Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Среща с писателя ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ


images

Среща с писателя ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЙОСИФ ДОБРАНОВ - 1933”
КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР – ЖИТНИЦА
ИК ЖАНЕТ 45 


Ви канят на среща с писателя ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ

08 ноември 2014 г. (събота), 17.00 часа

Театрален салон НА КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР – ЖИТНИЦА

Вход свободен!

Народно Читалище Житница

"Казват, че неговите книги са една от главните причини четенето отново да стане модерно. Едва ли някой, който се интересува от литература, не е чувал за него, не е чел поне един негов разказ, не е чул негово слово или не е попаднал на негово интервю, в което се обсъждат видимите и невидимите кризи на времето, в което живеем."
София Бановска

 

“Във вестниците, които обработвах преди време пишеше, че unfriend е думата на 2009... Разприятелявам се. ... С времето приятелите изчезват по различен начин. Някои внезапно, все едно никога не ги е имало. Други постепенно, с неудобство, извинително... Спират да звънят. Първо не разбираш. После започваш да проверяваш дали не ти е паднала батерията на телефона. Остра липса в 5 следобед. В началото трае близо час, после по-малко. Но никога не изчезва.”
Георги Господинов, "Физика на тъгата"

 

"Лабиринтът е нечие вкаменено колебание.
Най-потискащото в лабиринта е това, че непрекъснато си в ситуация на избор. Не липсата на изход, а обилието от "изходи" обърква."
(Георги Господинов, "Физика на тъгата")

 „Невидимите кризи не се четат. Само формално, разбира се. Всеки път, когато отворите малката книжка и започнете да четете, ще преживявате разказите, като че четете за собствени спомени. Сякаш си имате един Георги Господинов при себе си, който ви говори. Разплаква ви, поставя думи в двата края на устните ви и ги разтяга, получавайки нахиленото ви изражение. Удря ви лек, словесен шамар, за да се осъзнаете, да премислите това, в което до преди малко сте се клели, че знаете и разбирате. На няколко пъти ви описва с епитета „красиви”, само защото сте четящи хора и това е съвсем точно. (...) „Невидимите кризи” е сред онези книги, броящи се на пръстите на двете ръце, които трябва да присъстват във всяка библиотека. Жизненоважно е да ги има. Защото са интелигентни, емоционални, поетични, изпълнени с език, история и най-важното - с живот”. (Книжен Жор)