Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » „КОД ЧЕРВЕНО: ЛИТЕРАТУРА“ представя Йордан Велчев


images

„КОД ЧЕРВЕНО: ЛИТЕРАТУРА“ представя Йордан Велчев

Новият сезон на „КОД ЧЕРВЕНО: ЛИТЕРАТУРА“ ще започне със среща с ЙОРДАН ВЕЛЧЕВ и неговата книга "БАЛКАНСКИЯТ ЧОВЕК"

/Истории в седем книги, обединени в тритомно издание/

 

8 октомври, четвъртък, 19 ч.
Пловдив, арт клуб „Библиотеката“

"Балканският човек" – една история с център Пловдив и Балканите, глобален по своите мащаби мегатекст, който по изключително модерен начин и през призмата на световната история разказва в подробности кръстопътната общобалканска и в частност българска съдба от последните 2000 години. 

Йордан Велчев: „Една от причините да напиша тази огромна като обем книга (“Балканският човек”) бе просто да разкажа до най-малки колебания в придвижванията през времена и пространства кои сме били ние, за да станем такива, каквито сме, в изчистен до детайли образ въобще на "балканския тип човек". Ала не просто като мастито до празнодумство дефиниране на неща, които са се случвали в продължение на векове, а като внушение за неща, които следва да бъдат разбрани чрез усетите на сърцето. А иначе ние не сме нито на единия, нито на другия бряг. Може би - за съжаление, може би за добро. Или може би, както казват, Балканите са единственото място на Европа, което все още е останало не съвсем засегнато от навсякъде другаде победилия сърцето Разум, голият Разум, който, по думите на Хьолдерлин, не ражда нищо разумно, защото е забравил, че цялостният човек е този, у когото разумът и сърцето следва да живеят в единна прегръдка.

Визитка на автора: Йордан Велчев е роден на 3 април 1949 г. в Пловдив. Завършва история във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като историк, главен художествен ръководител на Регионален телевизионен център – Пловдив, редактор на сп. “Военно-исторически сборник” при Военно издателство – София.
Пише поезия, есеистика, автор е на изследвания върху взаимоотношенията на цивилизациите в контекста Изток – Запад, на сценарии за документални филми.
Издал е книгите: “Римски стадион” (стихове, 1979); “Старият Пловдив” (есе, 1983); “Нощна азбука” (стихове, 1984); “Анонимни жития” (историко-есеистична книга за личностите на Пловдив през първата половина на ХІХ век, 1987) – отличена с литературната награда “Светлоструй”; “Аркада” (стихове, 1993); “Милиони малки убийства” (поезия в проза и есета, 1997); “Сияе” (стихове, 1999) – получава годишната награда на Сдружението на български писатели.
През 2005 г. излиза от печат фундаменталният му труд в седем книги “Градът или Между Изтока и Запада ХІV–ХVІІ век”, в който чрез историята на балканския имперски град (Пловдив) изследва човека на Изтока и Запада в съвкупността от историите на различни, но съществуващи заедно в единен свят народи, религии, езици и култури през столетията от ХІV в. до началото на разрива между източния и западния тип цивилизации. За тази своя книга получава националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура – раздел хуманитаристика, повторно годишната награда на Сдружението на български писатели и литературната награда “Пловдив”.
В началото на юни 2015 г. Йордан Велчев бе удостоен повторно с Национална награда „Христо Г. Данов” за принос в националната книжовна култура, в раздел „Хуманитаристика”, за новото си фундаментално изследване „Балканският човек ХІV – ХVІІ век”.