Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Невидими неща


images

Невидими неща

от Мира Душкова

 

 

Можем ли да наречем разказите на Мира Душкова „дунавски“, понеже са писани край Дунава, в Русе? Може, разбира се, но не само заради това, а и защото носят атмосферата на тази най-европейска река – мистични, променящи се, увличащи. Разкази, в които има и мъгла, и слънце, и зора, и пладне, и притоци, и острови... Разкази, в които се изгубваш в делтата, но и се намираш на брега... Разкази, в които се вливаш ти и които се вливат в теб, за да изпиташ единствено удоволствие от литературата. Четеш ги и се преобразяваш: това са разкази, които уверяват, че прераждането е възможно. Гмурнете се в тях, ще ви харесат...
Митко Новков

 

"Корицата на тази книга е толкова семпла, елегантна и в същото време внушителна, че не може да остави безчувствен нито един книгоман. Скритите букви на заглавието сами по себе си са достатъчно предизвикателство, което да те накара да посегнеш към книгата, да я вземеш в ръка, да разгадаеш тайните й. А осите подсказват, че тази книга има жило.

Отваряш я и осъзнаваш, че книгата с „невидимо“ заглавие е всъщност книга за виждането – разделена на три части, всяка все по-кратка от предишната, но пък съдържаща все по-дълги разкази. Трите части се наричат „Видения“, „Виделини“ и „Невидимости“.

Милена ТашеваАз чета

"...Багра, въздух и духовна сила прозират зад невидимите неща. Чувствания, пориви, сънища се сродяват с поетичното в природата и красивото в човешките отношения. Това са разкази, в които най-често широко закрачва усмивката, но в пресечка на живота постепенно застива, спъната стремето на грозно и страшно Видимо. ..."

Велислава Донева, "Подари ми ключа, разказвачо!", рецензия в Литературен вестник, бр. 13, стр. 4. 

 

 
#

Мира Душкова (1974) е поет и литературовед, доктор по съвременна българска литература. Завършила е Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Нейни стихове са публикувани в литературни издания в САЩ, Швеция, Унгария, Хърватия, Румъния, Турция, Индия.

Автор е на поетичните книги „Пробвам историите като дрехи“, „Упражнение върху чучело“ и „Мириси и гледки“.

Живее в Русе и преподава литература в Русенския университет „А. Кънчев“.

 • Заглавие: Невидими неща
 • Автор: Мира Душкова
 • Оформление: Христо Гочев
 • Редактор: Митко Новков
 • Жанр: Проза
 • Поредица: --
 • Корична цена: 11.00 лв.
 • Цена online: 10.45 лв.
 • Меки корици
 • Брой страници: 96
 • Дата на издаване: 02.2014
 • ISBN: 978 954 491 997 9
Отзиви на читатели (1)

покажи всички само заглавията покажи всички

Невидимости

от Нако Цветкашки, написан на 2014-11-07 17:25:34 652
Невидимости
За сборника разкази на Мира Душкова „Невидими неща”

За пръв път ми се случва да си купя книга заради оформлението на корицата. Знаем за онези лъскави стоки, чиято външност ни мами с крещящия си вид и обикновено очакваме вътре с гръм да ни пресрещне имплозията на кухотата, но не и този път: съдържанието тук възтържествува дори над импозантната опаковка.
Зърнах хилавото телце на книжката случайно – бяхме се събрали с приятели в култов клуб, за да послушаме красивото слово на друг автор, където същото издателство бе разположило щанда си. Все още новият тогава продукт на Жанет 45 ме грабна с чистотата на дизайна и ненатрапчивите композиционни акценти – инсекти. Просто, но гениално! За авторката (да ме прощава) не бях чувал кой знае какво… името ѝ ми носеше някакви откъслечни поетични спомени за пейзажи и аромати, но несвързани в конкретен обект, просто усещане… И все пак, посегнах към рафта и дръпнах книжката, не можех да я подмина просто ей така…
Стилът ме грабна с първите няколко разказа – изчистен, без излишни орнаменти. Казах си кратко „Хм” и оставих книжката да лежи на възглавницата до мен. На другата вечер дойде страшното: с всеки следващ разказ, усещах стихията на словото, бликащо от крехкото книжно телце. Когато свърших със „Севèр” и „Плетачката” я захвърлих уплашен обратно на възглавницата, защото словото гореше, а историите направо ме изпепеляваха и не смеех да продължа. „Толкова е малка, а как боли от нея… и същевременно каква радост носят думите ѝ…”

„…Той вече беше изгубил много илюзии. Шегувайки се, казваше, че преценките на петдесетгодишния човек напомнят обувка, разширена от носене, а тя беше като… Като ново токче на изящна обувка, което отсега нататък ще оставя своите отпечатъци.”

Посред нощ се събудих с ехото от историите, кънтящи все още в главата ми. Погледнах я… кротко си лежеше на възглавницата до мен като ням свидетел на съня ми: регистрираше фабула след фабула и кимаше одобрително: „Всичко си разбрал”. Протегнах плахо ръка и тя ме допусна отново до себе си: вече можех да продължа.
Книгата е структурирана интелигентно и все повече притегля вниманието към себе си, в процес на четенето. Нежните, но същевременно експлозивни в изящността си литературни похвати на автора ескалират с всяка следваща история. Препоръчвам да се чете докрай, заради умело подредените в три части разкази. Не наведнъж, но докрай! (Отнема по-малко от час, ако не броим паузите за размисъл, състрадание и самосъжаление.) От онези, които имат смелост да застанат лице в лице и с тежките теми от живота. А и на другите – търсещи красиви истории от и за живота. И не защото корицата е шедьовър, достоен да виси на стената в Тейт Модърн , а заради съдържанието – без разточителството на протяжните описания, всяка дума реже в целта и оставя своя траен отпечатък, подобно острите токчета на нови обувки в полето на красивото слово.

Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *