Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития


"Младият Пловдив чете" и "Походът на книгите" в ЧПГ "Класик" - Пловдив


По покана на ЧПГ "Класик" ученици до 4-ти клас се запознаха и четоха заедно с големия Виктор Самуилов, когото те познаваха от неговите стихотворения от читанките и книгите му, които вече бяха чели и научили наизуст стихотворения, които рецитираха. Срещата с Виктор Самуилов бе истинско събитие за ученици и учители. Някои помнеха своята среща с него от недалечната 2012 г., когато той бе дал личен автограф. Добрият спомен от първата среща на Виктор Самуилов се затвърди:)! 

На 21 април, от 14 ч. гост в "Класик" ще бъде Yana Yaacov/ Т. Яна Якова с първата си издадена книга "ЛАПИ", на която тя е автор и художник. Тя ще разкаже кога и как започна котешката история.(http://lapi-kniga.com/)

В Международния ден на книгата и авторското право - 23 април, ученици от ЧПГ "Класик" се срещат с Росен Карамфилов. Един разговор за книгата и живота. За четенето, опита да пишеш, да работиш по свой ръкопис и издаването му, за представянето.
Един разговор за книгите на Rossen Karamfilov .

ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА КЛАСИК!
http://www.classicschool.org/
Прочети повечеВиктор Самуилов чете стихове пред свои пловдивски читатели. "Младият Пловдив чете" продължава през май


За срещи със свои малки почитатели в Пловдив гостува големия Виктор Самулов. На 16-17 април ученици от училища постоянни партньори на "Младият Пловдив чете" имаха щастието да се запознаят лично с Виктор Самуилов, който е автор на стихотворения, които децата четат в своите читанки. Виктор Самуилов бе специален гост в две пловдивски училища: ОУ "Алеко Константинов"и ЧПУ "Класик", от които той получи покани отново да гостува, когато излезе новата книга на автора, която се казва "Не е честно". В лицето на добрия партньор на "Младият Пловдив чете"- НБ "Иван Вазов" и Детски отдел посрещнаха Виктор Самуилов в библиотеката, където за срещи дойдоха деца от ОУ "Душо Хаджидеков"и ОУ "Патриарх Евтимий", много от които бяха запленени от закачливите стихотворения и шеговитите отговори на спокойния, търпелив Виктор Самуилов, който на въпросите какъв сте искали да станете като малък отговаряше със стихотворението "ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ", а на въпроса, който непрекъснато се повтаряше как и кога решихте да станете писател, обясни кротко, че това решение е било извън неговите правомощия т.е. той нищо не е решавал, а просто един ден имал достатъчно стихотворения за да ги събере в първа книга.  И така се започнало. Стана ясно, че най-много си харесва книгата "Ей така", посветена на неговия син Ясен. Вероятно точно затова. Истински фурор Виктор Самуилов предизвика сред учителите, които в някой случаи се забавляваха повече от децата. Пожелаха на Виктор Самуилов здраве, "Не е честно" да бъде отпечатана за наближаващия негов рожден ден през май и скорошна среща. С огромна радост ще поканим автора с новата книга през май! 

Прочети повече

Божана Апостолова гостува в с. Труд по покана на НЧ "Светлина"


НЧ "Светлина" и комплекс ДИЯНА Ви канят на среща с Божана Апостолова. Разговор за поезията и книгите. 

17 април 2015, петък, 17.00 ч.
Място: с. Труд, комплекс "Дияна"
Вход свободен
Прочети повече

Галерия "Орловска10" отваря врати за представянето на "Момичешка стая" от Диана Маркова


Галерия "Орловска10" има удоволствието да отвори врати за едно дългоочаквано събитие, а именно представяне на книгата "Момичешка стая" на Диана Маркова чрез рисунките на живо и музиката на двама интересни родни артисти Росен Марковски и Николай Димчевски.

16 април 2015, четвъртък, 17.00 ч.
Галерия "Орловска10" , Габрово, ул. Орловска 10

Прочети повече

10-то юбилейно издание на Маратона на четенето в Общинска библиотека Карлово


Общинска библиотека Карлово:

"Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам да ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове." Тези редове са от сборника „Невидимите кризи”, чийто автор Георги Господинов бе гост в програмата на Маратона на четенето в нашия град през миналата година. И през настоящата година, вече за десети пореден път, Общинска библиотека – Карлово се включва в традиционния национален маратон на четенето, посветен на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Екипът на библиотеката отново се постара да предложи на ценителите на хубавата книга интересна програма, възможност да се срещнат и общуват с талантливи и популярни български автори.

Маратонът стартира на 16 април. Първият гост в програмата е един от най-талантливите български кинорежисьори Людмил Тодоров. Неговите филми „Любовното лято на един льохман”, „Емигранти”, „Шивачки” и др. са между най-гледаните и награждавани творби в новото български кино. 

Прочети повече

Дни на книгата с гост Весела Ляхова и романа "Бежанци" в Градска библиотека "Паисий Хилендарски"


Дните на книгата в Асеновград започнаха на 2 април /четвъртък/ по повод Световния ден на детската книга и ще приключат на 23 април, когато отбелязваме Деня на книгата и авторското право. В продължение на три седмици Община Асеновград и Градска библиотека „Паисий Хилендарски” организират събития, свързани с четенето и литературата. 

В рамките на инициативата ще гостува автора Весела Ляхова с романа "Бежанци", носител на националната награда за литература  „Хр.Г.Данов”  за 2014г. и наградата на портал "КУЛТУРА".

15 април 2015, сряда, 17.30 часа
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" - Асеновград

Представя Петър Ненков, военен историк  

Организират:
Община Асеновград 
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" 

Пълната програма ще намерите тук!

Прочети повече

Премиера! "Кучки вероломни" от Роберто Боланьо.


ИК Жанет 45
представя

Язвителен и нежен, изтънчен и достъпен, отворен и свенлив – Боланьо беше един противоречив великан.
~ El Mercurio

КУЧКИ ВЕРОЛОМНИ
от Роберто Боланьо

Превод от испански Нева Мичева
Оформление Люба Халева

9 април 2015, 18:30
Кафе Бариста, София, ул. Бачо Киро 26-30

Кучки вероломни съдържа дяволска дузина разкази на Роберто Боланьо (1953–2003), един от най-впечатляващите писатели от началото на новото хилядолетие: “скитникът чилиец, превърнал се в мексикански поет бохем, който прекосява океана, за да стане в Каталония един от най-оригиналните следвоенни европейски прозаици” (по The Independent). 
Прочети повече

Второ издание на Код червено: литература. Представя Благовеста Пугьова и "Утре в 10 на Луната"


Код червено: литература и ИК Жанет 45 ви канят на представянето на дебютната стихосбирка на Благовеста Пугьова - "Утре в 10 на Луната" на 9 април от 19 часа в арт клуб "Библиотеката". 

Благовеста Пугьова (1987) завършва финанси в "УНСС" и данъчно право в "London school of economics and political science". Основател е на инициативата "Подарете книга" - мрежа от доброволци, които подаряват книги и приятелство на деца, лишени от родителска грижа. Пише поезия, публикувала е в различни Интернет и печатни издания. Първата ѝ книга е подготвена за издаване още през 2010 г. и оттогава тя все умишлено я отлага: "Не е... Не е още готова". 
Прочети повече

Представяне на стихосбирката "Кучета" от Александър Байтошев в София


Издателство Жанет 45
Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”

ви канят на представянето на
стихосбирката

КУЧЕТА
от Александър Байтошев

с думи за книгата -- Владимир Сабоурин, Ани Бурова и Екатерина Йосифова 

8 април (сряда), 19:00 часа
Театрална зала на СУ, Ректорат
бул. Цар Освободител 15
София
/вход свободен/
Прочети повече

Представяне на Людмил Станев и "Рязко" в София


Издателство "Жанет 45"
Greenwich Book Center
Людмил Станев

представят сборника с разкази 

Р Я З К О от Людмил Станев

6 април 2015 (понеделник), 18:30 часа
бул. Витоша 37
София 1000
Прочети повече

Д-р Станчо Станев в Пловдив


Йога
баланс между интелект, емоция, воля и интуиция 
лектор д-р Станчо Станев

4 април 2015 (събота), 10:00 ч.
Студио 1, Радио Пловдив

Как енергията на мускулите се превръща в енергия на мозъка? Как структурата на вътрешния свят предопределя структурата на външното битие? Как се постига балансът между организъм – психика – личност? Как се развива интуицията? Отговори на тези въпроси ще бъдат търсени заедно с лектора д-р Станчо Станев – един от първите популяризатори на йога делото в България.
Прочети повече

Втори ЛИТЕРАТУРЕН РЕЗОНАНС - гост Николай Кучков


ЛИТЕРАТУРЕН РЕЗОНАНС

представя Николай Кучков и поетичната му книга ТРИ

3 април, петък от 18.00 ч.
галерия Резонанс, Пловдив

Със специалното участие на Владимир Янев и София Несторова.

