Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » Автори » Николай Стойков


Проф. Николай Стойков е роден през 1936 г. в Пловдив. Завършва класа по композиция на проф. Панчо Владигеров в Държавната музикална академия – София. След дипломирането си специализира композиция и теория на музиката в Московската консерватория при такива творци като Дмитрий Шостакович, Тихон Хренников и Юрий Холопов.
След своето завръщане в Пловдив започва активна преподавателска дейност в Академията за музикално и танцово изкуство, където през 1972 г. става един от основателите на специалностите “Народни инструменти и народно пеене” и “Дирижиране на народни състави”. От 1976 г. е доцент, а от 1987 г. – професор. Избиран е на високи академични постове – заместник-ректор на АМТИИ и декан на Факултет “Музикален фолклор, хореография и изобразителни изкуства”. Автор е и на 15 пособия за обучението на студентите от фолклорните специалности в Академията. С педагогическата си дейност е допринесъл за духовното и професионално израстване на над 25 випуска народни инструменталисти, диригенти и педагози. Оказал е неоценима помощ в развитието на двете фолклорни музикални училища в Широка лъка и Котел.
Като композитор Николай Стойков твори активно в областта на камерната, хоровата и сценичната музика, прави многобройни обработки на български автентичен музикален фолклор. Много негови произведения са записани на грамофонни плочи, аудиокасети и компактдискове (7 бр.). Голяма част от творчеството му е издадено от Държавно издателство “Музика”.
Носител е на 32 международни награди с композициите “Калугерине” и “Урок по гъдулка”, както и на редица български: Орден “Кирил и Методий” (трикратно), Награда “Пловдив” за музика (двукратно), на академичната награда “Медения чан” и др.