Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Премиера в София


images

Премиера в София

БЕЖАНЦИ от Весела Ляхова

Представят: проф. Михаил Неделчев и д-р Йордан Ефтимов

Премиерата ще се осъществи с любезното съдействие на VIVACOM Art Hall

16 октомври 2013, сряда, 18.30 ч.

Роман за реални исторически събития, последвали въстанието около град Драма (Гърция) през 1941 година и обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война, за трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства.

"Написването на романа се предхождаше от продължителна събирателска дейност и запознаване с научните тълкувания. Чувствам се длъжна да откроя неколцина от авторите, чиито произведения ми бяха от неоценима помощ: българските изследователи Георги Даскалов, Димитър Йончев и Благой Шклифов, както и гръцките интерпретатори на тази тема, сред които особено подчертавам антроположката Анастасия Каракасиду и писателката Дидо Сотириу. Някои от тези хора вече не са между живите, както и повечето от моите преки информатори, прадеди, свидетели на събитията, но се знае, че художествената литература вдъхва нов живот и спасява от праха на времето."

Весела Ляхова

"Весела Ляхова, „Бежанци“, изд. „Жанет – 45“, Пловдив, 2013, 704 с., 19 лв.

Истински многопластова, мощна сага е написала Весела Ляхова. Исторически роман от 700 страници, от който съвременната българска проза като че ли е отвикнала. Но Ляхова се хваща на работа и ни връща вкуса към епическото разказване, към вплитането на малките истории в Голямата история, към голямата литература най-сетне. Съотнасянето към примера на Талев е неизбежно, но и подвеждащо за разбирането на „Бежанци“. Струва ми се, че такова трябва да изглежда модернизираното историческо художествено повествование след Талев – с едно смълчаване в патоса. В романа на Ляхова посоката е радикално обърната – народът не се събира в едно в хоризонта на щастлива перспектива, а напротив – разпада се, фрагментира се, народът вече не е цял със себе си. Народното тяло лежи, посечено от граници. Затова и епосът някак внезапно се лиризира, запява, оплаква, пее"

(публикувано в рубриката "Витрина" на Литературен вестник, бр.28, 18-24.09.2013)

Авторката, в интервю за Българско национално радио:

"Повече от 15 години от живота ми са посветени на този роман. Иска ми се повече хора да го прочетат, за да разберат, че това са най-важните неща - човекът, неговият живот според собствените му разбирания. Не става дума само за живота, а за стойности, върху които почива този живот. Достойнство справедливост истина, това са жалоните..."

http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/BeforeEveryone/Culture/Pages/2808%20Bejanci.aspx