Николай Кучков е роден на 21.05.1948 г. в гр. Мездра. Завършва Художествената гимназия в София през 1962-1964 г., завършва Национална художествена академия за изящни изкуства в авана при проф. Сервани Кабрера Морено. 

Прочети повече

ГРУЗУЛАК влиза в приказната детска градина "Малкият принц"


След четенето на "Грузулак" в Детски отдел на Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив , по специална покана на ЦДГ "Малкият принц" в рамките на "Младият Пловдив чете" и Националната кампания "Походът на книгите" лично Manol Peykov чете "Грузулак"/The Gruffalo на живо. Той ще разкаже на малчуганите как The Gruffalo се превърна в Грузулак. И що е то Bologna Childrens Book Fair, от където се връща.
Кога: 3 април, 10.00 ч.
Къде: в приказната детска градина "Малкият принц"  

Гласувайте за Грузулак в Бисерче вълшебно в категория "Откриватели".

Прочети повече

Мария Донева и Чисти стихотворения във Варна, Добрич, Сливен и Русе


Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна, книжарница ПАРАГРАФ 22, Издателство Жанет 45 и Мария Донева представят "Чисти стихотворения" във Варна на 2 април 2015, четвъртък, 18.00 часа в Отдел Изкуство на РБ "Пенчо Славейков", ул. Ген. Паренсов 3

Община град Добрич, галерия „ГЕОРГИ ПЕТРОВ“, Сдружение на писателите Добрич и Издателство Жанет 45 Ви канят на среща с Мария Донева и "Чисти стихотворения" в Добрич на 3 април 2015, петък, 18.00ч.

Мария Донева с моноспектакъла "Чисти стихотворения" гостува на Библиотека Зора-Сливен на 22 април 2015, сряда от 17.30ч. 

Мария Донева ще бъде специален гост в книжарница Хеликон-Русе в Световния ден на книгата и автоското право.  На 23 април от 17.00 часа, Мария Донева ще води курс по творческо писане с ученици от русенските училища. На 24 април от 18.00 часа представя "Чисти стихотворения".

Място: книжарница Хеликон-Русе.

Прочети повече

ГРУЗУЛАК влиза в приказната детска градина "Малкият принц"


„Белгия – страната на неограничените невъзможности" е темата на публичната лекция на известния белгийския писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал, който е на посещение в България по покана на Белгийското посолство в София. Събитието ще се състои на 2 април 2015 г. (четвъртък) в Аулата на Софийския университет от 18:30 часа. Входът е свободен, а самата лекция ще бъде на английски език.

На събитието ще бъде представен и българският превод на най-известната му книга – „Белгийският лабиринт”, издаден в България от ИК „Жанет 45”. В нея Херт ван Истендал се опитва да обясни на чужденците тънкостите и деликатността на своята родина. Книгата увлекателно разказва най-новата история на Белгия и изяснява как различните общности в Белгия живеят заедно, въпреки често разминаващите се гледни точки и мнения, и успяват да постигнат разбирателство без въоръжени конфликти и насилие. Местната политическа максима гласи: Добрият компромис е този, в който никоя от страните не е напълно удовлетворена.

Посещението на писателя в София е част от неговото турне в страни от региона, сред които още Албания, Косово и Македония, в периода 25 март – 3 април 2015 г. Събитието се осъществя с подкрепата на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и на г-н Филип Ромбаут, спонсор на изданието на „Белгийският лабиринт”, осъществено от ИК „Жанет-45“.
Къде: в приказната детска градина "Малкият принц"  

Гласувайте за Грузулак в Бисерче вълшебно в категория "Откриватели". 

Прочети повече

Регионална библиотека "Захарий Княжески" започва Цикъл "Срещи с успели българи"


В рамките на инициативата Цикъл "Срещи с успели българи" на Регионална библиотека "Захарий Княжески" и Община Стара Загора в Стара Загора гостуват Людмил Станев и Младен Влашки.

Людмил Станев представя новата книга с разкази "Рязко". За книгата и автора ще говори Младен Влашки, преподавател в Пловдивския университет.

1 април 2015 г. (сряда), 18:30 часа
РБ "Захарий Княжески" - зала първи етаж


Людмил Станев (1959) е български писател, публицист, сценарист, медик по образование. Автор на книгите „Няма такава книга“, „Неприятният татарин“, „Ненакърнимо“, „Малка нощна приказка“ (награда „Христо Г. Данов“ за детска литература, съвместно с илюстратора Красимир Добрев), „По-малко“. Последната му публикувана книга е от 2008 г. – „Приятели мои“.

