Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Уроборос


images

Уроборос

от Иво Георгиев

 

"Рецептата за страхотен роман според Иво Георгиев: Разстилате сюжет на няколко пласта, между тях слагате плънка от тъга, ирония, смях, щипка ерес, чаена лъжичка абсурд, любов на вкус, поръсвате няколко истории за прасета, няколко безумни, но брилянтни скокове между XIV и XX век. Слагате всичко това във фурната на Корсика да се опече. С две думи - пълна щуротия. Но омагьосваща и ярка."
Христо Карастоянов


Има ли решение въпросът за времето? Мистерия ли е то, или границите, разделящи епохите, са само привидни, създадени, за да ни отдалечат от очевидните, понякога непоносимо лесни отговори. На тази, а и на други загадки се опитва да отговори романът на Иво Георгиев. Книгата е шеметна, но и ерудирана. Провокация, в която се преплитат средновековна ерес, любовна авантюра и екзотично пътешествие. "Уроборос" е роман, написан е майсторска лекота.
Силвия Томова

Вижте трейлъра на романа. 

 

"Два разказа, вписани така един в друг, че нямат начало и край, а взаимно преливат – самопораждат се и така до безкрая. А са отделени от векове уж. Това е “Уроборос”, змията, захапала опашката си като символ на безкрайността, книгата на Иво Георгиев."
Христо Блажев, Книголандия, 15.04.2013

 

Отзиви от срещата на Иво Георгиев с бургаската публика: Димитър Мишев за Burgas+, 18.04.2013


Елка Василева, за Gramofona.com,18.04.2013
 • Заглавие: Уроборос
 • Автор: Иво Георгиев
 • Оформление: Румен Жеков
 • Редактор: Виктор Самуилов
 • Жанр: Проза
 • Поредица: --
 • Корична цена: 15.00 лв.
 • Цена online: 14.25 лв.
 • Меки корици
 • Брой страници: 204
 • Дата на издаване: 02.2013
 • ISBN: 978 954 491 880 4
Отзиви на читатели (4)

покажи всички само заглавията покажи всички

новаторски, авантюристичен, тъжен, смешен, любовен ....роман за всичко и всеки

от Венелин Бараков, написан на 2013-08-24 16:24:51 566
Нашето традиционнно разбиране на времето е линейно: от точка до точка. Времето в романа на Иво Георгиев е кръгово, демиургическо, ритуално и митологическо време. То прелива, обема нещата едно в друго, омесва ги с магията на словото, търси смисъл в света на човешките отношения. Две паралелни истории вървят в романа, сякаш без връзка една с друга. Обединява ги мястото - Корсика, където се развива действието. Екзотиката на едно пътуване към себе си и смелостта да превъзмогнеш болката на миналото в едната история, и едно търсене на смисъл и истината за нещата, човешкия живот, история религията и вярата в Бога, в другата. Средновековие и Съвременност се преплитат, за да покажат че епохите са измислени за улеснение, за да се сложи ред в порядъка на мислите, на ценностите. Само вечното завръщане към себе си, към собствената ни съдба и история имат значение, защото времето е мит, тайнство, реалност, когато сам го твориш, пишеш, живееш и обръщаш. Експериментален роман, с богата словесност, драматизъм, любовни трепети и чувство за вечност.

Благодаря!

от Латинка, написан на 2013-07-08 16:17:22 554
Благодаря ти, Иво! Както винаги нетрадиционен и оригинален – такъв е и „Уроборос”. Благодаря за удоволствието – от това, че научих нови неща, че съпреживях с твоите герои, че ме заведе в непознати земи, че ме върна назад в незабравимите студентски години, че ме накара много пъти да се смея, но и сериозно да се замислям, да се връщам и препрочитам някои абзаци. Чудя се, с какво ли ще ни изненадаш следващият път!? Очаквам го!

Неочаквано интересно

от Христина, написан на 2013-04-30 07:43:23 540
В романа на Иво Георгиев се развиват две основни паралелни истории и поне още толкова допълнителни, но не и маловажни. Две пътувания в сегашно време и в миналото. Те се преливат, сближават и отдалечеват. Не се отблъскват и не звучат странно. Прилягат си. Като ножът, купен в Корте, в дюкянчето „Ножове Ралцони. Корте“. „Малък, сгъваем, овчарски нож с рогова дръжка.“ Нож за спомен за самозащита, или нож, с който отрязваш ненужното ти и омръзнало парче безполезно парче биография.
Вероятно за да се кажат някои истини е необходимо да си на определено място, на точното време. За едни то е сега, преди следобедното кафе, за други превъртаме часовника с векове назад. Фантазията не се покрива с прах и не седи в архива.
Случайно ли е избрана топлината на Корсика и ярките пейзажи? Не отварят ли те врата за болезнени спомени, за осъзнаване, за смелостта да си зададеш въпроси. И отговорите да изтекат като песъчинките на морския пясък. Кой съм и защо вървя по пътищата, без какво не бих устоял, кое е излишното. Кое ме топли час и кое сгрява пожизнено.
Любовта споява историята. Страстта на Рал към Корибела, повелителката на вълците и симпатиите на Добри към Ирена правят текста по-плътен и земен. А и какво е една книга без манастриско вино, но в никакъв случай с добавка на нафталин, и без любов. Без детайли, без тръпка от случайно разменени намигания.
Езикът е богат и емоционален. Език на поет и философ, на наблюдател и участник. Не е натрапчив и неразбираем. Думите притежават магията да те увличат и покоряват.
„Уроборос“ се чете леко, без да е леко четиво.
Чувството за хумор на писателя превежда умело от брега на спомените за смъртта на най-близките към разходката в непознато гробище или на планински преход.
Романът ни кани на пътуване. Проследяваме дните и размислите на двама мъже – на разстояние шестотин години. Много или малко... Не е ли въпросът неуместен?
След прочита изникват нови въпроси и усещания. Покорен си от тази уж „екскурзионна“ история и зад бързото четене отсяваш красотата и таланта на автора. Той е вътре в текста си, но и ти, читателят, си се напъхал там. От любопитство и жажда за слънце първоначално, а сега си вече залепнал и потънал в изказаното. Но не бързаш да се чистиш от „лепилото“, харесва ти да си на „ти“ с героите, да поносиш раниците им.
Роман за времето. Най-временното нещо на света. Роман за човешкото, което е непреходно, макар да се побира в дати – от – до...

На един дъх...

от Росица Стефанова, написан на 2013-03-31 23:16:06 530
Ако въобще мога да си позволя да напиша отзив, бих искала да споделя, че обратно на времето, което е било необходимо на автора да напише книгата, то тя се чете на един дъх... и много инересно се преплитат двата века и историите, които се случват в тези различни времена. Хареса ми, чe успях мисленно да се пренеса на местата, които са описани, да видя, да усетя, да почувствам; да се засмея, като и да плача... и тъй като не съм критик, а един обикновен чиатател -- спирам до тук и пожелавам на Иво успех! Благодаря ти!

Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *