Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Токио: отменен


images

Токио: отменен

от Рана Дасгупта / превод от английски: Невена Дишлиева-Кръстева


„Интересува ме онова, което хората правят, за да намерят мястото си в света – мрачните жестове, величавите жестове.”
– Рана Дасгупта

"Само най-даровити писатели от ранга на Габриел Гарсия Маркес и Джонатан Сафран-Фоер успяват да удържат сюрреалистичното и реалистичното в задоволително равновесие. Сега това елитно общество приветства в своите редици и Рана Дасгупта с неговия специфичен магически реализъм. Първият му роман е страхотен.”
– Андрю Стефел, Time Out

„Тези истории... по своята находчивост те изпреварват Приказките на Шехерезада... Прочел книгата, човек остава зашеметен.”
– Рейчъл Хор, The Guardian

"Убеден съм, че доброто писане идва от усещането за несигурност. Ако много се колебаеш, ти си по-самокритичен, показваш на света нещо, след като го изпипаш."
– Рана Дасгупта, в интервю на Искра Крапачева за в. Стандарт

"Това е желанието, което се появява в читателя - да сподели, да разкаже, да опише, да стане посредник на красивото и то да достигне до още и още слушатели... 13 истории - от чудата по-чудата. Не можеш да отгатнеш къде ще те отведат, за това спираш да опитваш. Отдаваш им се. 13 стила на писане - разнообразни и богати, но въпреки това свързани помежду си чрез силата на любовта, важността от общуването, отношението към околните, децата, които пренебрегваме, алчността, маниите, които ни обсебват... Малки червени лампички, които предупредително светват, че доста често се самозабравяме и това води до непоправими последствия. 13 красиви съвременни притчи, които остават за дълго в съзнанието ти. Те не ти дават мира, не те оставят да заспиш, а току прошепват: "Само още една история". А след нея следва още една и още една..."
– Димитър Аврамов
 

„Токио: отменен” умело използва символиката на числото 13 за да разкрие идеята за спасителната роля на словото. От една страна – пътниците, които остават на летището са точно 13 - толкова на брой, колкото са библейският Спасител и учениците му – група, споена от безусловна любов и вяра. От друга страна – историите, които се разказват са 13 на брой* и именно те носят спасението и извисяването на духа.
– Светла Стоянова, Аз чета

"Много хора вярват, че трябва да се пише само за това, което познаваш. Лично аз предпочитам да пиша за това, което не познавам", казва Рана.
Звучи сепващо, нелогично. Нима е възможно да пишеш за нещо, което не познаваш? Но всъщност то означава не друго, а да проявиш дързостта да започнеш начисто, да си позволиш да бъдеш любопитен като дете и да започнеш да твориш свят от нулата. В житейски план точно това прави емигрантът. В професионален - така е подходил Рана и в "Токио: отменен", където познатото е трансформирано до неузнаваемост и интерпретирано в неочаквани посоки..."
– Откъс от разговора на преводачката Невена Дишлиева-Кръстева с автора, публикуван в Капитал Light

"Рана Дасгупта няма граници за перото си, няма правила, които да спазва, няма стремеж да се хареса. Разказите му политват като пера, носени от вятъра – непредсказуеми, фантастични, никога не знаеш къде точно ще се приземят и дали изобщо някога ще го направят – те могат да летят и вечно!"
– Христо Блажев, Книголандия

"Нежна и изящна, "Токио: Отменен" е втората книга на Рана Дасгупта, която илюстрирам, след "Соло". 13 невероятно красиво описани истории с тънки нишки, прокарващи връзката по между им. 13 души, блокирани на пусто летище в очакване на полета си до Токио, убиват времето, разказвайки истории."
– Райчо Станев, автор на корицата на българското издание, Аз чета

„Токио: отменен е великолепно замисленият и изкусно написан дебютен роман на родения във Великобритания писател от индийски произход. Тя отпраща към Бокачо и Чосър.”
– Алън Чюз, San Francisco Chronicle

„Токио: отменен е почит към всички литературни форми, вплетени в една история, която доставя удоволствие и връща обратно към корените; към художествената литература и нейните възможности.”
– Рафаел Лейри, Les Inrockuptibles

„Макар на пръв поглед да прилича на умел трик за заобикаляне прословутата неохота на издателите да публикуват сборници с разкази, различните истории са оплетени в сложна плетеница от взаимосвързани теми и тревоги. Това не е сборник с разкази, който се прави на роман, а роман за същността на самото разказване.”
– Стюард Кели, The Scotsman

 

 

Рана Дасгупта е роден през 1971 г. в Кентърбъри. Отраства в Кембридж, учи в Бейлиол колидж, Оксфорд. Бил е маркетингов консултант в Лондон и Ню Йорк няколко години преди да се премести в Делхи, където живее и днес, и пише. Първата му книга “Токио: отменен” е приета радушно от читателите и критиката и е номинирана за наградата “Джон Люълин”. Носител на престижните литературни награди Not the Booker Prize (2009) и Commonwealth Writers’ Prize (2010) за романа „Соло”, който разказва надеждите и провалите на последното столетие през съдбата на един българин.

Отзиви на читатели (3)

покажи всички само заглавията покажи всички

Обсебваща

от Невена Раковска, написан на 2012-05-26 06:25:43 449
Оригинален и мрачен, залепи се за мен и ме угнети невъобразимо, в стила на "Четири след полунощ" на Стивън Кинг, "Черна книга" на Орхан Памук и "Под кожата" на Мишел Фейбър.
Със сигурност не е любимата ми книга, но докосна някаква тъмночерна дупка, нещо старо, безпаметно, безформено, атавистично и саморазрушително, което дреме дълбоко в мен. Заседна ми като пилешка кост и дълго, след като я бях приключила, продължавах да я сънувам и смилам.
Най-много ми хареса историята с птицата, може би защото е единствената с неочаквано щастлив край. Откровено казано, отдъхнах си когато я приключих, и с радост се втурнах обратно в "нормалното".

Много лека и приятна

от Емилия Славова, написан на 2012-01-26 21:34:35 376
Харесвам книгите, които издавате. Купувам само чужди автори, нямам обяснение. Всеки е толкова различен.

А, тази книга се чете от корица до корица, без да спреш.

Имате доста такива попадения, за което искам да Ви поздравя.

Вълшебният

от Димитър Аврамов, написан на 2011-06-29 17:11:40 298
Автобусът е претъпкан и задушен. Стискам здраво книгата в ръка. Все едно съм на летище, опитвам да неглижирам шума около себе си. Разбирам нервността на тези пътници, чиито полет до Токио се отменя и са принудени да прекарат часове наред сред нищото. Досадно е, изнервящо, клаустрофобично и наложено им без тяхно съгласие. И аз като тях намирам спасение в историите. Ето, моята спирка. Нямам желание да сляза. Искам да разбера съдбата на "Късметлията"! Поредният разказ е достигнал висотата на полета си и приковава вниманието ми с плавността, с която се придвижва.

Да, това е, което правят тези 13 истории. Летят изящно, без видима посока - просто наслаждавайки се на своята свобода. А финалът им, тяхното кацане, предизвиква спонтанно възхищение и ти идва да изръкопляскаш. Стоиш очарован и им завиждаш за това красиво изпълнение. Благородно, разбира се - все пак си късметлия, че те са пред теб.

Една вечер мой скъп човек ме помоли да му разкажа история. Не можел да заспи. Току бях започнал "Токио: отменен" и с охота подхванах "Сънят на милиардера". Историята ме бе впечатлила силно и от вълнение разказът ми се накъсваше, стана леко хаотичен. Живописните описания просто пропусках - бяха обрисувани прекалено чисто и същевременно пъстро, за да си позволя да ги преразкажа. Все едно да опишеш шедьовър на велик художник. Човекът не заспа до края на историята, беше се увлякъл. А аз бях доволен, че я споделих.

Това е желанието, което се появява в читателя - да сподели, да разкаже, да опише, да стане посредник на красивото и то да достигне до още и още слушатели... 13 истории - от чудати по-чудати. Не можеш да отгатнеш къде ще те отведат, за това спираш да опитваш. Отдаваш им се. 13 стила на писане - разнообразни и богати, но въпреки това свързани помежду си чрез силата на любовта, важността от общуването, отношението към околните, децата, които пренебрегваме, алчността, маниите, които ни обсебват... Малки червени лампички, които предупредително светват, че доста често се самозабравяме и това води до непоправими последствия. 13 красиви съвременни притчи, които остават за дълго в съзнанието ти. Те не ти дават мира, не те оставят да заспиш, а току прошепват: "Само още една история". А след нея следва още една и още една...

Тази книга буквално ме омагьоса. След ревюто на Христо Блажев подходих към "Токио: отменен" с максимално високи очаквания. Очакванията по принцип водят до разочарование, но този път такова липсваше. "Срещи в Истанбул" ме омагьоса с любовната си история, без дъх ме остави въображението в "Къщата на франкфуртския картограф" и "Сънят на милиардера", "Магазинът на Медисън авеню" бе най-забавната от 13-те истории, а "Сделка в тъмницата" и "Куклата" откровено ме потресоха. Изключително. Дано не спре да се говори за тази книга!

Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *

Хората, които купуват тази книга, купуват също:

images

Творците на памет

от Джефри Мур / превод от английски: Невена Дишлиева-Кръстева

Проза

Повечето хора искат да се научат да помнят повече. За Ноел Бурун основната задача, най-обременяващата, беше да се научи да забравя. Не само болезнените моменти в живота, които всички ние предпочитаме да изтрием от паметта си, а всякакви неща. Защото винаги когато Ноел чуеше глас или прочетеше дума, в главата му се образуваха многоцветни форми, служещи за указатели или карти, благодарение на които той запаметяваше с най-големи подробности всяко чувство, настроение, тембър или самите думи от събития, случили се до три десетилетия по-рано.

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Корична цена 16.00 лв. | Цена online 15.20 лв. | Купи add to cart


images

Майсторът на фиде

от Ма Дзиен / превод от английски: Ангел Игов

Проза

С наближаването на изгрева мислите на писателя внезапно секват, като двигател, изчерпал горивото си. Всички образи, които са пробягвали през главата му, изчезват в някаква мъглица. И преди е изпитвал тези моменти на затишие, когато умът му временно се откача от действителността. Но това затишие сега изглежда някак си различно. Щом затвори очи, героите, които толкова дълго са живели в него, стават като буца тесто, която невидими ръце разделят на хиляда бели нишки. Той вижда как нишките биват дърпани все посилно, докато внезапно се скъсват на милиони парченца и се пръсват в нощното небе.

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Корична цена 12.99 лв. | Цена online 12.34 лв. | Купи add to cart