Прочети повече

„Литературни дни в Радио Благоевград” с Нева Мичева и Галин Никифоров


Пет срещи в програмата на „Литературни дни в Радио Благоевград”

31 март 2015, вторник

Ако прочетете програмата, със сигурност ще започнете да разбирате защо още в самото начало нарекохме инициативата си „дни”, макар първите срещи да бяха само вечер. Ще разберете и посоката, в която вървим: Благоевград да има отново своя литературен фестивал. При това всеки месец и не само в един ден от месеца. Всъщност вече го има - просто ще става още по-пъстър, многолик и смислен.

Програма на „Литературни дни в Радио Благоевград” за 31.03.2015 г.

12:15 - среща с приятелите на поредицата „Кратки разкази завинаги” („Жанет 45”) с нейния редактор (и преводач на някои от книгите) Нева Мичева в книжарница „Приятели”;

13:30 - Нева Мичева ще гостува на „Хеликон”, като ще очаква деца да я питат как е възможно Баба Меца да се превърне и в „медун”, и в „мецан”, и в толкова още неща и вдъхновения (докато разглеждат „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” от Дино Будзати, издадена от „Точица” в превод на Нева Мичева и Виктор Самуилов), а възрастните да се чудят колко са реалностите, ако се опитаме да ги разчетем през погледа на Роберто Боланьо в „Кучки вероломни” („Жанет 45”, превод - Нева Мичева);

15:00 - Нева Мичева ще гостува в НХГ „Св. Кирил и Методий”, за да се опита да подкрепи опитите на младите хора да пътуват през езици и култури, да се срещат с книги и автори...

17:00 - Галин Никифоров ще бъде VIP-книжар в „Хеликон”;

18:00 - В Голямото концертно студио на Радио Благоевград ще запчне срещата с Галин Никифоров и романа му „Лисицата” („Сиела”, 2014), със съучастието на проф. Цветан Ракьовски...

А през април?

В края му - на 27-и - в „Литературни дни в Радио Благоевград” ще гостува Весела Ляхова... Но преди това (казах го - в други дни, много дни smile emoticon ) - премиера на „Спирала на мълчанието” от Милен Миланов, „Камуфлаж” от Петър Чухов, „Знаменити, забравени, забранени” от Катя Зографова, ще ни гостува и великолепен художник, който ще представи мъничка част от работата си по оформлението на корици на книги... и още - през април. А през май - и това вече е обещано - на 20-ти, ще ни гостува Деян Енев с новата си, още неиздадена книга... това е само началото...

С благодарност към партньорите и приятелите от „Жанет 45”, Хеликон”, „Приятели”, НХГ „Св. Кирил и Методий”, „Точица” и „Сиела”, както и към тези, които още отсега са заявили подкрепата си за април и май: „Изток - Запад”...

Прочети повече

Какво води Божана Апостолова в Народно читалище Светлина - с.Труд


Божана Апостолова на гости на Народно Читалище Светлина с.Труд

Месец март завършва с гостуването на Божана Апостолова в Труд по покана на Народно Читалище Светлина с.Труд. На 31 март Божана Апостолова чете в ЦДГ "Бисер" (10,30 ч.) и разговаря с ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Труд (11.45).

Фоторепортаж от срещата търсете на страницата на Народно Читалище Светлина с.Труд:

 

Прочети повече

Стойчо Младенов представя стихосбирката "МЕЖДУ ДВА ГРАДА" в София


Издателство "Жанет 45"
 +това 

представят стихосбирката "МЕЖДУ ДВА ГРАДА" от Стойчо Младенов

с думи за книгата Силвия Чолева

31 март (вторник), 19:00 часа
+ Това, София, ул. "Марин Дринов" 30

"Прибран в себе си, открит към тишината на своята уязвимост, Стойчо Младенов вече живее единствено с опората на думите. Една висока и силна самота, с чиито стихотворения тайно се сприятеляваш, доверяваш им истинските си загуби."
Марин Бодаков

Прочети повече

Код червено: литература - Откриване


За поезията, литературата и живота. Среща – разговор с една емблематична за Пловдив и за България поетеса и жена. БОЖАНА АПОСТОЛОВА. Открита, дръзка, лирична и безкомпромисна, тя ще бъде ваш пряк събеседник в един диалог без редакция и редактори. В култовото пространство на пловдивската творческа енергия – клуб «Библиотеката» или бившия легендарен клуб на пловдивската бохема «Кристал».

Прочети повече
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79