Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Представяне на "Животът според Любка" в Onda, София


images

Представяне на "Животът според Любка" в Onda, София

"Жанет 45" и Onda Coffee Break представят

"Животът според Любка"
от Лори Греъм

За книгата ще говорят:

Аглика Маркова (преводач)
Жени Божилова (редактор)
Манол Пейков (издател)

9 ноември 2010 (четвъртък), 19:00 ч.
Onda Coffee Break, ул. "Бачо Киро" 26-30

„Пеенето на Бистришките баби сваля кръвното на хипертоници, вади загубени души от депресия, изпълва организма с тайнствена сила”, се твърди в някои публикации. Най-известният изследовател на шопската музика проф. Джералд Флориан Меснер (Австралия) обяснява феномена научно. "Нашето ухо има уникална, непосилна за техниката способност да улавя информационни частици (звуци). Онова, което чуваме, е по-малко от половин водороден атом. Той се улавя от вътрешното ухо и може да задейства изменения в целия организъм", обяснява Меснер. Той изследва многогласието на Шопския край още от 1963 г. Защитава дисертация за феномена Бистришки баби, след което ЮНЕСКО ги обявява за световно културно наследство.

Книгата има като основа знаменитото турне на фолклорната група на Бистришките баби из Европа през седемдесетте години на ХХ в. Ето кратката история на написването й, разказана от авторката Лори Греъм: „Преди няколко години група български жени, наречена Бистришките баби, (обявени за живо чудо от ЮНЕСКО) изживяваха петте си минути слава на хоризонта на световната музика. Бабите тръгнаха на световно турне и даже гастролираха във Венеция, където е домът ми. Точно тогава обаче аз се случих от другата страна на Атлантика и не ги видях, видях обаче постера: група беззъби, забрадени, широко ухилени възрастни жени. Снимката задвижи локатора ми за Потенциални романови теми и си записах идеята на гърба на списъка за пазаруване.”

Топла и проникновена книга, преведена великолепно от Аглика Маркова и оформена изящно и категорично от Ася Колева.

ОТЗИВИ

„Културните сблъсъци съществуват и понякога се превръщат в непреодолими прегради, но този роман ни казва, че дълбоко под тях съществуват емпатия и дори топлота и че това всъщност е важното.”
– The Independent

„Греъм притежава остроумието и проницателността на Ник Хорнби и комичния талант на Хелън Фийлдинг.”
– Bookseller

„Подплатявайки острата сатира и педантичното социално изследване с малко сладост, Лори Греъм изпъква като майстор да показва, а не да обяснява.”

Ако сте почитател на "Жанет 45" във Фейсбук, си струва да отидете на стрницата на издателствто и да прочетете в аванс думите на преводачката Аглика Маркова за книгата!