Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Ексхумация на слънцето


images

Ексхумация на слънцето

от Юрий Лучев

АКО НЕ ДНЕС, ТО УТРЕ Е ЗАКЛЮЧЕНИЕТО…

Прочитът на „Есхумация на слънцето” проваля всякакви илюзии, че в края, навел се опасно над огледалото на езика, човек е в състояние да намери достатъчно аргументи да сглоби отново душата си, разломена от симулираната пълнота на земния живот. За артиста творчеството е страдание. Елиас Канети бе писал, че „откакто човешкият живот е престанал да бъде мерило, не съществува никаква мярка за нищо”.

Човекът – губещ се в реалността и подреждащ обитавани някога пространства, човекът, търсещ равновесие на тънката граница между смъртта и онова, което животът му оставя като мизерно ресто, полага безмерни грижи за думите, сякаш иска да покаже как сме направили всичко, за да унищожим тази тъпа илюзия за щастие и съгласие, с разобличаването на която ще се слави XXI век. Свръхсъзерцателен и донякъде имагинерен, Юрий Лучев е замислил поемата си като театър, като театрална ситуация, превръщайки наративните времеви пластове в събития, които не се поддават на описание или рационално разбиране. Сферата на интимната изповед индуктира едновременно идеята за смъртната участ на плътта с неутолимата енергия на първичното - за трепкащата по ръба на острието безсмъртна искра на духа, за границата между разума, за вярата, дълга и греха, живота и небитието… Позиция, отваряща път за радикалните форми на поетическата антропология.

Дали ще се разпаднат илюзиите ни за живота след прочита на тази книга - удивителна, объркваща и несводима до така популярните днес квалификации за модернизъм или постмодернизъм? За здравия човек животът е едно неосъзнато бягство, - твъди Франц Кафка - което той не иска да признае дори пред себе си. Бягството от мисълта, един ден – рано или късно – той ще умре. Болестта е винаги напомняне за смъртта и заедно с това – проверка на силите. Ето защо: болката, болестта, страданието са най-важните извори на религиозността. Защото

не е сигурно какво и как ще стане

къде ще се родиш, какво ще облечеш

и вземеш за из път

дали ще проговориш или само хленчиш

под върбата

край реката…

дали ще хванеш вярната посока

(която е на запад но мъглата?)

или ще бродиш напосоки из полето

в студена пот и страх от известеното разсъмване

пълзящ из сенките без взор и слух

недороден и недовършен

с примка на врата от пъпната ти връв


 

Юрий Лучев е постигнал нещо наистина забележително – сътворил е сложна асоциативна поезия, като в същото време е успял да вникне в ситуациите, в необичайното, в интимния свят на човека, изправен пред смъртта; очертал е актуалните идейни, социални и етични проблеми, свързани с обществото и природата, видимата реалност и (истинската) реалност на идеите, достижима само за интелекта на посветените. „Есхумация на слънцето” е своеобразно свидетелство за прехода, изповедите са тъжни и иронични, подсилени с лютата пиперка на сатирата, много често нелишени от гняв („но еба си нищетата/ но еба си съботната интелектуална дрямка:/ времето изтече и Балканът си разкрачва долините/ па макар все още срамежливо”).

Ангел Дюлгеров

 • Заглавие: Ексхумация на слънцето
 • Автор: Юрий Лучев
 • Оформление: Румен Жеков
 • Жанр: Поезия
 • Поредица: --
 • Корична цена: 10.00 лв.
 • Цена online: 9.50 лв.
 • Меки корици
 • Брой страници: 52
 • Дата на издаване: 03.2018
 • ISBN: 978 619 186 410 2
Отзиви на читатели (0)


Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *