Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Програма ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2015 (pdf)
Неустоимо предложение!

ИК Жанет45

Събития


Дългоочаквани срещи с Мария Донева в Пазарджик и Труд


На 1 октомври, (четвъртък) Мария Донева чете за първи път от "Чисти стихотворения" в Пазарджик от 16 ч. в Езикова гимназия "Бертолт Брехт" и от 18,30 ч. в най-китната книжарничка КнигАрт Кафе‎ в Пазарджик. На 2 октомври, (петък) от 13,30 ч. Мария Донева е специален гост в библиотеката на НЧ " Светлина - 1929г." с. Труд.

Прочетете личната покана от Мария Донева тук:)

 

СТИХЧЕ, КОЕТО СЕ УМИЛКВА 

Сутринта валяло дъжд 
и ръцете ми са хладни.
Мигна ли дори веднъж,
лятото ще се разпадне.

Сол и пясък и ръжда 
палят в гърлото ми суша.
Лятото ще задържа,
само ако в теб се сгуша.

Повече: http://mdoneva.com/

Прочети повечеБожана Апостолова гостува на НЧ "Св. св. Кирил и Методий"-гр. Първомай


Малки приятели,

Ако знаете някое тайно приключение на героинята Малката Божана, може да го споделите с авторката. Вие познавате ли Божана? Срещали ли сте с нея?

На 1 октомври 2015г. ви каним да се запознаете с Голямата Божана Апостолова, автор на книгите за Малката Божана. Можете да получите личен автограф от Божана Апостолова.

Заповядайте в Пленарна зала на Община Първомай от 11:00 часа . Срещата се случва по поканата на НЧ "Св. св. Кирил и Методий"-гр. Първомай. 

 

Прочети повече

Литературен дни в Радио Благоевград с Йордан Велчев


Литературен дни в Радио Благоевград

Среща с "Балканският човек" и Йордан Велчев

29 октомври, (вторник), 18.00 ч.

Голямо концертно студио на Радио Благоевград, 
ул. "Иван Михайлов" №56 
Вход свободен 

Прочети повече

Премиера на новото допълнено издание "КОГАТО ГОСПОД ХОДЕШЕ ПО ЗЕМЯТА"


Издателство "Жанет 45" и Greenwich Book Center ви канят на представяне на книгата

"КОГАТО ГОСПОД ХОДЕШЕ ПО ЗЕМЯТА"

/ново допълнено издание/

представят Божана Апостолова и Никола Иванов

29 септември (вторник), 18:30 часа
Greenwich Book Center
София, бул. "Витоша" 37
Прочети повече

Миленко Йергович в България


Издателства Жанет 45, Летера и Панорама представят

Миленко Йергович  в България

23 септември 2015 (сряда)
София, Клуб-книжарница Перото (НДК)
среща-автограф, 17:30


24 септември 2015 (четвъртък)
София, Библиотека на СУ
премиера, 18:30

25 септември 2015 (петък)
Пловдив, Студио 1 на Радио Пловдив
премиера, 18:30


Връчване от името на ВУАРР на почетен знак
за принос към миротворчеството и световната култура.

Представят:

Митко Новков (литературен критик)
Жела Георгиева (преводач)
Рада Шарланджиева (преводач)
Русанка Ляпова (преводач)

Орехови двори (издателство  „Летера“, 2015, превод от Рада Шарланджиева) е знаков роман в творчеството на световноизвестния писател Миленко Йергович, който повежда читателя през силно политизираната и драматична история на Западните Балкани от разпадането на Османската империя, през бомбардировката на Дубровник в началото на 90-те години на ХХ в., до наши дни. Епично-драматичната семейна сага пресъздава мащабна панорама на миналия век чрез живота, крушенията и съдбите на пет поколения от един дубровнишки род, които историята разпилява из земите на Западните Балкани и Средиземноморието. „Орехови двори“ е епохална творба в балканската и европейската литература (Льо Монд дипломатик). Критиката определя творбата като „големия роман“ в литературите на Стария континент през последните години, а Миленко Йергович – като европейския Маркес.

Сараевско Марлборо (ИК Жанет 45, 2015, превод Русанка Ляпова) разказва за „нормалния живот при ненормални обстоятелства“. В Босна и Херцеговина от началото на 90-те години православни, мюсюлмани и католици съжителстват в разбирателство от векове: кои са добрите и кои – лошите, когато чужди политически кроежи ги изправят едни срещу други с оръжие в ръце? Лесен отговор няма и Миленко Йергович показва защо в този сборник с картини от делника през войната. В място и време, когато всичко губи познатия си смисъл и ежедневието с чудовищна лекота се превръща в ад, неочаквани предмети добиват стойност на символи, а най-обикновени хора изведнъж въплъщават цялото човешко величие, цялата човешка мизерия и цялата човешка трагедия.


