Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Фитнес за женската душа


images

Фитнес за женската душа

от Събка Дякова-Чехович

 

Двадесет и една жени разказват неразказвани никому досега истории за себе си.

Всички имаме такива истории – тайни, интимни, някои болезнени и срамни. Крием ги дълбоко в себе си, защото мислим, че ни правят уязвими. Докато не почувстваме, че в тях е зародишът на нашата промяна. Тогава те се превръщат в извор на сила и обновление.

Двадесет и една истории на жени, които ни карат да се замислим и докосват душата... не само женската.

За мъжете, книгата, психотерапията или нещо като предговор

Събка, 47 г.:

Предвид на професията ми на психолог и големия ми житейски опит със сигурност бих могла да напиша и книга за мъжката душа. Още повече че аз обичам мъжете – всякак ги обичам, дори нещо повече – обожавам ги. Обожавам силата им, слабостта им, прямотата им, объркаността им, ръцете им, аромата им, прегръдките им и всички онези влудяващи различия, заради които си губим акъла по тях.

Да, бих могла да напиша и книга за мъжете. Но колкото и да ги обичам като жена, колкото и като психолог да съм в състояние да разчета кодирания език на техните думи и тяло, и колкото голяма фантазия като писател да имам, аз не мога да съпреживея техния свят, точно защото не съм го изживяла в душата си и чрез тялото си. Мога да разбера мъжкия свят рационално, но не и да го съпреживея емоционално. Той е напълно различен от моя. Аз съм жена. Аз познавам своя женски свят и пиша за него – истински, откровено и директно – за женствеността и тялото ни, за мъжете и бащите ни, за любовта, изневярата и ревността, и за важните житейски уроци, които като по неписано правило получаваме от живота с ритници.

Ние, жените, обичаме да споделяме помежду си. Споделянето ни дава усещане за близост, подкрепа и сигурност, че не сме сами, но преди всичко споделянето носи облекчение и осезаема промяна в емоционалните пластове на душата. Наред с всекидневния стрес, който трупаме неусетно, споделянето се превръща в наша ежедневна лека психотерапия по приятелски. Всичко може да е психотерапия – всичко, което облекчава нашата психическа уязвимост и биологична слабост – и споделянето с приятелка, и прекрасната разходка, спортът, сексът и лудото пазаруване, дори яденето на шоколади – всичко, което носи удовлетворение на тялото и душата, е форма на психотерапия. Четенето на книга, в която откриваме своите въпроси и спасителното разбиране на себе си, което винаги търсим, е много мощна психотерапия. Историите от книгата „Фитнес за женската душа“ не са взети от сухите протоколи на моите работни срещи с клиентите ми като психолог, но както всяко споделяне и всяка книга –те са вид психотерапия. Има много общи неща между психотерапията и чете-нето на книга. Това не са просто действия, това са процеси – ментално-емоционално-духовни процеси. И двата процеса протичат между двама души, строго индивидуални са и се основават на онази деликатна връзка, наречена харесване на прост език, и емпатия – на професионалния език на психолога, без която нищо не се получава. И психотерапията, и четенето на книга са процеси на търсене – на промяна, на отговори и истини за живота, търсене на нашето Истинско, Свободно Аз. Дори и когато четем книга просто ей така – полегнали на плажа, да минава времето – то никога не е просто ей така, винаги е част от нашето целоживотно търсене и изразяване на себе си. Всичко, всеки един момент от живота ни е част от нашата промяна, която понякога ни връхлита внезапно или завладява неусетно, която съзнателно търсим, нетърпеливо очакваме или сляпо отричаме. Защото промяната е законът на живота: Panta Ray – всичко тече, всичко се променя.

Тази книга е част и от моето търсене и моята промяна, дошло е времето и се радвам, че е в ръцете ви, като част от вашето търсене и вашата промяна. Успех!

 

ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА: Събка Дякова-Чехович (Интервю в Книголюбие)

"- Коя е последната книга, чиито страници затвори вчера или днес?
От седмица насам всекидневно отварям с удоволствие страниците на „Възвишение“ на Милен Русков – изключителна книга! Другата книга на български автор, която в последно време ме е впечетлила много е „Рай“ на Радослав Гизгинджиев. Двете книги са съвсем различни като стилистика, тематика и светоглед, но всяка носи силни послания и красота. Страхотни книги сте написали, момчета! "

 

 • Заглавие: Фитнес за женската душа
 • Автор: Събка Дякова-Чехович
 • Оформление: Костадин Отонов
 • Жанр: Проза
 • Поредица: --
 • Корична цена: 10.00 лв.
 • Изчерпано количество
 • Меки корици
 • Брой страници: 164
 • Дата на издаване: 07.2012
 • ISBN: 978 954 491 810 1
 • Изчерпано количество
Отзиви на читатели (3)

покажи всички само заглавията покажи всички

Ева разбулва тайни

от Христина Панджаридис, написан на 2013-03-28 09:34:16 526
„21 истории на жени“ пише под заглавието на книгата „Фитнес за женската душа“. Преживелици, случили се на непознати момичета: кои пораснали, кои бързащи да узреят и други – полагащи усилия да задържат младостта на тялото и духа.

Много жени попадат в капани, за които не са подготвени. Никой не им е говорил за ревността, за секса, за неразбирането, за криволичещия път от девствеността до изневярата. Майките понякога са прекалено заети със своя личен свят, с неразгаданите си страсти и не начертават план за пътуване на дъщерите си към порастването. Оставят ги сами да си трошат главите и да се превръзват с чаша вино и водене на личен дневник, или откровеност до разнищване пред първия срещнат. Когато душата е „бременна“ – време е да се роди споделянето. Време е да бъде изслушана.

