Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Премиера на “Поезията на 1990-те: българско и постмодерно”


images

Премиера на “Поезията на 1990-те: българско и постмодерно”

Издателска къща "Жанет 45" ви кани на премиера на книгата

Поезията на 1990-те: българско и постмодерно” от Пламен Антов

Книгата ще хвалят и критикуват Митко Новков, Александър Кьосев, Милена Кирова (водещ)

25 ноември 2010 г. (четвъртък) от 17:00 ч.
София, Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий”

ВХОД СВОБОДЕН    

“ПОЕЗИЯТА НА 1990-ТЕ: БЪЛГАРСКО И ПОСТМОДЕРНО” предлага цялостна теоретическа и литературноисторическа визия за периода на 1990-те години през призмата на постмодернизма, видян като определящо събитие в литературата от края на ХХ век.
В центъра на изследването са поети, осъществили радикалния поврат в езика: Константин Павлов, Ани Илков, Златомир Златанов, Георги Господинов и др. Но това не е сборник с очерци за отделни автори, а цялостно конструиран литературноисторически и философски разказ, в който случващото се през 90-те е органично вписано в едрата логика на националния литературен процес. Така постмодерното е проблематизирано в самата си сърцевина – като край на “големите разкази”, както гласи всеизвестното клише.
Проследено е как контрамодерният патос на постмодернизма реално работи в младата българска поезия на 90-те в една сложна раздвоеност между актуалното, остро политическото, от една страна, и митологичното, от друга. Предмет на анализ са начините, по които постмодерната поезия на 90-те активира национално-митологическия иконизъм, произведен от етноцентричния канон през Възраждането, как диалогизира с него и го пресемантизира. И как с това заема мета-позицията на своеобразна философия на националната история.
Освен всичко друго, изследването е опит за защита на поколението на 90-те, често обвинявано в национален нихилизъм.
Книгата е том 3 от цялостно изследване върху генезиса и спецификата на българския постмодернизъм. Излизането на първите два тома предстои.