Буик ривера
(издателство „Панорама“, 2012, превод Жела Георгиева) е драматичен разказ за двама мъже, сърбин и мюсюлманин, бегълци в дълбоката американска провинция от последната война в Босна. Потърсили убежище от страховете си в един чужд и нелогичен за тях свят, двамата балканци стават жерта на собствената си неспособност да се издигнат над своята обремененост с предразсъдъците на напуснатия свят, но отхвърлят и парадоксите на 
намерения рай". Една необикновена история, разказана майсторски, проникновено, духовито.

Мама Леоне
(Жанет 45, 2014, превод Русанка Ляпова) е естраден хит от 70-те. И навярно най-личната и драматичната от над 40-те книги на “хърватския босненец” Миленко Йергович. Първият цикъл от разкази в нея, Когато се родих, в коридора на родилното залая куче, здраво сшива с тънката нишка на детския поглед десетки съдби, цял свят от отношения, радости и разочарования. В една страна, където в течение на само век бушуват няколко войни и подредбата на нещата и начините на общуване минават през какви ли не, понякога кошмарни преображения; в една страна, която скоро вече дори няма да е една, момчето Миленко лови раци на плажа, яде бисквити от съчувствие, строи двореца на царица Забравка, размишлява над смъртта... Героите на втория цикъл, В този ден завърши историята на едно детство, са ощетените от тежкия разпад на Югославия: останалите и заминалите (“хора, които правят всичко на чужд език”), завърналите се по въздуха или в спомените. “Малко умирам от тъга, а малко от смях” е един от най-точните отзиви за първата половина на Мама Леоне, намерен във форум онлайн. “Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да поемат”, фраза, приписвана на Чърчил, идеално обобщава втората половина. С предговор от автора за българските читатели – Краткият разказ, жанр от купето на влака.

Прочети повече

Премиера в София на "Между рая и ада" от Йон Калман Стефансон


ИК Жанет 45 представя

Между рая и ада
Йон Калман Стефансон

17 септември 2015 (четвъртък), 18:30
София, Кафе Бариста, ул. Бачо Киро 26-30

Представя: Марин Бодаков
Прочети повече

Представяне на Йохан Девлетян и книгата "Мъж и половина" в София


Издателство Жанет 45 представя

"МЪЖ И ПОЛОВИНА" от Йохан Девлетян

С думи за книгата -- Митко Новков и

специални гост музиканти -- Иван Лечев и Цветан Недялков

16 септември (сряда), 18:30 часа

Столична библиотека Клуб
пл. Славейков 4
София

/вход свободен/
Прочети повече

Премиера на „Лудият от площад Свобода“


 ИК Жанет 45 представя

„Лудият от площад Свобода
от Хасан Бласим

12 септември 2015 (събота), 18:00
София, Плюс това, ул. Марин Дринов 30

Превод от арабски Мая Ценова
Оформление Люба Халева
Водещ поредицата Нева Мичева

В Лудият от площад Свобода, прозаичен дебют на живеещия във Финландия иракчанин Хасан Бласим, има точно толкова лудост и свобода, колкото една реална трагедия да се превърне в завладяваща литература. Разказите в сборника са прецедент не само на български: на живо от Ирак, от първа ръка и в първо лице за терора на своите и чуждите, за чудовищата, родени от съня на разума, за измислиците, в които човек намира спасение или се изгубва окончателно. Уж далечни неща, с които се храни главно вестникарската хроника, а окото машинално прескача в новините... с тази разлика, че тук те са дадени триизмерно и отвътре, без подслаждане, но и без самосъжаление. „В Ирак казваме, че всеки иракчанин има поне пет добри истории на ужасите, а населението ни e близо 30 милиона...“ – тази книга съдържа дванайсет от най-мрачните, но и най-пламенните иракски истории.

Прочети повече

Алея на книгата София


От 8 до 13 септември книгите на издателство "Жанет 45" ще бъдат на разположение на всеки, който се отбие на Алея на книгата в град София.

На 9 септември в рамките на културния афиш на Алея на книгата наш гост ще бъде прекрасната Ния Цанева. От 18:30 часа, в Greenwinch Book Center ще представим сборника с разкази "Летни деца".

9 септември ще бъде ден и на друга нова книга. Романът "Кротките" и авторът му Ангел Игов ще ни гостуват предпремиерно и съвсем тематично, заложили на вкуса на времето отпреди точно 71 години...

На 10 септември от 17:30 часа, на територията на нашата шатра (# 8) Борислав Геронтиев ще предложи поетичната си книга "Моята антология" с автограф за всеки почитател.

