Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Жанет 45 на Пролетния базар на книгата, НДК, 19 – 24 май 2015


images

Жанет 45 на Пролетния базар на книгата, НДК, 19 – 24 май 2015

Културна програма на издателство „Жанет 45” 
в рамките на Пролетния базар на книгата, 
НДК, 19 – 24 май 2015 година, щанд 325

19 май (вторник)

17:30 часа, Стойчо Младенов

Той е много млад. Студент по право. Обича да пътува. Обича да чете. Казва се Стойчо Младенов и стана истинска сензация на конкурса „Веселин Ханчев“ през 2013 г., превръщайки се в най-младия лауреат на наградата. Първата му поетична книга „Между два града” бе удостоена с първа награда на конкурса за дебютна литература „Южна пролет” през 2015 г. 
За него поетът Марин Бодаков казва: „Прибран в себе си, открит към тишината на своята уязвимост, Стойчо Младенов живее единствено с опората на думите. Една висока и силна самота, с чиито стихотворения тайно се сприятеляваш, доверяваш им истинските си загуби”.

18:30 часа, Здравка Евтимова

Гласът й се чува по света. Сборниците й с разкази са публикувани в престижни литературни списания и антологии в над 30 страни. 
Новият роман на Здравка Евтимова – „Една и съща река”, ще ви зареди със сила, истинска и чиста, което всъщност е призванието на добрата литература.

20 май (сряда)

17:30 часа, Бойка Асиова

Новият й сборник с разкази „Лудовица” е за хората – такива, каквито ги срещаме или сме срещали някога преди. Героите, обитаващи литературния свят на Бойка Асиова, са с богата душевност, ненатрапчив стремеж към доброта, човечност и благородство, малко любовни и много истински, лесни за обичане.

18:30 часа, Митко Новков

Това са 31 интервюта с хора от най-различни държави по света, посветили своя живот на българския език, на литературата ни и изобщо на всеотдайната си любов към културните постижения на българския народ. Осъществени са в периода февруари 2011 – декември 2013 по най-различни начини – лични срещи, готови въпроси (в действителност само едно, с Димитрис Аллос от Гърция), фейсбук-чат или електронни писма. Всички отговорили се отзоваха с желание, което показва колко много се надяват те ние тук, в България, да им обърнем внимание, да оценим усилията им, да ги подпомогнем дори.

21 май (четвъртък)

17:30 часа, Аксиния Михайлова

Новата книга с поезия на Аксиния Михайлова бе едно много очаквано събитие. През 2014 г. поетесата спечели престижната френска награда за поезия “Аполинер” за стихосбирката си Ciel à perdre (в превод “Небе за изгубване”, “Галимар”, 2014). 
„Смяна на огледалата” е книга с дълбока, сетивна и чувствена поезия. Вълнуваща и запечатваща се в съзнанието. Всичко, което ни заобикаля, живее свой живот, смее се, плаче, разлиства и се счупва на парченца, когато „ангелът на забравата“ не успява да го подмине.

18:30 часа Чавдар Ценов 

По думите на редактора Борис Минков, „Малките новели на Чавдар Ценов откриват невидими пролуки във всекидневието и от тях изникват причудливи светове – дълбоки, загадъчни, меланхолни. При това тези вдъхновяващи утопични пространства са създадени от изключително благороден материал: гъвкав, динамичен и остроумен език. Всяко потапяне на читателя в дълбоките води на тази проза го извежда до различни брегове. Следвайте смело „Отклоненията“!”

22 май (петък)

17:30 часа Благовеста Пугьова, Рене Карабаш, Илиян Любомиров

Среща с младите поети, техните безгрижия, любов и демони. Гласове, които не бива да бъдат отминавани.

18:30 часа Емануил А. Видински и Петър Чухов 

На това представяне, малко и като група Par Avion, и като създатели на съвременна българска проза за истински ценители, ще ни гостуват двамата автори. Сборниците „Егон и тишината” и „Камуфлаж” са литература, от една страна ранима и деликатна, а от друга – нереална и магична, попила поезия и музика.

