Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Невидимите кризи


images

Невидимите кризи (твърди корици)

от Георги Господинов

 

Есета и истории

За изчерпването на залежите от смисъл. За литературата като алтернативен енергиен източник. За чудото на четенето. За писането. За това как българският аероплан роди футуризма. И какво (не) роди 1968-а. За случилото се и неслучилото се тук. За отказания свят. За Европа, обезпечена с литература. За българската тъга и тяга по нея.

С "Естествен роман" и останалите си текстове Георги Господинов създаде публика и формира вкус.
Бойко Пенчев

Писането на Господинов е колективното ни (и не само литературно) несъзнавано. Марин Бодаков

Невидимите кризи”... Брилянтна лекция на българския писател Георги Господинов, предвиждаща страхотно бъдеще за литературата като “алтернативен енергиен източник”
Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

Част от есетата тук са писани за различни български и европейски издания: Neue Zürcher Zeitung, Дневник, Wespennest, ЛИК, Култура, SPRITZ, Тема, Литературен вестник. Четени са на публични форуми във Франкфурт, Лайпциг, Берлин, София, Созопол. Есето «Невидимите кризи» печели личната награда на проф. Светглозар Игов «Дъбът на Пенчо». Текстовете са събрани за първи път в книга.

 

Из “Невидимите кризи”

Всяка криза има видима и невидима страна. Ние не сме направени от икономика и политика. Направени сме също от тъга и колебание, от такива крехки и необясними неща... Няма как да излекуваш тъга с антибиотик. Нито частната си депресия с финансова инжекция.

Все ми се струва, че ако финансистите четяха книги, кризите ни щяха да са различни.

Живеем в една нова криза, аналогична на тази с изчерпването на нефтените залежи и енергийните източници. Ще я нарека Изчерпване на залежите от смисъл. Затова предвиждам страхотно бъдеще за литературата като произвеждаща смисъл. Литературата като алтернативен енергиен източник.

Литературата е бавна медия, но бавното трае дълго. Харесвам историята за бедуините, които по време на дългите си преходи спирали често, за да дадат време на душите си да ги настигнат. Скоростта на душата е друга. Твърдя, че литературата знае повече за тази скорост.

...

Четящият човек извършва една невидима работа по вкуса. А човекът с вкус, по-трудно става подлец, най-малкото, защото е некрасиво. Четящият човек е красив.

 

"А през тези 23 години се случиха важни неща, за които не си даваме сметка – появиха се книжарници, издателите се професионализираха и имат отношение към авторите. За пример давам „Жанет 45” и това не е реклама, защото издаването на българска литература не е просто бизнес."
в. Монитор

“Георги Господинов: Въпросът не е кой ще плати сметките, а кой ще плати проваления живот.” – Интервю на Светослав Тодоров, в. Дневник


"В такива моменти то, обществото, има само две възможности за откриване на своя месия/месии - или в църквата, или в културата. Аз залагам на второто, понеже потенциалът видимо е в пъти по-голям, като съвсем пристрастно съм за литературата като спасение. Тук някъде всъщност, в разгара и на протестите, се появи моят фаворит за рóден автор №1 - Георги Господинов. Винаги съм го харесвал, защото той е писател в истинския смисъл на думата - повече общественик, отколкото публикуващ."
Александър Кръстев, Аз чета

 

„Невидимите кризи” не се четат. Само формално, разбира се. Всеки път, когато отворите малката книжка и започнете да четете, ще преживявате разказите, като че четете за собствени спомени. Сякаш си имате един Георги Господинов при себе си, който ви говори. Разплаква ви, поставя думи в двата края на устните ви и ги разтяга, получавайки нахиленото ви изражение. Удря ви лек словесен шамар, за да се осъзнаете, да премислите това, в което до преди малко сте се клели, че знаете и разбирате. На няколко пъти ви описва с епитета „красиви”, само защото сте четящи хора. И това е съвсем точно."
Георги Вълков, за блога "Книжен Жор"

 

Един от дните, в които публичното говорене и писане в България в трескав синхрон със зачестилите вести за самоизгарящи се отчаяни хора, за изгаряни на площадите сметки за ток, знамена, чучела и екземпляри от Конституцията, прегаряше от честота в употребата на думата „криза” с цяла серия определения. Сред тях засега липсват само емблематичните за 1996/97 и унизителни за късата ни памет „продоволствена” и „хлебна”. Така „правителствена”, „парламентарна” „политическа”, „икономическа”, „финансова”, „институционална”,„социална” и „морална”, „криза на елитите”, „...на системата”, „...на легитимността” и т.н. засенчиха етикета „глобална”.

Яни Милчаков, "Кризи и книги", в. Култура, бр. 10 (2716), 15 март 2013

Капитал: 20 въпроса: Георги Господинов (15 март 2013)


 • Заглавие: Невидимите кризи
 • Автор: Георги Господинов
 • Оформление: Ина Бъчварова, Владимир Венчарски
 • Редактор: Лора Султанова
 • Жанр: Проза
 • Поредица: --
 • Корична цена: 16.00 лв.
 • Изчерпано количество
 • Твърди корици
 • Брой страници: 200
 • Дата на издаване: 03.2013
 • ISBN: 978 954 491 906 1
 • Изчерпано количество
Отзиви на читатели (1)

покажи всички само заглавията покажи всички

"Невидимите кризи"

от Виржини Стефанова, написан на 2013-06-11 14:42:08 548
Попаднах на Георги Господинов съвсем случайно в книжарницата преди няколко дни. Само че аз не вярвам в случайности и знам, че до неговата книга “Невидимите кризи” ме доведе една от моите невидими кризи, за да ми каже нещо важно. Харесах този човек още щом видях корицата – леко наивистична, изчистена и минималистична, но пълна с послания. После разгърнах на “случайна” страница и се зачетох в текста. Пет реда ми стигаха, за да затворя книгата, да я платя и по най-бързия начин да се прибера вкъщи, за да започна да я чета.

