Tози сайт изисква Flash player 8, моля инсталирайте от тук

Събития
Новини
За нас
Екип
Награди
Инициативи
Предложения
Общи въпроси
Контакт
Каталог в табличен формат (xls)
Неустоимо предложение!
Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

ИК Жанет45

Справочник на изданията » Автори » Георги Михалков


Георги Михалков е роден на 21 май 1952 г. в София, завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е един от малкото съвременни български писатели, които творят на два езика – на български и на есперанто.

Първите му разкази се появяват още през 1978 г. в Будапеща, където живее осем години и е член на съюза на младите унгарски писатели, редактор в списание “Унгарски живот” и работи в Института за европейска литература. Много от разказите му излизат в различни литературни списания в Белгия, Бразилия, Испания, Корея, Унгария, Франция, Япония и творчеството му е по-добре познато в чужбина, отколкото в България.

Автор е на сборниците с разкази “Тайнствената светлина” /1978 г. - Унгария/, “Насън пътувам” /1992 г. - България/, “Затворената мида” /2001 г. - Швеция/, “Глинената камила” /2002 г. - България/, “Почивка на Карибите”, издаден от Издателска каща “Жатет 45” /2006 г./, на повестите “Златният Посейдон”/1984 г.- Унгария/ и “Майски дъжд” /1984 г. - Бразилия/, на пиесите “Ще живеем!”/1983 г.- Унгария/, “Доктор Браун е у нас” /1987 г. - Унгария/ , “Откритието на века” /1993 г.- България/, на сборниците с есета “Белетристични есета” /1987 г. - България/ и “Литературни откровения” /2000 г. - България/. Редактирал е много книги, автор е на рецензии и статии. Работел е като главен редактор на издателството на Българския есперантски съюз, а в момента е главен редактор на списание “Български есперантист”. Негови творби са награждавани в различни литературни конкурси като в Барцелона, Краков и други.

През 2001 г. сборникът му с разкази “Затворената мида”, спечелва годишната награда “Творба на годината” на швейцарското литературно списание “Литература Фоиро”. Някои от пиесите му са представени с успех в Будапеща, Варшава, Краков и София. Негови творби са преведени от есперанто на английски, португалски, руски, хърватски, шведски, японски. Член е на ПЕН-клуба.

Разказите му често се появяват във вестниците “Труд”, “Сега”,“Капитал” “Словото днес”, “Новият Пулс”, “Литературен вестник”, “Литературен форум” в списанията “Знаци”, “Море”, “Отечество”, “Читалище” и много други.

Адрес: 1229 София, ж. к. “Надежда” V, бл. 529, вх. А ет. 9 ап. 33
Тел.: 0889-137-555, дом. тел.: 934-42-55, сл. тел.: 826-92-45
E-mail: modest@abv.bg