Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Програма ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2015 (pdf)
Неустоимо предложение!

ИК Жанет45

Справочник на изданията » Предстоящо » A Friend of Kafka / Приятел на Кафка


images

A Friend of Kafka / Приятел на Кафка

от Исак Башевис Сингер / превод от английски: Иглика Василева

"Приятел на Кафка" (1970) е най-представителният сборник с разкази на Исак Башевис Сингер (1904–1991), автор на романи и на кратка проза, на детски книги и пиеси, на мемоари и публицистика, Нобелов лауреат, класик на три литератури: еврейската, американската и тази на идиш. 

"Когато умира през 1991-а, на 83 години, Сингер оставя зад гърба си повече от дузина романи и огромен брой разкази; писал е за театъра и киното, публикувал е есета и статии. По мое мнение именно в разказите си той се доближава до съвършенството: "Гимпел Глупака", "Сватба в Браунсвил", "Спиноза от улица "Търговска", "Ръкописът" и "Закусвалнята". Съвсем закономерно е те да се сравняват с най-доброто от Мопасан, Чехов, Борхес, Рулфо и Карвър.

"Приятел на Кафка" излиза през 1970 г., като съществена част от съдържанието му вече се е появявало в сп. "Ню Йоркър". Подборката е като меню с маниите на Сингер: неговото донжуанство, вечното му скиталчество (един от разказите е ситуиран в Аржентина – важна точка за еврейската миграция от Европа), страстта му по фолклора, прехласването пред магията и желанието му да използва литературата като инструмент, чрез който да разбере напрежението между вярата и разума.
 
* * *
Една прекрасна стара еврейска поговорка гласи: “Ако Бог живееше на Земята, хората щяха да хвърлят камъни по къщата му.” В тази книга има едни много умно хвърлени камъни.
--The Guardian 
  • Заглавие: A Friend of Kafka / Приятел на Кафка
  • Автор: Исак Башевис Сингер
  • Превод от английски: Иглика Василева
  • Жанр: Проза
  • Поредица: Кратки разкази завинаги
  • Дата на издаване: 03.2017

Отзиви на читатели (0)


Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *