Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Програма ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2015 (pdf)
Неустоимо предложение!

ИК Жанет45

Справочник на изданията » » Отива една жена при лекаря


images

Отива една жена при лекаря

от Рей Клуун / превод от нидерландски: Мария Енчева

"Отива една жена при лекаря" печели популярността си и продължава да има успех изключително благодарение на разпространението на мълвата. След публикуването й продажбите непрестанно се увеличават – вместо да намаляват, както е обичайно. По подобен начин в Холандия се приемат книгите на Коелю, но това е първата холандска книга, която има подобен успех. Публикуван за пръв път от издателство Podium в Холандия, романът става бестселър на годината и е избран от литературният клуб ECI (част от медийната група Bertelsmann) за дебют на годината.
Героите на романа Стейн и Кармен са модерна двойка – те са млади, здрави, богати и със собствен бизнес, горди родители на едногодишната Луна. Не им липсват пари и приятели, живеят като богове в Амстердам. До момента в който на Кармен й откриват рак. От истински купон животът им се превръща в непрестанно висене по доктори и болници. Докато красивата и изпълнена с оптимизъм Кармен се подлага на химиотерапия и облъчване, хедонистът Стейн се потапя в удоволствията на нощния живот и жените на Амстердам.
„Отива една жена при лекаря” е разказ за смъртоносна болест, лишен от безвкусна показност и фалшива сантименталност. С директен и прям стил, който подобно на диагнозата удря като с чук, без срам, но и без театралничене и винаги с чувство за хумор, авторът успява още от първите страници да грабне читателя и да извика сълзи в очите му. С развитието на болестта разстройващите ситуации в болниците, проницателните описания на лекари и терапевти се редуват с много сърцераздирателни моменти. В същото време „Отива една жена при лекаря” е сам по себе си една ода за любовта. Този роман ще накара всеки да пролее реки от сълзи, но в крайна сметка е жизнеутвърждаващ и оптимистичен.

Книгата има сайт, който си струва да видите:

http://otivaednazhena.com 

Реймънд ван дер Клюндерт (роден през 1964 г.), известен сред приятелите си като Рей Клуун, се занимава с маркетинг преди да стане писател. През 2001 съпругата му умира от рак едва на 36. Клуун заминава с тригодишната си дъщеря Ева за Австралия и написва „Отива една жена при лекаря”.
Книгата продава над 600 000 копия в Холандия, където оглавява класациите по продажби повече от 70 седмици, като и в момента продължава да е номер едно. „Отива една жена при лекаря” се задържа дълго време начело на списъка с бестселъри на списание „Шпигел” в Германия. Романът става бестселър на годината и е избран от литературният клуб ECI (част от медийната група Bertelsmann) за дебют на годината.
Следващите книги на Рей Клуун са повестта „Помощ, забремених жена си” и романа „Вдовецът”, който е продължение на „Отива една жена при лекаря” и описва пътешествието му заедно с дъщеря му с каравана през Австралия в опит да се справят със загубата. За един месец от книгата в Холандия се продават над 125 000 броя.
Уебсайтът на автора е www.kluun.nl

Eто тук можете да прочетете ревюто на Поли Каменова за сп. HEЯR:
http://e-rayo.net/book/kluun/her/

Тук можете да видите рецензията на Гергана Стойчева за "Словото":
http://www.slovesa.net/?id=1953http://www.slovesa.net/?id=1953

А ето и постинг на knigomrezha в blog.bg:
http://knigomrezha.blog.bg/izkustvo/2009/04/29/otiva-edna-jena-pri-lekaria.328534

 Отзив за романа ще намерите и в блога "Разни нещица":
http://itence.blogspot.com/search?updated-max=2009-12-16T11:38:00+02:00

Линк към интервю с автора, публикувано в сп. "Ева": 
http://old.eva.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=4866&Itemid=56

„Това не е егоистичната история на един обезверен човек, който иска опрощение за миналите си прегрешения. Това е един забележителен разказ, не на последно място заради абсолютната откровеност на човек, на който можеше да бъде простено, че иска да се представи в по-добра светлина. . . Прочетете романа – и ако пропуснете да се запасите предварително с кутия носни кърпички рискът си остава за ваща сметка.”
Sunday Express

