Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Изложба на Румен Койнов във Фотосинтезис арт център


images

Изложба на Румен Койнов във Фотосинтезис арт център

Новооткритият Фотосинтезис арт център (София, бул. Васил Левски 57) ще покаже изложба портрети и пейзажи от Бразилска Амазония на Румен Койнов под заглавието "Амазония -- земя на водите", включваща фотографии от едноименната книга (Жанет 45, 2009).

 Откриването е на 30 юни 2011 от 19:00. Изложбата може да бъде видяна до 12 юли 2011.

"Фотографиите на Румен Койнов са свидетелство за дълбочината, с която той гледа на света около себе си. Изгубили обективността си, природните пейзажи в тях са наситени с подчертана субективна експресивност и рядка поетическа сила. А светът, който вдъхновява Койнов във фотографиите му, е светът на река Амазонка – вълшебен свят, направен от вода, земя, светлина и магия.

Водата е една от централните теми, които вълнуват Румен Койнов. Освен определяща черта на региона, тя е и символ на самия живот. Това ни връща към корените на древногръцката мисъл и по специално към Талес. Философът от Милет, който разбира, че всички предмети и същества имат воден компонент, прави извода, че водата е основополагащият елемент на всичко живо. В огромна степен това е вярно и за начина, по който тече и се обновява животът по река Амазонка.

Книгата на Румен Койнов “Земя на водите: образи от Амазония” е плод на това разбиране. Като използва средствата на черно-бялата фотография, авторът предава формите и цветовете на природата чрез светлината и нейните нюанси. Както самият той казва: „Аз рисувам със светлина. Фотоапаратът е само инструмент.“

Тенорио Телес
(Тенорио Телес е бразилски писател, поет, драматург и редактор, който живее в Манаус, Бразилия.)