Дебютна книга със стихове „Хълбоци и пеперуди” и първа награда за белетристика за разказите „Глюклихщрасе“ и „Хотел Кардозо” на литературния конкурс „Боян Пенев” в Шумен.
Боряна Нейкова – Първа книга със стихове „Където за кратко е имало куче” и първа награда на поетичния конкурс „Веселин Ханчев” през 2014 година.
Благовеста Пугьова – Дебютна дебютна книга със стихове „Утре в десет на луната”. „Двигателят” на благотворителната инициатива „Подарете книга“, носител на наградите „Човек на годината” за 2013 година и „Принос за свободата”.
Илиян Любомиров – Първа книга със стихове „Нощта е действие” и лауреат на литературния конкурс „Южна пролет” за 2015 в Хасково.
Щанд на издателство „Жанет 45“

19:00 часа
Петър Чухов с нова поетична книга „Сбогуване с нарцисизма“
Представя Йордан Ефтимов
С участието на Екатерина Йосифова, Марин Бодаков, Иван Ланджев и други, редактирали през годините автора или редактирани от него.
След като през декември миналата година издаде сборника с проза „Камуфлаж”, в края на тази Петър Чухов се завръща в добре познатата му територия на поетическото изкуство.
Книгата е разделена на две части – „Любовна херостратегия” и „Ябълка в огледалото” – и съдържа стихотворения, писани през последните години, някои от които са печелили национални награди за поезия като „В полите на Витоша”,
„Магията Любов”, „Славейкова награда” и др. Редактор е известната поетеса Екатерина Йосифова, а оформлението е на Капка Кънева.
Литературен клуб „Перото”, НДК

19:00 часа

Девет пиеси от Жорди Галсеран

Жорди Галсеран (1964, Барселона) представя на български деветте пиеси, които за двайсет години го направиха един от най-обичаните европейски драматурзи: “Сърф”, “Верига от думи”, “Дакота”, “Без резерви”, “Методът Грьонхолм”, “Карнавал”, “Канкун”, “Бурунданга” и “Кредитът”.

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (в подлеза на НДК срещу фонтана)


10 декември /четвъртък/

17:00 часа
Премиера на книгата „Археолог“ от проф. Николай Овчаров
Представя Славка Бозукова, гл. редактор на в-к „Стандарт“
„Открития, открития... Но те са само върхът на археологията, преди това има къртовска работа, разкопки, изследвания, познания, дирения... За всички тях разказва проф. Николай Овчаров в книгата „Археолог“ – компендиум на големите имена в световната и българската археология. Книга за пример: как мечтата се превръща в реалност, как неуспехите не са повод за униние, а за ново, още по-въодушевено начало.
Прочетете непременно „Археолог“, само така ще разберете истинската ценност на археологическите открития. И високата стойност на археолозите, които ги правят.“
Сцена АБК, ет. 3 – запад

18:00 часа
Представяне на новата поетична книга „НИЩО“ от Георги Борисов
С думи за книгата Иван Теофилов
Стиховете на Георги Борисов са включени в почти всички представителни антологии на българската поезия в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и др. Носител е на наградата „Иван Николов“ за най-добра поетична книга през 2001 година.
Сцена АБК, ет. 3 – запад
 
18:30 часа
Среща с автограф с Весела Ляхова
„Леки, драматични градски разкази, които плавно преливат един в друг. Весела Ляхова пределено показва, че умее да пише в различни тоналности, че владее занаята на няколко нива.” Христо Блажев, „Книголандия“
Заповядайте и споделете малко лично време с любимия си автор!
Щанд на издателство „Жанет 45“

19:00 часа
Представяне на I том от поредица „Събрано” /разкази в пет тома на Людмил Станев/
„За цяло едно поколение появата на Людмил Станев е вече само история. Завиждам на това поколение, което ще го открие едва с това издание. И съм сигурен, че то ще преживее това, което и ние преживявахме с появата на всеки негов текст. А то е радост. Радостта да четеш интелигентно и свободно написани текстове, в които хуморът е висок, по образеца на Аристофан, и смешен като у братя Маркс, Монти Пайтън и Уди Алън, взети заедно. Радост да усетиш истинските игрови възможности на езика, на българския език, който до появата на тези текстове не познаваше своите дадаистични, своите сюрреалистични и изобщо своите авангардистични възможности.“ (Младен Влашки)
НДК, зала 4 (до Литературен клуб „Перото“) 

 