„Емоционален разказ за това как един мъж се справя с раковото заболяване на жена си чрез връзки с други жени. Една необикновена, но красива любовна история.”
Heat

„Една ода за любовта”
NRC Handelsblad

„Романът кара читателя да се замисли за границите на приличието и за тънката линия между кич и изкуство. . . Освен това чрез своя „ремплинг” (един вид писмена проба) Клуун намира хитър начин да разкаже историята си. . . Напрежението и трагедията постепенно набират убийствена скорост, която не прикрива житейските баналности.”
Фондация за превод и издаване на холандска литература

„Тази книга ме накара да се почувствам ядосан, уплашен, загрижен, но също така ме провокира; накара ме да се смея и да плача, без да ме е срам да го призная. „Отива една жена при лекаря” доказва, че понякога да прочетеш за немислимите неща е много по-успокоително отколкото си мислиш, че е възможно.”
Oтзив от собственик на книжарница

 • Заглавие: Отива една жена при лекаря
 • Автор: Рей Клуун
 • Превод от нидерландски: Мария Енчева
 • Оформление: Райчо Станев
 • Редактор: Христо Карастоянов
 • Жанр: Проза
 • Поредица: Отвъд
 • Корична цена: 15.99 лв.
 • Цена online: 15.19 лв.
 • Меки корици
 • Брой страници: 352
 • Дата на издаване: 05.2009
 • ISBN: 978-954-491-540-7
Отзиви на читатели (11)

покажи всички само заглавията покажи всички

Една от книгите, които бих искала дъщерите ми да прочетат

от Невена Раковска, написан на 2015-02-02 13:57:18 674
Когато за пръв път видях „Отива една жена при лекаря“, реших, че е хумористична, заради заглавието й, което е като начало на анекдот. Отива една жена при лекаря и разбира, че има рак и ще умре.
Прочетох тази книга на 36 – на възрастта, на която главната героиня се разболява от рак. Прочетох я за 36 часа, след много тъжни филми и книги за хора, умиращи от рак и след много истински истории на мои близки и познати, борещи се и починали от рак.
Ракът е като невидима плесен, която разпръсква своите спори бързо и безвъзвратно във всичко, до което се докосне. Жената, на която е поставен печатът на смъртта, се бори със смъртта до последния си час, дори след като решава да умре. И докато жената се бори със смъртта, мъжът се бори с живота - за да запази свободата си, здравия си разум, любовта си, а също и връзката с жена си в последните й дни живот.
Благодарна съм за тази книга, тъй като тя честно поставя всички карти на масата, без да е брутална; че разказва една реална история с трагичен край, без да е безнадеждна;
че ни разплаква, без да ни измъчва; че ни разкрива истинските чувства и изпитания, през които хората преминават, без да ни кара да търсим вина; че ни научава да прощаваме и да приемаме чувствата си без да е нравоучителна; че утвърждава живота с остроумие, любов и доброта.
Прочетете я, подарете я и … отидете на лекар. Стискам ви палци!

Една много ИСТИНСКА история

от Irkata, написан на 2013-12-13 16:40:04 598
Ракът е нещо, за което не говорим. Болест, с която обществото живее, почти всеки човек се сблъсква, но не я изричаме и обсъждаме на глас. Историята е много покъртителна и се чете на един дъх. Пошла не е, в никакъв случай. Опитът на героя по този доста арогантен начин да се измъкне от действителността е странен и на моменти доста циничен, но всеки сам избира начина да се бори.
На мен книгата МНОГО ми хареса.

