Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Рана Дасупта в България


images

Рана Дасупта в България

Ако по някаква необяснима причина миналата година сте отменили срещата си с автора на романа "Соло", тази година не пропускайте представянето на "Токио: отменен" и срещата със самия  Рана Дасгупта

1 юни 2011 (сряда) 19:00 ч.
Onda Coffee Break
ул. "Бачо Киро" 26-30

2 юни 2011 (четвъртък), 19:00
Склада, ул. Бенковски 11, ет. 3
Разговор за "небългарските български" романи от последните годиниС участието на Рана Дасгупта, Георги Господинов, Митко Новков, Димитър Камбуров, Миглена Николчина 

3 юни 2011 (петък), 18:30
Радио Пловдив, Студио 1
(Премиера на "Токио: отменен" в рамките на фестивала "Пловдив чете")  

„Тези истории... по своята изобретателност те надминават Приказките на Шехерезада.” 
The Guardian

„Само най-даровити писатели от ранга на Габриел Гарсия Маркес и Джонатан Сафран-Фоер успяват да удържат сюрреалистичното и реалистичното в задоволително равновесие. Сега това елитно общество приветства в своите редици и Рана Дасгупта. Дебютният му роман е страхотен.” 
— Андрю Стефел, Time Out

Токио: отменен” е великолепно замислен и изкусно написан. . . Той ни отпраща към Бокачо и Чосър.”
— Алън Чюз, San Francisco Chronicle

Токио: отменен” отдава почит към всички литературни форми, като ги вплита в една история, която доставя удоволствие и ни връща обратно към корените – към художествената литература и нейните възможности.”
— Рафаел Лейри, Les Inrocktibles

„Различните истории оформят сложна плетеница от взаимосвързани теми и тревоги. Това не е сборник с разкази, който се прави на роман, а роман за същността на самото разказване.”
— Стюард Кели, The Scotsman

„В тази книга вълшебното и модерното са сплетени в любовна прегръдка и са вградени в тъканта на човешкия опит. Общоизвестни истини са изтълкувани по нов начин. Истории, които си струва да чуем.”
— Torque Control

„Две неща: първо, индийската литература на английски е жива; второ, Рана Дасгупта съвсем скоро ще накара редица автори да преосмислят подхода си към езика.”
— http://rediff.com

„Окачествяван като комбинация между „Кентърбърийски разкази” и приказките на Шехерезада, носещ духа на Маркес, но докоснат и от перото на Кафка и Джонатан Сафран Фоер — „Токио: отменен” заслужава да бъде наречен един от най-добрите англоезични романи, появили се през първото десетилетие на новия век.
— Антони Георгиев, Вагабонд

„Навярно най-интересният текст, който съм чел от години. Съчетава модерност, глобализация и високи технологии с магически реализъм. Препоръчително четиво за любителите на Калвино и Лем.”
— Джей Люкър, Goodreads


Рана Дасгупта е роден през 1971 г. в Кентърбъри. Отраства в Кеймбридж, учи в „Бейлиол Колидж”,Оксфорд. През последното десетилетие живее в Делхи със съпругата си и малкатаим дъщеря. Пише, пътува. „Токио: отменен” е дебютният му роман, номиниран за наградите  John Llewellyn Rhys и Hutch Crossword Book Award. Един от тринайсетте разказа в романа, „Надлезът”, е номиниран за National Short Story Prize на Великобритания, друг, „Сънят намилиардера”, е в процес на филмиране от живеещия в Австралия писател и режисьор Робърт Хъчисън. За втория си роман „Соло” (издаден от „Жанет 45” през 2010), който разказва за надеждите и провалите на последното столетие през съдбата на един българин, Дасгупта е удостоен с престижната литературна награда Commonwealth Writers’ Prize (2010).