Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » Автори » Алексей Христов


Алексей Христов е роден през 1950 г. в гр. Шумен. Завършил е театрална режисура в Москва. Работил е в домове на културата, Българска национална телевизия, Студия за научно-популярни и документални филми "Време", в театър "Сълза и смях" и Малък градски театър (Зад канала). През 1992 г. създава първия в България театрален профил в системата на средното образование – в 151-о училище (сега Национално СОУ "София"). Там, по негова авторска програма,  учениците изучават актьорско майсторство и режисура, сценична реч, пантомима, сценично движение и съвременен етикет. Постановки с негови ученици са показвани освен в училището и на сцените на НАТФИЗ и Сатиричния театър.
Първите публикации на разкази от Алексей Христов датират от 1992 г. – във в."Литературен форум" и "Литературен вестник".
През 1996 г., чрез конкурс на Министерството на културата, е издадена книгата му с разкази "Картини от една изложба". Някои от тях са публикувани в сп. "Брев" (Франция).
Негови разкази редовно излизат в столичната литературна периодика – сп. "Съвременник", сп. "Пламък", в. "Сега", в. "Труд", "Литературен вестник", в. "Стършел" и др.
От дълги години се занимава с фотография. Негови художествени снимки са печатани във в. "Сега", в. "Детонация", а хумористични – във в. "Стършел".
Женен е, има син.