Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Тошо Дончев представя новата си книга в София


images

Тошо Дончев представя новата си книга в София

Унгарският културен институт и Издателство „Жанет 45" Ви канят

на представянето на сборника с разкази на Тошо Дончев „Вълчи вой – кучи лай", което ще се състои на 19 юни, вторник, от 18 часа в Унгарския културен институт (ул. Аксаков 16). Книгата ще бъде представена от литературния критик Митко Новков и от нейния редактор Екатерина Йосифова.

Разкази от сборника ще чуете в изпълнение на актрисата Катерина Илкова.


Това е втори съвместен проект между Издателство „Жанет 45" и писателя Тошо Дончев (след излязлата през 2008 година на български книга „Прокълнатото щастие на леля Ица").

За книгата:

През 2008 година на унгарски език излиза сборникът с разкази на Тошо Дончев „Куманската княгиня". Настоящата книга съдържа част от разказите от унгарското издание, както и по-нови творби. Преводите са дело на Адриана Петкова, Светла Кьосева и Юлия Крумова.

Откъс от разказа „Украса на живота

„Лежахме по гръб, хванати за ръце, и гледахме Голямата мечка. Зад поляната боровете очертаваха тъмен полукръг. Вдишвах суровия мирис на рязани дърва и аромата на дивите цветя. Слушах. Понякога спомените я задушаваха, но дори и тогава подреждаше мислите си стройно, по учителски. Погалваше падащите на челото ми кичури, както навярно правеше с по-малките деца в училище. И отново полугласно се питаше сама, упреквайки се: защо ли ме товари с всичко това? Нощта преваляше, тънка ивица светлина се появи на хоризонта. Трябваше да се прибираме, преди да се е размърдал някой от по-възрастните колеги. Повдигнах се на лакти и я целунах, за последен път. Тя обгърна врата ми, притисна се в мен и ме прегърна силно, както през нощта. Помоли ме след месец, на двадесети септември, в шест часа да се видим пак в Градския парк...“