Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития »


images

Представяне на книгата „Невидими неща“ от Мира Душкова

Рецензент: Велислава Донева
Водещ: Даниела Камаринчева
С участието на студенти от педагогическите специалности

8 май 2014, четвъртък, 17.30 ч.
Русенски университет „А. Кънчев“, Втори корпус, зала 2.101

Можем ли да наречем разказите на Мира Душкова „дунавски“, понеже са писани край Дунава, в Русе? Може, разбира се, но не само заради това, а и защото носят атмосферата на тази най-европейска река – мистични, променящи се, увличащи. Разкази, в които има и мъгла, и слънце, и зора, и пладне, и притоци, и острови... Разкази, в които се изгубваш в делтата, но и се намираш на брега... Разкази, в които се вливаш ти и които се вливат в теб, за да изпиташ единствено удоволствие от литературата. Четеш ги и се преобразяваш: това са разкази, които уверяват, че прераждането е възможно. Гмурнете се в тях, ще ви харесат...

Митко Новков

Предизвикателството на „Невидими неща“, публикувано от: Милена Ташева, 04/03/2014 в Рецензии, АЗ ЧЕТА,www.azcheta.com

"Корицата на тази книга е толкова семпла, елегантна и в същото време внушителна, че не може да остави безчувствен нито един книгоман. Скритите букви на заглавието сами по себе си са достатъчно предизвикателство, което да те накара да посегнеш към книгата, да я вземеш в ръка, да разгадаеш тайните й. А осите подсказват, че тази книга има жило.

Отваряш я и осъзнаваш, че книгата с „невидимо“ заглавие е всъщност книга за виждането – разделена на три части, всяка все по-кратка от предишната, но пък съдържаща все по-дълги разкази. Трите части се наричат „Видения“, „Виделини“ и „Невидимиости“."...

Продължава: http://azcheta.com/nevidimi-neshta-mira-dushkova/ 

Подари ми ключа, разказвачо! Рецензия на Велислава Донева за „Невидими неща“ в Литературен вестник, бр. 13, стр. 4.  (http://www.bsph.org/members/files/pub_pdf_1380.pdf)

"...Багра, въздух и духовна сила прозират зад невидимите неща. Чувствания, пориви, сънища се сродяват с поетичното в
природата и красивото в човешките отношения. Това са разкази, в които най-често широко закрачва усмивката, но в пресечка на живота постепенно застива, спъната от стремето на грозно и страшно Видимо. ..."

#

Мира Душкова (1974) е поет и литературовед, доктор по съвременна българска литература. Завършила е Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Нейни стихове са публикувани в литературни издания в САЩ, Швеция, Унгария, Хърватия, Румъния, Турция, Индия.

Автор е на поетичните книги „Пробвам историите като дрехи“, „Упражнение върху чучело“ и „Мириси и гледки“.

Живее в Русе и преподава литература в Русенския университет „А. Кънчев“.