Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » "Поход на книгите" в България


images

"Поход на книгите" в България

През месец април 2013 година ще се проведе вторият

През месец април 2013 година ще се проведе вторият „Поход на книгите“ в България – време за… рицари, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, мечти, ретро трамвай, градина, музика… книги …

С кампанията „Походът на книгите“, Асоциация „Българска книга“ ще отбележи Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.


Разгледайте пълната програма тук.

Стартът на „Походът на книгите” ще бъде даден на 2 април - рождената дата на Андeрсен, в 10:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете приказката „Лоената свещ” от Х. К. Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата приказка, написана между 1822 и 1826 г., когато той все още е ученик. На тържественото откриване ще присъстват г-жа Мариана Банчева - зам-министър на образованието, младежта и науката и датският посланик в София Н. Пр. Коре Ерхарт Янсон.


Националната кампания „Походът на книгите” се реализира благодарение на медийното партньорство на „Аз чета”, вестник „Стандарт”, Kafene.bg, Dnes.bg, Stand.bq, Българското национално радио, радио bTV, радио Jazz FM, радио NJoy.


В концепцията на проекта са залегнали няколко основни дейности, които имат две приоритетни цели:

- да повишат интереса към четенето и книгите сред децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата;

- да алармират родителите, учебните заведения, медиите и обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и най-малките – нещо, което е от изключителна важност за младите хора, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.
    
Националната кампания „Походът на книгите”  се организира от Асоциация „Българска книга”, Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация, с подкрепата на МОМН, Столична община, detskiknigi.com, az-deteto.bg.