По закона на Мърфи ми се отвори такава възможност чак късно вечерта. Тъкмо за заспиване, викам си. Започвам “Невидимите кризи”. След половин час се усещам, че съм седнала в леглото, здраво съм се разсънила, очите ми, които се затваряха, са се ококорили, а на устата ми се е разтегнала усмивка на задоволство. Поглеждам колко страници е книгата. Малко са. Ако продължавам с такова темпо да я изяждам, ще съм я изчела още утре. А не искам. Пък и впоследствие разбирам, че Георги Господинов не е от писателите, които бълват нови книги непрекъснато (както някои, които издават по няколко романа на година). Заради което започвам да го харесвам още повече.

След едночасово четене на есетата в “Невидимите кризи”, изпитвам нужда да благодаря на този човек. Да му кажа, че неговата книга в момента спасява душата ми от мъчителни спазми, които я задушават все повече с всеки следващ ден, прекаран в родната действителност.

Виждали ли сте астматичен пристъп? Аз, уви, съм виждала многократно такива при моето дете. Обилна доза кислород заедно с обилна доза любов се оказват най-честото средство за спасение от това мъчително състояние. “Невидимите кризи” ми дадоха точно тази живителна глътка, която да ме избави от задушаване.

Не знам за вас, но аз смятам, че средата, в която живеем, стана толкова замърсена от пошлост, посредственост и кич, че сякаш сетивото на хората за чистота, автентичност и изискан вкус атрофира и изчезна. Но както и да е.

Решавам да приемам малки глътки от “Невидимите кризи” всеки ден вместо да я изпия на екс. Междувременно си мисля защо толкова много ми харесват тези текстове. Мисля от няколко дни и, накратко, изводът е, че има две основни причини:

Първата е, че, от корица до корица, това е една безупречна книга, написана от блестящ талант, който не може да не ме възхити. Това не е книга, която нахълтва в душата ти с взлом или те прави просто ням свидетел на чужди и далечни събития и страсти, още по-малко е книга, която те оставя същия. Хуморът и психологизмът, поднесени с изключителен вкус, правят “Невидимите кризи” толкова фина и четивна, че влиза в душата ти неусетно, на пръсти, и оставя невидими следи, които те отвеждат до отговорите на много въпроси, дремещи в теб от години. Отговорите, които са вътре в теб, вътре в нас, защото са част от нашата история и нашата памет и, следователно, част от нашето настояще и бъдеще.

Ето тук идва ред на втората причина, поради която толкова много харесах тази книга. Втората причина е лична, но в същото време и колективна за всички нас, българите. На гърба на книгата пише: ”Писането на Господинов е колективното ни (и не само литературно) несъзнавано” (Марин Бодаков). В тази книга съм аз, вие, всички ние, които сме живели (някои по-малко, други – повече) във времето преди ’89-та. Тя разказва за онова време безпристрастно и по един очарователен начин, напомнящ ми на начина, по който аз се опитвам да разказвам приказки на децата преди заспиване. “Невидимите кризи” ни припомня кои сме и защо сме такива. С невидима нишка деликатно ни свързва в едно цяло…

За мен лично, освен изключителна наслада, “Невидимите кризи” е и причина, и отговор, и необходимо разместване. Причина (още една) да обичам България и причина (още една) да обичам литературата. Отговор на въпросите за личната и колективна идентичност, които за мен са важни. Разместване на пластовете вътре в душата ми, за да се пренаредят по начин, който да освободи пространство за ново осмисляне.

Само като се сетя за онова есе със заглавие “Бог, баба ми и светото детство” и не мога да спра да се усмихвам…

Must-read четиво!

Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *

Хората, които купуват тази книга, купуват също:

images

Физика на тъгата (7-то издание)

от Георги Господинов

Проза

Георги Господинов получи швейцарската литературна награда „Ян Михалски“ (2016) за „Физика на тъгата”!   

Книгата е отличена с Национална награда "Христо Г. Данов" (2012), наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, раздел "Литература" (2012), награда „Цветето на Хеликон” за най-продавана българска книга (2013), Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“ (2013).

„Физика на тъгата” е финалист на четири европейски награди:

Premio Strega Europeo, Gregor von Rezzori, Haus der Kulturen der Welt Preis, Brücke Berlin Preis.

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Изчерпано количество


images

И други истории

от Георги Господинов

Проза

Книгата „И други истории” излиза за пръв път през 2001 година. Преведена е на различни европейски езици, сред които френски, английски, немски, италиански, полски, чешки, сръбски и пр. През 2007 е в номинациите за най-престижната световна награда в жанра „Франк О Конър”. През 2012 полското издание номинирано за Наградата на Централна Европа „Ангелус”. Разкази като Осмата нощ, Божури и незабравки, Една втора история, Гаустин или човекът с многото имена, Сляпата Вайша, Белите гащи на историята, Муха в писоара и други отдавна са част от антологии на българския и европейския разказ. Художник на двете книги е Яна Левиева.

Настоящето издание е с нов предговор от автора и ново оформление.

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Изчерпано количество