Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Жанет 45 и Народен театър „Иван Вазов” Ви канят на


images

Жанет 45 и Народен театър „Иван Вазов” Ви канят на

ПРЕМИЕРА

на  книгата „Пратеник на мъжки времена” Спомени за Григор Вачков

Автори: Силвия Вачкова, Мартина  Вачкова и Юрий Дачев
Оформление: Христо Гочев

31 май 2012 г., 18.00 часа

С участието на Георги Ангелов

Камерна зала на Народен театър „Иван Вазов”, ул. „Дякон Игнатий” № 5

„Щом телефонът вкъщи звъни, щом те търсят приятели, значи те обичат, значи си добър човек!“

Григор Вачков

Григор Вачков - обичан, щедър, силен, немногословен, открит, тайнствен, с изпънати рамене крачи през страниците на тази книга. В нея няма пълзене по биографична последователност и рецензентски редове за прекрасните му роли. Тя е опит, чрез осветени спомени и кадри, да настигнем мъжкото време, което донесе с присъствието си. Писма, дневници, неизвестни събития, премълчани или недовършени признания за големия български актьор събират надежда, че „последното лято“ на това мъжко време не се е изнизало. И че близо пред нас, като през прорасла родопска пътека, разсича тръните човекът, който твърдеше: „При мен всичко беше просто!“

Това е една топла книга – не панахида за великия актьор, а спомен за прекрасния човек Григор Вачков. Спомени, събрани от най-близките му – Мартина и Силвия Вачкови и разказани от Юрий Дачев, историите в тази книга са пълни с усмивки, но и с носталгия.

В книгата са включени подробни списъци с филмовите и театрални роли на Григор Вачков, както и много снимки, излезли от личния архив на семейството, приятелите и колегите на великия актьор. С отзивчивото съдействие на БНТ и щедрото сътрудничество на авторите и техните наследници към изданието бе включен и DVD с запис на спектакълът „Ние, духовата музика“ от 1973г. (режисьор Иван Младенов, сценарист Йордан Радичков)  с участието на Григор Вачков, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и др.

„Пратеник на мъжки времена“ е посветена на 80-годишнината от рождението на Григор Вачков. Нейните автори са признателни на всички, които честно и обичливо, с написани или изречени думи, помогнаха за създаването й.   

Книгата излиза благодарение на Столична програма „Култура“.

Григор Вачков (26 май 1932 - 18 март 1980), или както го наричат колегите Гришата завършва ВИТИЗ през 1955 г., след което става член на колектива наДържавния сатиричен театър от самото му основаване. Дебютът му в киното е през 1960 година. Популярността му добива широки размери след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал „На всеки километър“ (1967-1971). Там се превъплъщава в образа на комунист-революционер. Едни от филмите му, получили международно признание и награди от кинофестивали са Последно лято (1974) и Мъжки времена (1977). Последният му филм е „Мера според мера“, в който неговата роля остава недовършена.

Мартина Вачкова е  актриса и телевизионна водеща. Завършва Висшия институт за театрално изкуство „Кръстю Сарафов“. Придобива известност през 90-те години в телевизионните предавания „Ку-ку“ и „Каналето“. През следващите години работи в театъра и киното и води сутрешно телевизионно предаване по Канал 1 - „Защо не! с Марта Вачкова“, по късно преименувано на „Жените“.

Силвия Вачкова е родена на 23 февруари 1941 г. в София, но баща й е от етрополското село Бойковец, където и досега имат къща. Била е киноредактор в “Репортажи на чуждестранни телевизии”.

Юрий Дачев е роден през 1963 г. в гр. Шумен. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Димитър Канушев. Утвърждава се през последните 10 години като един от най-добрите театрални критици. Работил е във вестниците "1000 дни", "Култура", "Стандарт" и др. Прави предаване за култура в националното радио. Води клас по театрознание в НАТФИЗ. От 1995 г. е драматург на Малък градски театър "Зад канала". Той е един от сценаристите на предаването "Понеделник 8 и половина". Автор е на 5 пиеси, а за последната "Вчерашни целувки" получава наградата за Нова българска драма на фестивала в гр. Шумен.

Пазител на мъжки времена, в-к Труд

Спомен за Григор Вачков, vesti.bg

Григор Вачков си отива след „Мера според мера“, в-к Стандарт

Григор Вачков гледа към Народния, в-к Монитор