Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Поетично четене в Български културен институт Лондон


images

Поетично четене в Български културен институт Лондон

Поетично четене в Български културен институт Лондон

15 март, събота, 18:00 ч. Галерия София

С участието на

Силвия Чолева: поет, журналист
Снежина Петрова: актриса, режисьор
Божана Апостолова: поет, издател

16 март 2014, неделя, 19:00 ч. Галерия София


Нов Български Университет, Университетски театър и Народен театър „Иван Вазов” представят:
„Ела, легни върху мен”

Постановъчен екип: идея и постановка – Снежина Петрова; текст – Силвия Чолева

С участието на:

Велислав Павлов, Яна Мошолова, Петя Арнаудова, Мария Кантарева, Красима Ставрева, Емилия Луканова, Василия Дребова, Марина Мозжухина, Ивелина Илиева, Мария Бангьозова

Въздушното, екстазно и средиземноморско оголване в стихове е поставено от гласовете и телата на младите актьори в нов контекст и в друга пълнота, различна от концептуалността на книгите на Чолева „Писма” и „Картички”. Момичета, жени излизат от бита, от ровенето в чантите, от разминаването в ежедневието, от синхрона на сешоарите, забравят с помощта на сутрешното кафе и влизат в интимността и интензивността на тайното битие, което често остава недоизказано и си отива с дима на цигарата. Пред очите на публиката се сглобяват фрагменти от случки и жестове в дома, на гарата или в някакво вътрешно (за душевен интериор става въпрос), неконкретно, но много женско място.
„Ела, легни върху мен” отваря широко прозорец, от който влиза студ, но студът някак неочаквано сгрява със споделената гледка на маса, върху която има съвсем топли неща – ту мъж, ту жена (и между тях порцеланова кана), ту парче сирене, череши, ту жената е сама и не спира да желае напасването на гласовете, или наместването на телата, или той да набере телефонния й номер. Преди тя и той да са преминали предела на болката, преди телата им да са станали сенки.
В този случай диалогът между театър и поезия е за това, което се желае най-силно, преди да е станало прекалено късно. Пълноценна интимност. Заслужава си разговорът да бъде подслушан, наблюдаван, шпиониран. А кореспонденцията между изкуствата да продължи с още експерименти, които, и това да е главното им достойнство, въобще да не бъдат усетени като експерименти.

Стефан Иванов

Проектът е реализиран с подкрепата на Фонд за стратегическо развитие към НБУ.

(В сградата на Българското Посолство)
188 Queen’s Gate
Kensington
London
SW7 5HL