На 11 септември от 18:00 часа, на специално обозначено за културните мероприятия в рамките на Алеята място, театралният режисьор Йордан Славейков и поетът Марин Бодаков ще представят романа "Последна стъпка".

Толкова засега. Следете ни тук:
Останалото са книгите ни.
Шатра #8
Прочети повече

Литературната програма на Жанет 45 на Аполония 2015


ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА АПОЛОНИЯ – СОЗОПОЛ и ИК ЖАНЕТ 45

28 август 2015 – 05 септември 2015

представят в Художествената галерия – Стария градпредставят в Художествената галерия – Стария град

30 август, неделя


18.00 ч
Людмил Станев и „Рязко“

Това е една книга с истории, а Людмил Станев е страхотен разказвач. Важно е  да имаш възможност да ги чуеш, защото това са истории за разказване. Истории, които скоро ще спрат да бъдат разкази от книга и ще се превърнат в градски легенди, които разказваме на приятели, а те разказват на своите... За да продължат да бъдат разказвани и да живеят, дори когато книгата и авторът са забравени.

 

19.00 ч.
Чавдар Ценов и романаОтклонения наесен

Малките новели на Чавдар Ценов откриват невидими пролуки във всекидневието и от тях изникват причудливи светове – дълбоки, загадъчни, меланхолни. При това, тези вдъхновяващи утопични пространства са създадени от изключително благороден материал: гъвкав, динамичен и остроумен език.

Борис Минков


20:00 ч.
Людмил Тодоров и „Разглобено лято“

Романът пресъздава духа на последните петдесет години с максимална откровеност и автентичност, за да избави читателя от вездесъщия шаблон на примитивното историческо и политическо мислене. Голямото безвремие до 1989-та година и хаотичното време след нея са мислени като съвременен епос. Двете епохи дишат чрез любовта, която е основна тема в романа. Героите търсят страстно своята човешка идентичност, за да разберат кои са, какви са и какво ще оставят след себе си.


03 септември, четвъртък

19:00 ч.
Иван Цанев и 33 стихотворения

Числото 33 обикновено се асоциира с онази възраст, която човеците наричат Христова. Две трети от стихотворенията в тази книга са писани преди и около трийсет и третата ми годишнина. Възможно е някои приятелски настроени критици да кажат, че тези стихотворения са най-хубавото, написано от мен. Няма да им противореча, само ще се изразя другояче – това са стихотворенията, които (с две изключения) няма да бъдат включени в още незавършените книги „Русенски албум“, „Посвещения и епитафии“ и „Недоизречения“.

Иван Цанев

20:00 ч.
Божана Апостоловa на 70

Всички сме крехки, всички сме уязвими и трябва да бъдем по-скромни в исканията си - както към Бог, така и към хората.

 

Пълната програмата:

http://www.apollonia.bg/bg/programme
http://www.apollonia.bg/#!-/c1o02

Разпечатайте си:
http://media.wix.com/ugd/85447a_a4fa99c9f5e44704954e6cabbd85285c.pdf
Прочети повече

ИК Жанет 45 на София диша 2015. Литература


София Диша 2015 в седмицата посветена на литература се провежда на улица Ангел Кънчев. Там ще ни намерите: 16 август на улица Ангел Кънчев.

Гостуват:

Виктор Самуилов и Зара Буюклийски

Емануил А. Видински с книгата "Егон и тишината" и Петър Чухов с книгата "Камуфлаж" от Par Avion Band

Невена Дишлиева-Кръстева, Нева Мичева, Люба Халева по повор последния проект"Куфарът на брат ми. Истории за пътя" на Издателството, което те вижда ICU.

Прочети повече

АЛЕЯ ВАРНА 2015


АЛЕЯ ВАРНА 2015

30 юли - 9 август 2015

бул. "Сливница", шатра 12

Културна програма на ИЗДАТЕЛСТВО ЖАНЕТ 45

Прочети повече

Етгар Керет отново в България!


