Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » Автори » Исмаил Кадаре


Исмаил Кадаре е световноизвестен албански писател; дисидент по времето на комунизма в родината си. Роден е през 1936 г. в Гирокастра (Южна Албания). Гимназия завършва в родния си град, а Албанска литература - в Държавния университет в Тирана.
Творческия си път започва като поет. В прозата навлиза със сборник разкази, а през 1963 г. публикува и първия си роман „Генералът на мъртвата армия", изграден върху едноименния разказ. По-късно издава романите „Сватба", „Хроника на камък", „Крепостта", „Зимата на голямото уединение" (1973), „Ноември в една столица", „Концерт в края на зимата" (1988) и др.
Носител е на първата международна награда Букър (2005).
От 1988 г. е академик в родината си, а година по-късно и член-кореспондент на Френската академия, като от 1996 г. е и неин асоцииран член. От 1990 г. е член-кореспондент на Академията по изкуствата в Германия. Кадаре е носител и на редица други международни литературни награди и отличия. През 1991 г. за романа „Палатата на сънищата" получава наградата на Асоциацията „За нови човешки права" във Франция. Преведен на над 45 езика.