Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » Автори » Албена Шкодрова


Албена Шкодрова е главен редактор на списание „Бакхус“. Тя е завършила българска и славянски филологии и международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски“ и е специализирала политика и икономика на Европейския съюз в London School of Economics. Била е редактор на списанията Bulgaria Air’s Inflight и HighFlights. Работила е като кореспондент и на Радио „Свободна Европа“, писала е за списание Foreign Policy – България. Била е директор на Балканската мрежа за разследващи репортажи за България до юни 2008. Сред проектите на Албена Шкодрова са електронното списание за туризъм BalkanTravellers.com, както и редакцията на специалното приложение „Лек път“ на вестник „Капитал“.  От 2009 г. живее в Белгия, където работи и като продуцент. „Соц гурме“ („Жанет 45“ 2014), първата ѝ самостоятелна книга, е може би най- увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете.. Ощеimages

СОЦ ГУРМЕ. Куриозната история на кухнята в НРБ

от Албена Шкодрова

Художествено-документална литература

Защо София през 1975 г има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014? Защо Далия Смит и Джулия Чайлд не слизат от екраните и кориците на илюстрованите списания през 60-те, а никой не е виждал лицето на Пенка Чолчева? Защо жените събираха рецепти от приятелки? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти? Защо магазините бяха винаги празни? Доколко НРБ се грижеше за здравето на потребителя? Как Никсън вдъхнови производството на шунка в България?

„Соц гурме“, новата документална книга на Албена Шкодрова, е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ  –  храната. Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.

Ощеadd to cart Отзиви (1) | Изчерпано количество