23 май (събота)

11:00 часа Виктор Самуилов, сцена

Най-добрият детски автор и чудната художничка Зара Буюклийска правят това великолепно издание, със закачливото заглавие „Не е честно”.
Много изненади, преливащи багри, смях и лудории за всички, независимо от възрастта им. Книга, която няма да се уморите да разлиствате отново и отново. 

17:00 часа Йордан Велчев, сцена

Йордан Велчев освен дипломиран историк е и поет, отличен стилист и интерпретатор. 
„Балканският човек” (издание в три тома и седем книги) е изключително осезаема за възприемане книга, в която са въведени множество графични изображения, гравюри, миниатюри, рисунки, орнаменти, проспекти и карти на градове и местности, отпечатъци на монети, шрифтове, символни знаци и дори модел на робот отпреди 900 години.
Не може да не се замислим и за процеса на издирването, обмислянето, написването, аранжирането, на всичко казано под черта, на безбройните страници с бележки в края на книгата, на целия този гигантски съзидателен труд. Труд с огромен духовен принос на българите към света.

18:00 часа Божана Апостолова, сцена

„Писането на Божана Апостолова непрестанно се променя по посока на все по-резки, остри, необичайни прозрения – необичайни по куража си, по отказа си да се водят от готови отговори и утехи, от фасадите на приетото.” Миглена Николчина за поезията на Божана Апостолова

„Господи, какъв „живот без маска и без грим“ и какъв смях през сълзи над прежи¬вяното!” Иван Цанев за романа „Делнична библия”

„Тъкмо автоиронията, усмивка¬та в себе си и към себе си, заедно с прошката и болката към и за всички, превръща животописанието на Божана Апостолова в една от малкото чо¬вечни книги на прехода. Прави така, че най-ценното усещане от първата до последната страница да е: И ти го можеш, само го поискай силно!“
Антон Баев за романа „Делнична библия”

„Приказката е великолепна! Отваря и врата към фантастични светове, и апетит за четене, което ми се струва най-важно. Езикът, през който мисли и говори малката Божана, е напълно неподправен, заразителен, сякаш чуваш гласът й да звънти и да се рее в пространството... Тук иронията и сериозното са така неразчленимо и завладяващо свързани, че правят приказката философска и вълнуваща не само децата!“ 
Камелия Спасова за поредицата съвременни детски приказки „Малката Божана”

24 май (неделя)

12:00 часа Христо Карастоянов 

„Христо Карастоянов разказва (романа „Една и съща нощ”) пищно, трепкащо и задъхано за едно време, в което нито един от героите не успява да си поеме дъх. Голямата каша на хаоса се прошарва с дребни твърди частици, върху които читателят може да се крепи, додето вихърът на събитията го носи през разказваната история. Един голям политически роман и безогледно трезв подход при повествованието.” Хелмут Шонауер, Lesen in Tirol

16:00 часа Прия Базил, издателство ICU (на щанда на Жанет 45)

Религията, етносът, различията. Кой може да измери разстоянието между две сърца? Прия Базил и първият й преведен на български роман дават неочакван отговор на този въпрос – "Аз съм просто друг ТИ". Анил и Лина. Лина и Анил. Двама души, идващи от съвсем различни светове – той от екзотичен Найроби, тя – от подреден Бирмингам. Той – дързък безбожник, тя – ревностна мюсюлманка. Пътищата на двамата се преплитат неочаквано и тази среща променя завинаги живота им. Прелитайки от континтент на континент, тяхната история жонглира с представите на читателя за религия, любов, страст и предателство. Дали разумът може да надделее над сърцето и доколко човек е готов да загърби гордостта, предразъдъците и обвиненията на обществото в името на мечтите си? Едно искрено писмо-декларация на хуманността, „Загадъчната логика на сърцето” е смело опълчване срещу несправедливостта и примирението с общоприетите норми.

* * * * *

* В рамките на целия Пролетен панаир на книгата 2015 г. на щанда на издателство "Жанет 45"(№ 325) ще гостуват страховитият Грузулак, книжката „От какво се прави бебе” и добре познатото вече слонче „Елмър”.

* По време на панаира на книгата ще имате възможност да се запознаете с настоящите и бъдещи проекти на издателство "Жанет 45", както и да се срещнете лично с издателите Манол Пейков и Божана Апостолова.