ИК Жанет 45 представя
Етгар Керет (Израел) и сборника му

СЕДЕМ ДОБРИ ГОДИНИ
Превод Милена Варзоновцева
Водещ поредицата Нева Мичева

16 юли 2015 (четвъртък), 19:00

Студио 5 (НДК)

"Седем добри години" събира на едно място фейлетоните на израелския писател Етгар Керет, публикувани в международната преса от раждането на сина му Лев през 2005 г. до смъртта на баща му Ефраим през 2012-а. Художествена документалистика, театър на делника, колекция от наблюдения за лични земетръси и общочовешки странности, среща на мемоар и притча: „Когато бях млад, никога не съм си водил дневник. Винаги съм си казвал: „Защо, по дяволите, да се занимавам с неща, които знам, че са се случили?” За първи път записах нещо от действителността в деня, когато се роди детето ми – това е и първият текст от тази книга...” Първите седем, които зависят от всички останали и от които всички останали зависят. Седемте тлъсти крави от библейския сън, погнати от седемте мършави. Седем години на латентна война, сноване из пространството и времето, летища, музеи, мустаци, литературни четения, бомби, политици и лениви котки, които имат много повече общо помежду си, отколкото може да се допусне.
Прочети повече

Христина Панджаридис представя своя нов роман "Някъде другаде" в България


Христина Панджаридис представя своя нов роман "НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ" в България


„Някъде другаде“... Къде? Романът на Христина Панджаридис няма да ви даде отговор на въпроса, но пък ще ви накара да си го зададете. Поне според мен това е целта на добрата литература: да ни накара да се запитаме за неща, за които обикновено не се запитваме. Тук питането е за майчинството, но не само; питането е изобщо за отношенията между хората: какви могат да бъдат те и какви всъщност са. Оказва се, че почти никога не са съвършени, но то сякаш е нормално – там, където има емоции, съвършенството е илюзия. За илюзиите на емоциите без илюзия, но с емоция – това е романът на Христина Панджаридис „Някъде другаде“. И ако го прочетете, със сигурност ще разберете, че „другаде“ е всякога тук, просто трябва да имаме сетива да го видим. Както и себе си в него да видим..."

M и т к о  Н о в к о в

Прочети повече

"ЙОГА -- ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ИНТУИЦИЯ"


Издателство "Жанет 45"
Photosynthesis
и д-р Станчо Станев

организират лекция на тема 

"ЙОГА -- ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ИНТУИЦИЯ"

27 юни 2015 (събота), 14:30 ч.
Фотосинтезис 
бул. Васил Левски 57
София
Прочети повече

Пловдив чете 2015


ПЛОВДИВ – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

8–14 юни 2015


Под патронажа на г-н Иван Тотев,
Кмет на град Пловдив

Литературни срещи и авторски рецитали, премиери на книги, чествания, пърформанси, дискусии, филми, концерти

„ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2015“ се организира от издателство „Жанет 45“ (домакин) в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Прочети повече

Премиера на романа „Последна стъпка“ от Йордан Славейков в София


Премиера на романа „Последна стъпка“ от Йордан Славейков в София

„Последна стъпка“(изд. „Жанет 45“, 2015) е първата книга на Йордан Славейков. 

5 юни 2015 г. (петък), 19:00 ч.
Greenwich Book Center (бул. „Витоша“ 37)

За романа „Последна стъпка“ ще говори Марин Бодаков. Фрагменти от книгата ще четат: Димитър Касабов, Койна Русева, Албена Георгива.

Прочети повече

Четене на "сърцето ти нося(в сърцето си го нося)" от е. е. къмингс


ИК Жанет 45 
представя

"сърцето ти нося(в сърцето си го нося)"
от е. е. къмингс

Превод Манол Пейков
Оформление и илюстрации Люба Халева

София: 1 юни 2015 (понеделник), 19:00
Фотосинтезис, бул. Васил Левски 57, 

Пловдив: 8 юни 2015 (понеделник), 20:00
Конюшните на царя, малка сцена

Едуард Естлин Къмингс (1894 – 1962), по-известен като е. е. къмингс, е американски поет, художник, есеист, романист и драматург. Творчеството му включва около 2900 стихотворения, два автобиографични романа, четири пиеси и няколко есета, както и многобройни рисунки и картини. Той е един от важните поетични гласове на англоезичната литература от XX век.

Прочети повече

Издателство „Жанет 45“ и Институт Сервантес-София в сътрудничество с Културен център Тракарт


Издателство „Жанет 45“ и Институт Сервантес-София в сътрудничество с Културен център Тракарт / Cultural center Trakart

представят „Философията и двете врабчета“ - двуезична стихосбирка на Хуан Антонио Берниер. 
Мултимедия: Павлина Иванова 
Модератор: Лиляна Табакова

29 май 2015, петък, 18 ч.
Културен център Тракарт / Cultural center Trakart
Вход свободен 


Прочети повече

Литературен Шейкър с 4-то издание


Петър Краевски гост на Литературен Шейкър 

27 май 2015, сряда, 19 ч. 
Бар Кошипрайм, пл. Изложение 2, Асеновград

Чувствата са като алкохолни питиета. Ако подхождаш със смесени чувства, очаквай главоболия.

Из ОДА на Петър Краевски
Прочети повече
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70