Събка Дякова–Чехович отваря пред нас страници от съкровените мигове на женската душа. Няма фалш и преиграване, а искреност. Авторката не осъжда, не съпоставя, не рамкира. Оставя Нели, Наталия, Юлия да изливат насъбралото се и да превръщат черната вода в златна. „Историите в книгата не са взети от сухите протоколи на моите работни срещи с клиентите ми като психолог, а както всяко споделяне и всяка книга – те са вид психотерапия“, споделя в предговора авторката.

Героините й не хленчат, не търсят милост или прошка, не настояват за отменяне на присъди -- те ни разказват за опитностите си, за надмогването на трудностите, за преобразяването им. Тишината е заменена с говорене, цупенето с разбиране и вслушване в самия себе си; за неотключващата се врата е извикан ключар.

„Фитнес за женската душа“ не е самоцелно разголване, демонстрация на слабия пол, заигравка с изтънялата от диети и упражнения днешна жена, а опит за опознаване и насърчение да погледнем лицата си и да не останем единствено със сутрешния тоалет и вечерното сваляне на мазилата. Душата като акордеона се свива и разтяга – в зависимост от обстоятелствата. Мелодиите те плашат, водят те да танцуваш, пролазват тръпки по тялото ти. Говоренето разтоварва, разкъсва дрехите на прикритостта, счупва параваните, за които се крием от чуждото мнение и най-вече от укорите на родители или израстнали деца.

Първата книга на авторката -- психотерапевт по професия, но с нежна и романтична нагласа -- приковава вниманието на читателя защото звучи неподправено и искрено. Липсва осъдителност и вкарване в правия път. Можеш да откриеш историята, която е най-близка до характера и съдбата ти, да разгадеш знаците на неуспеха и спъванията си. Без да се запознаваш очи в очи с посестримите си поуките им са за общо ползване, те са готови житейски уроци.

Книгата е съставена от три цикъла: „Малкото момиченце в нас“, „Женствеността и тялото“ и „Голямата жена“. Заглавията им обединяват изповедите и ни водят от стъпало към стъпало във формирането, загубването на илюзии, счупването на кривите огледала към израстването. С всяка следваща история разбираш, че миналото не е срамна тайна, а компас и мъдрост.

„Фитнес за женската душа“ е като вълшебна пръчица. Разказите на жените, намерили отново себе си, пътя към себеопознаването и към семейството или любимото занимание, е знак, че и другите имат шанс да се изправят след загубата, след поражението, което са изживели и драматизирали с черногледството си.

Една грешка е просто грешка. От една грешка не си белязан с погрешимост за цял живот. Стъпването отваря очите за малките камъчета, насочва те да внимаваш, но и да се радваш на пеперудите и надничащия в прозореца ти нов ден. Една непозната се е изправила и е събрала разпилените по пода изкуствени перли от гердана си. Ти защо казваш, че не можеш? Преди да си пробвала веднъж, три пъти, сто пъти... не се отказвай. Тялото се развива с гимнастика. Душата с приласкаване и доброта. Наше право е да се заровим в болките и да раждаме болки. Не е ли по-разумно и естествено да надскочим и иронизираме станалото?

Фитнес за женската душа

от Татяна Спиридонова, написан на 2012-09-22 09:14:41 475
Откъса, който прочетох, ме трогна. Да,хората не познаваме истинската любов. Обикновено тя се бърка със сексуална страст и влюбване. Историята е силна и показателна.
Успех на книгата.

Фитнес за женската душа.

от лазаринка, написан на 2012-07-26 21:54:29 459
Прочитайки книгата, намираш себе си дори само в едно изречение и си казваш: да така се чувствах и аз! Така разбираш какво да направиш, за да дадеш старт на нов живот изпълнен с радост и красота,живот в който вече те забелязват и ценят!
Благодаря на авторката и й желая УСПЕХ!

Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *

Хората, които купуват тази книга, купуват също:

images

Нека големият свят се върти

от Колъм Маккан / превод от английски: Жени Колева

Проза

Човекът стоеше на самия ръб на сградата – черен силует на фона на сивото утро. Може би мияч на прозорци. Или строителен работник. Или самоубиец.
Там горе, на височина сто и десет етажа, абсолютно неподвижен, тъмна запетайка върху облачното небе. Виждаше се само под определен ъгъл, така че зяпачите трябваше да спрат в края на някоя улица, за да намерят пролука между сградите, или да се измъкнат от сенките в търсене на незапречена от корнизи, водоливници, перила и покривни ръбове гледка...

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Изчерпано количество


images

Весела чета с боси крачета

от Зоя Василева

Детска литература

"За деца се пише също като за възрастни, но по-трудно" – казва английският писател Марк Хадън, който през 2003 г. взе две литературни награди за възрастни с “книга за деца”. Хадън по всичко личи е прав – списъкът с добри детски книги се обновява доста по-рядко от качествените заглавия за възрастни.
“Весела чета с боси крачета” по текст на Зоя Василева и рисунки на Яна Левиева има всички шансове да се нареди на рафта с любимите детски книги.
Крачетата на веселата чета от заглавието вероятно са боси, понеже авторките са успели да влязат в детските обувки и да видят света през отворения, любопитен детски поглед, който иска да знае всичко, и прави неочаквани връзки между нещата. От тях познатият свят изведнъж добива поетични очертания. Зоя Василева е наясно, че за да говориш на детето, трябва да се изравниш с ръста му, да си честен и да избягваш фразата “още си малък, за да разбереш”. Освен за деца, “Весела чета с боси крачета” е за детето у родителя. Тя е и за съвременните информирани и знаещи градски деца, и за работещите им родители, постоянно надбягващи се с времето и умората.

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Корична цена 9.50 лв. | Цена online 9.03 лв. | Купи add to cart