Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Събития » Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ“ гостува в Пловдив, Виена и Ню Йорк


images

Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ“ гостува в Пловдив, Виена и Ню Йорк

За последния си роман „Една и съща нощ“(изд. април 2014), в който описва последните години на големия български поет Гео Милев, Христо Карастоянов бе отличен с наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ 2014 г. и наградата „Дъбът на Пенчо“. Година и половина след издаването на книгата, Христо Карастоянов продължава да получава покани за срещи с читатели и номинации за награди. Община Русе обяви краткия списък на номиниранито за Национална награда „Елиас Канети“ и романа „Една и съща нощ“ е сред тях. Книгата се радва и на голям читателски интерес.

На 27 октомври броени дни преди Деня на народните будители, Христо Карастоянов гостува в Пловдив за участие в Литературен салон „Spirt and Spirit“, който ежеседмично се случва в Клуб Петното на Роршах в Пловдив от 19 ч. На 28 октомври по покана Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“- Пловдив писателят ще се срещне с ученици.

През ноември Христо Карастоянов ще представи романа „Една и съща нощ“ във Виена. Той ще чете на 05 ноември 2015 в Galerie Parterre, Salle 1 по покана Български културен институт „Дом Витгенщайн“ в рамките на Tagebuchwoche (седмица на биографичната книга).

Предстои участие в Преводаческата лаборатория на Writers Omi at Ledig House (работа върху превода на преводача Изидора Анжел на романа му „Една и съща нощ” - The Same Night Awaits Us All: Diary of a Novel); дискусия в Words without Borders (WWB - организация с идеална цел за превод, публикуване и популяризиране на най-доброто от световната литаратура); среща, литературно четене и дискусия с читатели в Генералното консулство на РБ в Ню Йорк върху превода на романа „Една и съща нощ”, с модератор Рос Уфберг от издателство New Vessel Press; работа с редактори от Open Letter (университетско издателство от Рочестър)

Очакваме премиерата на спектакъла „Гео“ по романа „Една и съща нощ“, направен в Народен театър „Иван Вазов“ с автор на сценичния текст и режисьор Иван Добчев.

За книгата:

Христо Карастоянов „вади на светло“ образа на анархиста Георги Шейтанов, оказал голямо влияние върху развитието на списание "Пламък" и една от най-противоречивите личности от началото на ХХ век. 

„Една и съща нощ“ е разказ за светлото другаруване между двама големи мъже – Гео Милев и Георги Шейтанов. И за последните две години от техния покосен от барутното време живот: време на мечтатели и поети и време на конформисти и ренегати, време за яростно свободолюбие и време за предателство, време за живеене и време за смърт...

Години след гибелта на двамата изящната и горда Мила Гео Милева пише: „Не ще преувелича, ако Ви призная даже, че мъката ми за Гео щеше да загуби много от горчивината си, ако Г.Ш. беше останал жив.“

В „Името“ Христо Карастоянов се питаше: „Какво би било, ако...“ Резултатът беше една тъжна приказка за принцеса без царство, преживяла целия грохотен ХХ век. Сега в „Една и съща нощ“ въпросът вече е друг: „А защо не?...:“ – и в търсенето на отговора авторът разказва за разтърсваното от атентати и подлост време на 20-те години като за днешния наш ден. А героите си описва като наши съвременници. Или поне каквито биха могли да бъдат... Защо не?picProgramm_Nov15-1-4.jpgpicbig-Edna-i-syshta-nosht.jpgpic12144677_10153747529352990_3610616222978169344_n.jpg