Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития »


images

Жанет 45
ви кани на премиера на книгата
FORGET YOUR PAST. Монументални паметници от времето на комунизма
от Никола Михов

28 юни 2012 (четвъртък), 19:00
Плюс това
, София, ул. Марин Дринов 30

Представят:
Никола Михов (автор)
Михаил Груев (историк)
Манол Пейков (издател)

Книгата Forget Your Past, издадена от Жанет 45, проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма в България, от построяването им до наши дни. Тя включва 34 фотографии, както и подробна информация, събирана от автора в продължение на повече от три години.

Заглавието на книгата е заимствано от надписа Forget your past над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който илюстрира съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма. Замислени като знак на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Независимо от това дали са посветени на Априлското въстание, на Съветската армия, или на Сръбско-българската война, днес те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.

Представянето ще бъде съпътствано от изложба, която ще продължи до 10 юли 2012 г. Първите 100 копия на книгата включват и оригинална картичка от Дом-паметника на връх Бузлуджа. Книгата ще бъде представена от автора й Никола Михов, историка Михаил Груев и издателя Манол Пейков.

Досега проектът е показван по време на Месеца на фотографията в Лондон, както и в Българския културен институт в Берлин, Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София, както и по време на Sofia Architecture Week през 2011 г. Публикуван в книгата Critical Cities, Vol. 2 на английското издателство Myrdle Court Press и френското списание Réponses Photo.

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участвал е в редица международни изложби и фестивали. Носител е на награда от фотографско биенале „Фодар“ през 2009 г. Номиниран е за наградата Еssl Art Award на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и наградата на Салона на фотографията в Париж през 2012 г.pic40x60_poster_line_-_internet.jpgpicFYP_internet.jpg