Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Георги Николов представя "ДВОЙНОТО ДЪНО НА НЕБЕТО" в София


images

Георги Николов представя "ДВОЙНОТО ДЪНО НА НЕБЕТО" в София

Жанет 45 и поетът Георги Николов имат удоволствието да Ви представят книгата

"ДВОЙНОТО ДЪНО НА НЕБЕТО" с думи за книгата Кирилка Демирева

8 април (вторник), 18.30 часа
Галерия Credo Bonum
ул. Славянска 2 , (вход от ул. Бенковски)

Поезията на Георги Николов е пълна с имена. Потъвайки в нея, читателят се сблъсква очи в очи с тях – от Юда и Христос до Едип и Рембо. За всеки от нас тези имена значат нещо, но чрез тази поезия те заживяват от плът и кръв, населяват ни и остават дълго след последната страница. Това е книга, пълна с музика – блусът на тъгата и блусът на радостта въпреки тъгата. Между редовете живеят жените на Лотрек, недостижими и в същото време реални като живота и смъртта. Ще нарека тази книга вкусна, защото е пълна с образи и спомени, защото действа директно на осезанието, а след такава атака няма как някой да остане равнодушен.

Vladislav Hristov

Георги Николов е роден през 1955 година в град Харманли. Следвал е психология във Варшавския университет, завършил е специалността в Софийския.

За първата си книга - "Центурион на прага", той спечели голямата награда за поезия на литературния конкурс "Южна пролет" в Хасково през 1995 г.
Николов е автор още на сборник с очерци и на романа "Киноманът", който е удостоен с наградата на Съюза на българските писатели за 2011 г.
Отличен и с други национални награди за поезия, както и за превод от полски език (Едвард Стахура, Ева Липска, Чеслав Милош, Вислава Шимборска).

"Двойното дъно на небето" е четвърта за автора стихосбирка и шеста за цялото му творчество книга. В нея са включени 41 нови стихотворения. Редактор на стихосбирката е поетесата Екатерина Йосифова, а оформител - художникът Иван Богоев.