Увери се сам

от Гери, написан на 2013-04-11 19:39:33 535
Още преди да я прочета знаех, че за тази книга има много спорове и мнения. Тя засяга една много потресаваща тема за рака на гърдата и борбата с тази болест, но включва и друг елемент - преживяването на семейството на болния. Безспорно, както много други и аз не харесвам развитието на главния герой. Неговото държание спрямо болната му съпруга поражда възмущение.
Но как бихме се държали ние ако бяхме на негово място. Дали щяхме и ние да потърсим утеха при друг? Дали щяхме да се потопим в удоволствия и забавления, за да забравим нещастието? Основният мотив в книгата е борбата - опитът да се справиш с нещо непосилно. Негодуванието към несправедливостта. Надеждата, че има шанс всичко да се нареди. Очакването на неизвестното. Мъката, че си безсилен. Бягството от реалността. Примирението с неизбежното...
Тази книга ми показа през какво преминават болните от рак. Докато я четях плаках, ядосвах се, таях надежда. Благодарение на нея погледнах на живота с други очи. Ако някой ме попита, дали книгата си заслужава, отговарям: "Увери се сам."
Защото всеки трябва да я почувства със собственото си сърце.

Една от най-човешките истории, които съм чела!

от Живка Русанова, написан на 2013-04-08 17:14:20 534
Трябваше да напиша нещо :) http://ivel.in/jurussanova/Отива-една-жена-при-лекаря-Рей-Клуун-242/

от Тодорка Димитрова, написан на 2013-01-15 07:37:50 513
Една покъртителна история, която може да се случи на всеки. Не просто историята на едно тежко заболяване, а по-скоро развитие на човешките отношения в една екстремна ситуация, на фона на която изкристализират непреходните морални ценности -- любов, състрадание, отговорност и приятелство. Волята за живот, радостта от живота и съпричастността стоят над болката и смъртта.


Невероятна

от Кубадински, написан на 2011-09-30 15:09:41 317
След тази книга осъзнах какво всъщност означава да препиеш с пангалактически гаргаробластер, а именно да те ударят по главата с резенче лимон прикрепено към златна тухла. Не знам как по друг начин да опиша усещането от тази книга.

Категорично не препоръчвам

от Katerina, написан на 2011-09-14 14:46:31 316
Положителните отзиви, които бях прочела за този роман, се оказаха крайно подвеждащи.
За мен изчитането на книгата бе съпроводено с почти постоянно чувство на негодувание и гняв спрямо арогантността на автора/героя - самозабравил се, разглезен амстердамски богаташ.
Намирам книгата за изключително пошла, изпълнена с безобразни клишета и нескончаеми футболни референции, така както и за обидна спрямо страдащите от рак и техните близки.

интересно

от weasell, написан на 2010-10-14 16:21:17 217
Това е една книга, която упорито търся от много време, но абсолютно безезултатно! Радвам се, че попаднах на нея. Вече ще бъде моя :)

Потресаващо добра книга

от Irkata, написан на 2010-08-20 15:38:12 200
Отдавна не ми се беше случвало четиво така да ме грабне. Историята е често срещана, но за нея не се говори, все пак ракът е болест и си остава табу. А начинът по който е описан живота на хората болни от рак и тези, които ги заобикалят е невероятен. Кара те да се замислиш за много неща, да погледнеш отстрани дори собствения си живот... ВЕЛИКОЛЕПНА книга!

!!!

от Kristina, написан на 2010-01-29 00:09:34 170
Страхотна книга, която си заслужава да прочетете. Разтърсва и кара да се замислиш за всичко онова, от което бягаш и за всичко онова което отхвърляш, че може да се случи на теб.

:)

от green, написан на 2009-08-05 21:51:50 129
prekrasna e !

Напишете отзив за книгата

Име *
Уеб-сайт
E-mail * (НЯМА да бъде публикуван)

Заглавие *

Отзив *
vconf Моля попълнете този код в полето: *

Хората, които купуват тази книга, купуват също:

images

от


Ощеadd to cart Отзиви (0) | Изчерпано количество


images

Без нея

от Рей Клуун / превод от нидерландски: Мария Енчева

Проза

Още с публикуването на романа „Отива една жена при лекаря”, в който героят се сблъсква със загубата на партньорката си, очаквахме с нетърпение  продължението му – „Без нея”.

Отзив на наш читател можете да прочетете тук:  http://alexanderalexiev.blogspot.com/2012/02/blog-post_28.html

Ощеadd to cart Отзиви (0) | Корична цена 14.99 лв. | Цена online 14.24 лв. | Купи add to cart