11 декември /петък/

18:00 часа
Представяне на „Балканският човек“ /три тома от Йордан Велчев/
„Балканският човек” е подробна, в контекста Изток – Запад, история на Балканския свят от праисторията, през Античността, Средновековието и епохата на възникване и развитие на националните държави, до съвременната епоха от края на ХХ век.
„Балканският човек е общият свят, за който говорех. Някога хората наистина са живеели в общ свят, в разбирането и отграничаването от “другия”, но по този начин и в приемането му. Книгата ми разказва за всичко това като една приказка: „Имало едно време…”. В посланието, че човешкият живот така трябва да бъде възприеман – в своето единство на Изток и Запад.
Още Хегел го е казал – “Изтокът и Западът са присъщи на всяко нещо”. Не можеш да отнемеш едното или другото, това означава разкъсване на “нещото”. И то престава да съществува.”
Йордан Велчев
Сцена АБК, ет. 3 – запад
 
18:30 часа
Среща с автограф с Бойка Асиова
и новата й книга "Запеските – дух и материя"
"Книгата е плод на дългогодишно търсене и изследване от авторката на везмото върху ризата от разложката женска носия. Разчитане с вещина смисъла, закодиран от първосъздателите на това изключително художествено наследство."
Проф. д-р Георг Краев
„Богатият и оригинален език на Бойка Асиова помага на читателите по-лесно да навлязат в микрокосмоса на малкия град с неговите традиции и нрави. А тръгвайки от него, пътуването през Балканите и докосването до съседните народи се случва естествено, защото въпреки религиозните и културни различия, в душите си хората са си близки.” Елица Ценова
Щанд на издателство „Жанет 45“
 

12 декември /събота/

11:00 часа
Среща с автограф
Рая Господинова и Георги Господинов
Щом вземете в ръцете си книжката „Сватби на животни и неща”, ще осъзнаете, че камилата наистина прилича на ходещ чайник... Е, как не ви е хрумвало досега? Всъщност, в нея ще срещнете много неща, за които не сте и подозирали, защото отдавна вече гледате света с очите на възрастен. „Сватби на животни и неща“ – на шестгодишната Рая и на баща й Георги Господинов (текст и рисунки), е книга за „невидимия живот на нещата около нас, за фантазиите на късните следобеди, когато и малките и големите са готови да измислят игри.“
Щанд на издателство „Жанет 45“

17:00 часа
Вечер, посветена на поета Добри Жотев с представяне на книгата „ПРЕВЪЗМОГВАНЕ“
стихотворения и поеми
Днес с достатъчна трезвост, е нужно да препрочетем тази поезия, да си спомним тази достойна личност. Добри Жотев, който обичаше живота, народа, дявола и Бога. Който проповядваше: „Любовта не е Двуборство, а свято Двуезичие“. Може би именно това свято чувство-живеене ще спаси всички ни и може би с него ще се съберем в един по-красив свят.
Творецът Добри Жотев е роден през 1921 година. След първата си публикация през 1942 година (сп. „Младежко слово“), до 1996 година („Вихърът на времето“ - стихове), става автор на над 20 книги с поезия и проза – любовна лирика, сатирични поеми, стихотворения, разкази, произведения за деца, пиеси.
Сцена АБК, ет. 3 – запад

18:00 часа
Среща с автограф с Лъчезар Лозанов
Поетът представя новата си книга със стихове „Болничен лист“. За нея проф. Миглена Николчина казва: „Суровата сила на тази книга ни среща с големите и вечни теми на поезията – любов, болест, смърт, лудост. Яркият личен почерк на Лозанов е насочен към други съществувания и към социална диагностика, каквато срещаме рядко дори в прозата, но прави това със специфичната способност на поезията да концентрира цели романи в няколко думи. Като в този образ:

Лицето ти беше направено

от целувки, предназначени за друг…“
Щанд на издателство „Жанет 45“

18:30 часа
Представяне на новия брой на списание „Гранта“ 6, тема „Против болест“
Литературен клуб „Перото“, НДК

И тази година на щанда ни ще откриете книгите на издателствата „ICU“ и „Точица“.

Заповядайте! Следете ни във FB на страницата на Жанет 45.

https://www.facebook.com/events/464403853766789/  

Програма на Софийския международен литературен фестивал 2015
На фокус: литературата от Иберийския полуостров

https://www.facebook.com/sofialiteraryfest/?fref=tspic12227194_10153801288997990_1553231257592010213_n.jpgpic12246963_1218948888120315_812795316004362531_n.jpg